Miljöpartiet vs Moderaterna

10 röster
14462 visningar
uppladdat: 2006-09-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att jämföra två partier som jag anser är intressanta. Jag har valt att jämföra dessa då de kommer från de två olika blocken, skillnaderna blir då mer påtagliga och likheterna mer intressanta.

I helhet skiljer sig de sju riksdagspartierna inte så väldigt mycket åt. Jämför man med t ex USA’s politik är skillnaderna mellan blocken små. Vi är inte alls lika extrema.

Det är självklart lättare för mig ta ställning i en fråga t ex om skola än en fråga om arbete, därför kommer jag främst att ta upp och jämföra de ämnen jag anser är viktiga och som jag kan relatera till. Jag kommer att skriva partiernas likheter och skillnader och avsluta med min egen åsikt.

Allmänt:
Miljöpartiet står för ett ekologiskt hållbart samhälle med en levande demokrati. Miljöpartiets politik bygger på ”den gröna ideologin”. Denna utgår från solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet, solidaritet med kommande generationer och solidaritet med världens alla människor.* Miljöpartiet vill föra makten närmare människorna, de vill ha ett samhälle där klyftorna mellan människor i Sverige är små. Miljöpartiet är ett humanistiskt parti.

Moderaterna är ett parti som tror på människan. De säger sig tro på människans kunskap och förmåga att växa av egen kraft. Moderaterna lägger över mycket av ansvaret på människorna och kan alltså ses som ett liberalt parti. De tror att Sverige växer genom personligt ansvartagande och konkurrens är ett nyckelord i deras politik.

De största skillnaderna mellan de två partierna är från vilken ände de ser på olika problem. Partierna ser ofta samma problem från motsatta sidor och vill motverka dem på olika sätt. Om vi generaliserar stort så vill Miljöpartiet t ex jobba på att göra miljön på jorden bättre så att vi människor kan börja leva gott här. Utan en jord att stå på finns ingen anledning att jobba för människorna, anser dem. Moderaterna ser det inte på samma sätt utan de vill stärka hela världen ekonomiskt för att alla människor ska kunna börja intressera sig för och värna om miljön. Båda partierna anser alltså att miljön i världen måste förbättras men de vill jobba för en bättre värld på helt olika vis.

En annan skillnad mellan partierna är deras val av representanter. Miljöpartiet har valt att ha två språkrör medan Moderaterna har en partiledare.

Jag tycker att Miljöpartiets teori om att ha en fungerande värld att bygga vidare på är bra. Däremot finns åsikter i Moderaternas politik jag också tycker om. Helst skulle jag vilja handplocka lite från varje parti och skapa mig ett eget. Alla har dem någonting i sin politik som är bra. Precis som alla har åsikter som jag inte delar. Jag tycker att Miljöpartiet har en blandning av liberal och socialistisk människosyn som är bra, medan Moderaterna är mer handfast liberala. Liberalismen är i grund och botten bra, men den känns ibland lite naiv. Vi människor vill i helhet gott men vi kan behöva en hjälpande hand och någon som visar vägen.

Jämställdhet:
Miljöpartiet anser att alla ska ha samma rättigheter och att ursprung, religion, sexuelläggning eller handikapp inte ska få skymma människors kompetens. Miljöpartiet vill motverka fördomar och diskriminering med straff för företag som diskriminerar, införa en könsneutral äktenskapslag, tillåta homoadoption och ge kvinnojourer mer resurser.

Moderaterna tycker att traditionella könsroller hindrar människor att själva bestämma över sina liv. De vill inte lagstifta fram jämställdhet utan ta fram ”förebilder” och goda exempel. Moderaterna tror inte att det går att ”tvinga” fram jämställdhet utan att människorna ska påverkas av dessa förebilder.

Både Miljöpartiet och Moderaterna är partier som vill se ett jämställt Sverige. Det ska vara lika för alla. Här lyser liberalismen igenom på moderaternas politik. Människorna ska själva få bestämma. Moderaterna ses också som ett konservativt parti men det syns inte i den här frågan, de är t ex för homoäktenskap och homoadoption vilket inte alls är konservativt. Det verkar som om konservatismen i stort sett har ”växt ur” Moderaternas politik.

Miljöpartiet med sina åsikter om t ex kvinnojourer säger emot sig själva. Om Sverige ska vara jämställt och utan fördomar hur kan man då vilja satsa på kvinnojourerna? Då talar dem som om det bara vore kvinnor som t ex blir slagna och att männen är ”dåliga”. Nu tror jag inte att det är så partiet tänker, men det är så det uppfattas. Jag tycker att det är bra att båda partierna är för ett jämställt samhälle men jag tycker Moderaternas politik inte känns speciellt hållbar. Det låter fint, men jag tror inte att det fungerar i praktiken. Det krävs mer än goda förebilder för att skapa en fördomsfri miljö.

