Islam

8 röster
17486 visningar
uppladdat: 2006-11-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Muhammed

Muhammed är muslimernas profet, det var han som blev guds sändebud.

Muhammed föddes omkring 570 e.kr. Han fick växa upp med sin farbror eftersom hans far hade dött innan Muhammed föddes. Han mor dog när han var sex år gammal. Eftersom han inte hade råd att gå i skola så var han tvungen att hjälpa sin farbror ute på marknaden.
När Muhammed var vuxen tillbringade han mycket tid uppe på berget Hira. Han brukade meditera och sova på detta berg. En natt när han låg och sov i en grotta uppenbarade sig ängeln Gabriel för honom och berättade att han utsetts till guds sändebud. Muhammed återvände sedan många gånger till grottan för att ta emot guds bud om den nya religionen. Muhammed blev guds sändebud på jorden.
När Muhammed sedan försökte tala med folket och berätta om den nya religionen mötte han ett hårt motstånd och han flyttade därför till staden Jathirb (Medina). I Jathirb var folket mer intresserade av Muhammeds förkunnelser, hans predikan om rättvisa och jämnlighet gjorde att han fick många anhängare. Han blev ledaren för religiösa, militära och politiska områden i Arabien och började kalla sig själv och sina anhängare för Islam. Medina kallas därför i dag för profeten Muhammeds stad.

När Muhammed dog hade han lyckats ena den Arabiska halvön till en samlad religion. De trodde och levde alla efter ”Det finns ingen gud utom Gud och Muhammed är hans profet.


Koranen

Budskapet som Gabriel hade gett till Muhammed på Hira skrevs ner. Eftersom Muhammed själv inte kunde läsa eller skriva så fick en vän till honom göra det. Dessa förmaningar och förkunnelser finns nu nedskrivna i koranen, muslimernas heliga bok.

Koranens är uppdelad i 114 suror men främst i tre olika huvuddelar. Dessa handlar om Muhammeds första uppenbarelser, berättelser om bibliska personer som Mose, Abraham, samt lagar och levnadsregler.
Det är väldigt viktigt att muslimerna lever efter koranen eftersom det är guds ord.
Muslimerna tror även att det finns en urkoran som Gud har uppe hos sig, den koranen som de har är bara en kopia av Guds. Koranen är skapad utav muslimerna, den är helig.
Om man jämför koranen och bibeln med varandra förekommer det vissa likheter mellan dem. I båda skrifterna berättas det om Mose och Abraham och även om Jesus. Berättelserna skiljer sig lite grann ifrån varandra och texterna är kortare i Koranen. Muslimerna anser bl.a. att Jesus aldrig blev korsfäst och att han därför aldrig uppstod från de döda. Det står i koranen att Gud tog honom upp till sig.
Om man jämför bibelns roll i kristendomen så har koranen en betydligt starkare ställning inom islam.


De fem grundpelarna

Det finns fem grundpelare som man som muslim bör följa.
1. Första pelaren i bygget är själva grunden i allt. Det innebär att
man bekänner sig till islam genom att säga den korta
trosbekännelsen: "Det finns ingen annan Gud än gud. Mohammed är
hans sista sändebud/profet", Den som inte högt och tydligt uttalat
dessa ord kan inte kalla sig muslim.
2. Andra pelaren bygger upp en nära och daglig kontakt med gud. Fem
gånger om dagen ska man släppa vad man har för händer och försjunka
i bön.
3. Tredje pelaren innebär att varje muslim ska betala allmosan, en skatt på
minst 2,5 % till de fattiga och svaga i samhället.
4. Fjärde pelaren föreskriver en månads daglig fasta, det är förbjudet
att äta, dricka röka och ha sex från gryning till solnedgången.
Ramadan heter den här speciella månaden då man fastar
5. Femte pelaren bygger upp en världsvid gemenskap mellan muslimer och
Gud. En gång under sitt liv bör varje troende vallfärda till Mecka
i nuvarande Saudiarabien. Det sker under årets tolfte månad - Dhu
al Hilja, vallfärdsmånaden. Vallfärden får inte förstöra
familjens ekonomi, inte heller ska den genomföras om hälsan lägger
hinder i vägen.


Mecka

Staden Mecka har en väldigt stor betydelse för dem som är troende muslimer. Mecka anses vara en mycket helig stad för muslimerna dels för att profeten Muhammed föddes där men också för att helgedomen Kaba finns där. Kaba är centrum för islam och 5 gånger om dagen vänder sig muslimer mot Mecka för att be.
Det är många som vallfärdar till Mecka minst en gång i livet. Det är en mycket viktig handling. Varje år vallfärdar flera miljoner muslimer till Mecka för att vidröra Kaba. Enligt islam så byggde Abraham Kaba på uppdrag av Gud.

