Ådalen 1931 Rapport

2 röster
15270 visningar
uppladdat: 2006-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
ÅDALEN 1931
Sveriges politik




Sammanfattning

Fem människor sköts till döds och fem blev sårade av svensk militär år 1931 i Ådalen en av de mest omtalade och dramatiska händelserna i Sverige på 1930 talet det enda brott de hade var hunger. Kapitalismen hade makten utav både militär och polis, arbetarna hade i princip inget att säga till om. Straffen militär fick var löjliga om man jämför straffen som de kommunistiska arbetarna fick. Det slutade med att 5st förlorade sina liv för att företagsledarna tyckte att de tjänade för lite.



Innehållsförteckning

Sammanfattning

1 Inledning
1.1 Syfte och frågeställning
1.2 Bakgrund



2 Efter Skotten
2.1 Vad hände efter skotten?
2.2 Rättegångar
4 Diskussion

Källförteckning



1 Inledning

1.1 Syfte och frågeställningar: Ådalen 1931 är en av de största dramatiska händelserna i Sverige då Klass stod mot fattigdom. Då militär besköt obeväpnade demonstranter och hur Ådalen 1931 blev en viktig ”byggkloss” till hur det moderna Sverige ser ut idag. Anledningen till att jag valde ämnet är att jag haft anhöriga som varit med om ådalshändelserna.

* Hur såg den politiska situationen ut?
* Vad Hände egentligen den dagen och varför inträffade det?

1.2 Bakgrund:

5 människor i arbetarklass dog i Ådalen den 14 maj 1931 under en fredlig demonstration mot sänkningen av deras då låga löner 1,18 kr till 1,14 kr och en av de största anledningarna till detta var börskraschen på Wall Street år 1929 arbetslösheten i Sverige och resten av Världen ökade och över 100 000 i Sverige blir arbetslösa. Det blir Generalstrejk i Sverige och i Marmaverken i Söderhamn kräver Ledarna lönesänkningar och Hösten 1930 så tar Svenska pappersindustriarbetarförbundet ut arbetarna i strejk. I maj 1931 har de strejkat i åtta månader
Storfinansen försvarar sig genom att organisera strejkbrytarförband som skickades ut i stora fartyg runt om i landet där arbetskonflikter uppstod. Depåfartyget Milos skickades till Ådalen i Kramfors. De demonstrerande arbetarna i Lunde jagar bort de beväpnade strejkbrytarna och militär tillkallas några timmar senare den 12 maj 1931. När militären anländer till platsen så uppstår irritation hos arbetarna och stenkastning förekommer. Militären skjuter lösa skott och rökhandgranater. Den 14:e maj så startar demonstrationståget som går från Frånö till Lunde i Lunde möts arbetarna av militär en av fanbärarna störtar mot en ridande militär som går omkull och Ryttarna jagas bort. Militären känner sig pressade och Kapten Mesterton skriker ”Halt i lagens namn stanna, annars skjutes här skarpt” därefter sköt Meserton 4 skott med sin pistol tre demonstranter föll sårade till marken tåget uppfattar det som lösa skott och fortsätter. Meserton beordrar eld och eldgivningen avbryts inte förrän en arbetare i demonstrations tåget blåser eld upphör som troligtvis hade blivit ett större blodbad än vad det blev. Fem människor såras och fem dödas. De Militära och civila myndigheterna vidtar inga åtgärder för att undsätta de sårade. Strejkbrytarna fraktas sedan bort för att lugna den upprörda stämningen. Torsdagen den 21 maj begravs de döda däribland Erik Emanuel Bergströ 31 år gammal fabriksarbetare, Evert Birger Nygren 22 år och arbetare, Sture Allan Johannes Larsson 19 år. Ernst Viktor Emanuel Eriksson 35 år och fabriksarbetare, Eira Karolina Söderberg hon var 21 år och dotter till en sågverksarbetare. Eira var inte med i demonstrations tåget utan stod på sidan och kollade på när hon blev nedskjuten av kulsprute eld. Landshövdingen överlät upprätthållandet av ordningen till fack föreningarna och historikerna Rütgher Essén och Eric Tengberg menade att dagarna efter skotten så fanns en Sovjetrepublik i Ådalen.



2.1 Vad Hände efter skotten?
Efter demonstrationen får i princip arbetarna makten i Ådalen. Generalstrejk och en central strejkledning tillsätts för att ta de högsta besluten och ansvarar för lag och ordning i Ådalen. Den borgerliga pressen ljuger och säger att det var demonstranterna som började skottlossningen. Den socialdemokratiska och kommunistiska pressen går till hårt angrepp mot den borgerliga pressen som sedan utmynnar i 23 månaders fängelse för arbetarpressen.
Det uppstår en ny demonstration i Stockholm under parollen ”Ned med mördar regeringen” det i sin tur medför att kommunisternas talare Sven Linderoth misshandlas.
Under de första dagarna efter skotten så strejkar de flesta arbetarna runt om i Sverige antalet strejkare uppgick till ca 70 000 man. Kommunisterna blev beskyllda för att de var enbart kommunisterna som stod för demonstrationerna men det var även socialdemokraterna som var med i tåget. Efter skotten fick inte de kommunister som blev drabbade samma ekonomiska hjälp som socialdemokraterna. Detta visar att solidariteten inte var rättvis trots det som hänt.


2.2 Rättegångar
Efter skotten så hålls även 2 rättegångar en mot militär och en mot arbetare och kapten Measerton som beordrade eld fick 8 dagars obevakad arrest, Furir Tapper till 3 dagars arrest och Löjtnant Bäckman döms till 10 dagars husarrest. De anhöriga till de döda och skadade får inte heller något skadestånd. Kommunisternas ledare Axel Nordström döms till 2,5 års fängelse han var inte ens närvarande vid demonstrationen utan var på ett möte i frånö.

Diskussion

Ådalen 1931 var gjorde ett avtryck på hur Sverige ser ut idag. Arbetare började att ansluta sig till fackförbund. Ådalen är ju en av anledningarna till att vi idag lever rättvisare och alla i Sverige har fått en chans att överleva med en dräglig tillvaro idag så klarar man sig än fast du är utan jobb. Fortfarande vid 75 års dagen efter skotten visar det sig att socialdemokrater och kommunister inte kan samarbeta varför jag skriver så är för att jag var på 75 års minnesstunden och de inte hade en gemensam manifestation än fast både socialdemokrater och kommunister var med i demonstrationståget. Ådalshändelserna kom att innebära en vändpunkt för det politiska livet i Sverige. Arbetarrörelsen växte sig med åren allt starkare och socialisterna inledde ett regerings styre i 44 år. En annan sak var att de tystade ner händelserna i bla i media som skyllde allting på kommunisterna. Militären och Kapitalisterna hade inte gjort något fel det var tex. Kommunisterna som började skottloss...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ådalen 1931 Rapport

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-18]   Ådalen 1931 Rapport
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6763 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×