Betyg:
Miljöpartier tycker att skolan ska hålla en hög kvalitet och vara bra för alla. Betygen säger för lite om vad eleven faktiskt kan och någonting mer omfattande borde utformas istället. Muntliga utvecklingssamtal och fler skriftliga rapporter borde istället vara grunden till om man blir godkänd/ inte godkänd i skolan.

Moderaterna tycker att skolgången ska individualiseras och att betyg ska ges tidigare än idag, redan från årskurs sex. Genom betyg i flera grader kan man uppmuntra eleven att ”lättare” ta sig till nästa steg. Betygen ska användas som vägvisare för vad eleven bör jobba mer på.

Båda partierna vill att skolan ska vara individanpassad och att skolan ska förbättras på många sätt, men tillvägagångssättet skiljer sig åt. Miljöpartiet tror att betygen skiljer sig för mycket mellan skolorna, ett VG i en skola kan vara ett G eller MVG i en annan skola och att det därför är missvisande. Moderaterna vill istället att man ska använda betygen på ett sätt som uppmuntrar eleverna att bli bättre i skolan.

Båda partierna har tänkt till på bra sätt i den här frågan. Jag tror dock inte att det kommer gynna eleverna att få betyg från år 6. Det kommer att skapa en press på eleverna istället för att uppmuntra dem. Det bekymret slipper man med Miljöpartiets förslag. Däremot kan förslaget göra att eleverna känner att de inte får den ”feedback” dem förtjänar för sina arbeten. De tänker då att de kanske inte behöver lägga ner så mycket energi på sina arbeten för de blir godkända ändå. Det blir en pest eller kolera fråga.

Arbetskraftsinvandring och flyktingpolitik:
Miljöpartiet tycker att alla människor ska ha rätt att bo var de vill. Människor ska kunna välja var de vill leva och därför vill dem att man ska ha fri in och utvandring i hela Europa.

Moderaterna tycker att det är bra att människor vill komma och bo i Sverige. Vårt land ska vara öppet för flyktingar och det ska inte finnas en gräns för hur många som ska få komma hit då behovet ser annorlunda ut beroende på vad som händer i världen. Arbetsgivare ska själva få bestämma vem dem vill ska arbeta för dem, därför ska Sverige vara öppna för arbetskraftsinvandring.

Partierna tycker relativt lika i flyktingpolitiken. Alla ska få komma hit om dem behöver och asylsökande ska inte behöva vänta länge för att få sitt ärende prövat.

Jag tycker att alla som flyr från ett land ska ha rätt att komma till Sverige. Om det var vi som flydde skulle vi bli förkrossade om vi inte fick stanna i det land vi kommit till, därför borde vi föregå med gott exempel och behandla människor så som vi vill bli behandlade. Jag tror inte att Miljöpartiets förslag om att ha alla gränser öppna i Europa kommer att fungera. Tanken är bra men i praktiken kan det bli svårt. Kulturen och sederna ser annorlunda ut och det är svårt att anpassa Sverige efter alla dessa. Däremot tycker jag att vi ska ta emot arbetskraftinvandrare också, men att ha gränserna helt öppna tror jag blir svårt.

Friår:
Miljöpartiet tycker att alla ska ha möjlighet att ta en paus i sitt arbete. De vill att man ska ha möjlighet att ta ett års ledigt och ”förverkliga sina drömmar”. Ledigheten gör att en arbetslös kan komma in på arbetsmarknaden genom vikariat och på så sätt gynnar friåret alla.

Moderaterna tycker att Sveriges framtid ligger i fler jobb inte fler bidrag och friår. De tror att människor kanske kommer ta ut friår för att de inte ”orkar arbeta”.

Här är skillnaderna stora. Moderaterna som säger sig tro på människans kunskap, vilja och frihet vill plötsligt inte att människorna ska få välja. Nu tror de istället att människorna kommer använda friåret för att inte vara tvungna att arbeta, inte för att få ut någonting bra utav det. Miljöpartiet däremot är för friåret.

Jag anser att friår är en jättebra idé. Jag tror att det kan gynna alla. Jag tror inte att man gör ett speciellt bra jobb på sitt arbete om man egentligen vill göra något annat och ta en ”time out” ett tag. Med hjälp av friåret kan man få ut någonting och växa som människa, det vinner alla på.

Slutsats:
Att jämföra partier gör mig konfunderad. Det finns inte bara ett svar på frågorna som är rätt utan genom att diskutera kan man komma fram till ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Miljöpartiet vs Moderaterna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Theodor Åhsberg 2017-05-18

    Jag tycker att texten är bra men kanske lite mer fakta om klimatet, skatter och vinster i välfärden

  • Theodor Åhsberg 2017-05-18

    Jag tycker att texten är bra men kanske lite mer fakta om klimatet, skatter och vinster i välfärden

  • Theodor Åhsberg 2017-05-18

    Jag tycker att texten är bra men att den kanske ska ha lite mer saker som skatter, klimatet och vinster i välfärden

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-20]   Miljöpartiet vs Moderaterna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6769 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×