Vallfärden

Varje år kommer det över 2 miljoner muslimer till Mecka för att tillbe
Allah. Många av pilgrimerna har rest mycket långt för att nå sitt
slutmål, Mecka. När man gjort en vallfärd kan man kalla sig "Hadjdj".
Anledningen till att man vallfärdar till mecka är för att visa lydnad mot
Allah och känna Samhörighet med andra muslimer. Muhammed föddes i Mecka och på berget "Hira" strax utanför Mecka fick han sin kallelse av Allah, det är därför staden Mecka har så stor betydelse.

När man kommer fram till Mecka så skall man tvätta sig . Männen skall ha på sig två sömlösa vita tygstycken, de skall inte ha något på huvudet.
Kvinnorna skall dölja sitt huvud och ha enkla kläder på sig, de behöver
dock ej bära slöja. Meningen är att alla skall vara lika inför Allah. Det
skall inte synas om man är rik eller fattig. Under tiden pilgrimerna är i
Mecka får de inte:
1. Klippa naglarna
2. Klippa håret
3. Använda parfym
4. Ha samlag
5. Jaga
6. Plocka vilda blommor

Det skulle kränka Allahs skapelse att inte följa dessa punkter. Under tiden i Mecka skall en Pilgrim gå motsols 7 varv runt Kaba och gärna röra eller kyssa den svarta stenen som finns inmurad i ett av Kabas hörn. Man skall springa mellan kullarna "as-Safa" och "al-Marwa" 7 gånger. Detta är en påminnelse om hur Hagar letade vatten till sin son Ismael. Pilgrimerna ska också åka till Arafats slätt strax utanför Mecka och be en hel eftermiddag.
Nästa dag skall man gå till staden Mina där man kastar stenar på tre pelare. För att visa att en muslim skall bekämpa det onda för Allah.
Sen ska man offra en get eller ett får på offerfesten "Id al-Adha" som
avslutar vallfärden. Man ger gåvor till välgörenhet och presenter till
familj och vänner.
Till slut skall man gå 7 varv runt Kaba igen, efter det så är vallfärden
avslutad. Många brukar också åka till Medina och besöka profetens grav.


Moskén

Muslimernas gudstjänstlokal kallas moské. Det är dock även en samlingsplats för folk som bor runt omkring. Det är ofta män och pojkar ute på moskéernas gårdar.
En moské är oftast en praktfull byggnad med vacker arkitektur. Den har vanligtvis en kupol och höga torn som kallas minaret. Det är från minareten som bönestunderna ropas ut ifrån. Förr i tiden var det en bönutropare som stod uppe i tornet och ropade ut kallelsen men numera är det oftast högtalare som är fästa på minaret som bönutroparens röst kommer ifrån, det är till och med oftast inspelad på band.

På fredagar är det den stora gudstjänst dagen och då samlas främst männen i moskén. Gudstjänsten innebär mestadels av att man ber tillsammans. Bönen leds utav en imam och han läser även en kort predikan ut Koranen. Efter fredags gudstjänsten går oftast männen iväg till ett café för att dricka te, samtala och kanske spela lite spel med varandra och bara umgås. Även om fredagen inte är en arbetsfri dag så hålls arbetsplatserna ofta stängda då gudstjänsten pågår.

Männen går oftare till moskén än kvinnor men då kvinnor väl är där skiljs de åt från männen, kvinnorna får sitta på en undanskymd läktare. Enligt islams lära ska inte män och kvinnor vistas tillsammans offentligt.
För de som ska be gäller den traditionella tvagningen av ansikte, händer och fötter. Numera finns det ofta små bassänger eller tvättrum intill moskéerna där man kan utföra sin tvagning.
För att gå in i en moské måste man även ta av sig skorna, det gör man för att visa vördnad inför Gud. Moskéns golv är täckt av bönemattor och en nisch i väggen visar åt vilket håll Mecka ligger. Eftersom Muhammed ogillade avbildningar finns inga bilder i moskéer men det rummet är rikt dekorerat med ordet Allah och olika citat hur Koranen i arabisk skrift. Ibland är även väggarna besmyckade med vackra mosaiker i starka färger.
Moskéerna är öppna varje dag med det är främst på fredagar som folket samlas där.


Jihad

Jihad är det heliga kriget inom islam. Ordet jihad betyder anstränga sig för gud och försvara Islam. Enligt koranen kommer den som dödas i Jihad till paradiset. Det står också i Koranen att det bara är tillåtet att utropa Jihad endast när islam hotas, men ett heligt krig kan inte vara ett anfallskrig
Jihad sägs vara samma sorts krig som det då Muhammed slogs mot de
otrogna i Mecka.
Regeln om Jihad är obligatorisk och beordrad av Allah. Den som förnekar
Jihad är otrogen och de som tvivlar har gått vilse. Det finns inga medel
att sky Jihad.

Fester och högtider

Nyårsfesten: Nyåret är den första dagen i det muslimska månåret. I de muslimska länderna firar man inte det nya året på samma sätt som t, ex i Sverige. Istället äter man ofta en lugn måltid hemma med familjen. Firandet är en familjfest.

Myndighetsfesten: En muslimsk pojke blir myndig då när han har fyllt nio år. Han anses då inte längre vara barn. Detta firas med en stor fest.
En muslimsk flicka anses däremot inte ha samma skäl att vara myndig. När
föräldrarna gifter bort flickan övergår ansvaret till maken.

Ramadan: ramadan är den sista månaden i det muslimska året. Under den månaden ska man helst fasta. Det betyder att man inte ska äta eller dricka någonting från soluppgången till solnedgången. Ramadan är en påminnelse om att Muhammed brukade dra sig tillbaka en period under året för att fasta och meditera.
En av årets höjdpunkter inom islams värld infaller under den sista natten i Ramadan. Det är fastebrytandets fest. Det firas med en festmåltid,
barnen får presenter och allmosan betalas.


Sunni och Shia muslimer

Efter Muhammeds död utbröt strider om vem som skulle efterträda honom. Shia ansåg att släktskapen var vikigast och att de skulle välja Muhammeds svärson som efterträdare. Sunnimuslimerna ansåg däremot att det skulle välja deras nya ledare efter duglighet.
Det uppstod också konflikter om vilken som var den rätta läran. Striderna fick till följd att islam splittrades i två huvudgrupper, sunni och shia.


Begravning

De muslimska begravningarna går inte alls till som våra här i Sverige.
Vid en muslimsk begravning vänder man kroppen så att huvudet pekar mot Mecka eftersom att den staden har en sådan stor betydelse inom islam. Kroppen läggs inte i någon kista, den placeras direkt i graven, som familjen sedan ska gräva över för hand.
Det blir ett stort problem för muslimer som vill begrava sina familjemedlemmar här i Sverige. Enligt svenska lagen måste kroppen läggas i en kista även om den ska kremeras. En anpassning har dock gjorts så enligt lag får man nu göra hål i kistan. Traditionen att familjen ska fylla igen graven med jord har också blivit svårt för muslimerna att få utföra . I Sverige finns det personal för det arbetet och därför är inte heller denna del av begravningsceremonin möjlig att genomföra. Den muslimska familjen får däremot ta en varsin näve med jord och hälla ut i graven.
Annars är det inte så mycket mer som skiljer den svenska begravningen från den muslimska.

Jämställdheten mellan kvinnor och män

Muslimernas syn på jämställdheten mellan kvinnor och män skiljer sig stort ifrån vår. De har inte samma princip om att både männen och kvinnorna ska få jobba som vi har här i Sverige. Kvinnan ska vara hemma och ta hand om hushållet och barnen, medan mannen ska jobba och försörja familjen. I Sverige så har de flesta av oss uppfostras med att alla är lika mycket värda. De tror inte muslimerna på. En muslimsk man är lika mycket värd som två muslimska kvinnor. Men han är också lika mycket värd som sex kvinnor och tre män som inte är muslimer.


Regler som en muslim bör följa

En muslim har många olika regler eller riktningar som måste följas för att man skall vara en godtrogen muslim. Några av de reglerna står nedan.

Mat: I Islam förbjuds människan att äta griskött, kött av rovdjur eller köttet av djur som dött på annat sätt än genom hallhal slakt. I koranen står det att detta kött är orent och det är därför muslimerna inte äter det.

Alkohol: Det finns många olika skäl till att islam förbjuder alkohol, men jag har bara valt ut några stycken. ▪ Alkohol anses vara en styggelse. ▪ Alkohol är ett av Satans många verk.
▪ Alkoholdrickande skapar fiendskap och hat mellan människor
▪ Alkohol förhindrar män...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-09]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6796 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×