Aura -Finns det? New age

8495 visningar
uppladdat: 2006-10-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ordet aura kommer från latinet och betyder luft eller fläkt men används idag snarare som synonym till utstrålning. Det är ett av New Age-rörelsens många begrepp som de flesta i västvärlden känner till på ett eller annat sett. Det är känt att det finns de som säger sig kunna läsa av auror, men liksom andra idéer som förknippas med New Age väcker den stor skepsis. Utan att egentligen veta något om saken verkar människor tycka att det hela handlar om ren nonsens. Men vad är egentligen aura? Och finns det något som bevisar eller motbevisar fenomenet?

Jag ska försöka förklara hur New Age-anhängare kan se på aura som ett vetenskapligt begrepp. Alla organismer har en aura. Vem som helst kan lära att sig se auror med bara ögonen, de ser ut som ett dis eller ett skimmer som omger kroppen. Aurans färg, storlek och intensitet beror på vibrationer som kroppen och själen ger ifrån sig. Det finns många olika uppfattningar om hur stor auran är. Man brukar säga att en människas aura sträcker sig ungefär så långt som hennes utsträckta armar, då syftar man på den synliga och kännbara auran. Eftersom den är tätare närmast kroppen och tunnare längre ut är det svårt att dra någon exakt gräns. En del menar att den sträcker sig i oändlighet.

Det är inte bara människor som har en aura, alla djur, växter och till och med döda ting har det också. På ett litet dött ting som en sten är auran mycket tunn, ibland omöjlig att se, medan den på ett friskt träd är stor och tydlig. Olika ämnen i naturen utstrålar olika färger, t ex utstrålar kol och arsenik röd färg och ädelmetallerna grön. På döda ting är auran ofta enfärgad och har alltid samma storlek och täthet till skillnad från levande växters och djurs auror som är mer eller mindre avancerade.

Människans aura är den mest avancerade. (Vissa anser att delfinens aura är precis som den mänskliga, men det verkar inte gå att styrka). Den står i direkt förbindelse med Chakran, de energicentrum som finns i kroppen, och beroende på dem får auran olika storlek, intensitet och färg. Genom att se på dessa egenskaper kan man veta en hel del om en person. Man vet bland annat att:
· En frisk och utvilad persons aura är intensiv medan en sjuk persons aura är svag och hopkrympt.
· Aurans färg skiftar från individ till individ och speglar personlighet och erfarenheter.
· Färgerna och intensiteten tydligt styrs av humör.
Det är svårt att vara exakt i tolkningen av aurans utseende men det finns en uppsjö av böcker med utförliga förklaringar om vad som gäller för varje färg och också för färgkombinationer. Det kan se lite olika ut från person till person men i grunden fungerar det på samma sätt. Grön står alltid för lugn och helande medan röd står för kraft och dominans, men färgerna står också för många andra egenskaper som hänger samman med de nämnda.

Även om de flesta inte medvetet avläst en aura så har alla känt av en. Utan att veta om det kan vi på auran känna av en annan människas sinnesstämning. Detta kan förklara känslan av att komma in i ett rum och, utan att se eller prata med någon, veta att där råder ”dålig stämning”. Vi brukar i dagligt tal kalla känslan intuition, och det är precis vad man talar om inom New Age också. Intuition är förmågan att känna av osynliga fenomen i vår omgivning och den förstärks genom erfarenheter, alltså blir vi bättre och bättre på att läsa av t ex auror ju mer vi gör det (medvetet och omedvetet). Auran påverkas i stor grad av människor i vår omgivning. Om en man träffar en person man tycker om får auran mer energi och växer. En person man tycker illa om har naturligtvis motsatt inverkan. Auran ändrar oavbrutet skepnad och är helt unik.

Det är inte ovanligt att auran är skadad eller i obalans. Anledningarna kan vara fysiska eller psykiska och bero på stress eller annat som hindrar välmående. Har man sådana problem kan man få hjälp genom ”aurahealing”. En sådan behandling går ut på att healaren känner med händerna kring patientens kropp för att hitta skador i auran som sedan kan lagas genom vissa rörelser. Ett annat sätt att behandla auran är Aura Soma, då man tar hjälp av örter och färgblandningar för att tillsätta ny energi till auran. Med rätt kunskap om färgernas egenskaper kan Aura Soma-terapeuten uppnå den effekt man vill.

Ofta jämförs aurans utstrålning med vanlig elektromagnetisk strålning, vågor som strålar ut och kan kännas av. Många har på ett vetenskapligt sätt försökt att mäta strålningen men bara delvis lyckats. 1939 uppfann Semjon Kirlian i Sovjetunionen en teknik som kallas Kirlianfotografering. Den gick ut på att utsätta föremål för elektrisk spänning och fotografera dem på ett särskilt sätt så att man på fotografiet kunde se mångfärgade lågor slå ut kring föremålen. Man testade även att fotografera människor, resultatet blev som på bilden till vänster. Att detta sken skulle vara auran betvivlas dock av de flesta vetenskapsmän.

Inom New Age brukar man använda ordet jordstrålning. Det är ett samlingsnamn för de energier som strålar ur jorden, kan mätas med en slagruta och bland annat finns i så kallade hartmann-linjer, curry-linjer och vattenådrelinjer. En del forskare ställer sig bakom att det finns något som jordenergi och vissa tror att det även är det auran består av.

Själv betvivlar jag inte att det finns något som man skulle kunna kalla aura. Det verkar inte ologiskt för mig att energi som finns inuti kroppen även strålar ut utanför kroppen liksom värme gör. Tvärtom, varför skulle den enorma kraften om finns i en levande varelse stanna innanför kroppens väggar? Om man som jag tror på att det finns en själ så är det rimligt att tro att den är större än kroppen. Att det skulle finnas färger i auran vet jag inte, jag har aldrig sett några själv, men det tycks inte omöjligt. Många människor säger sig ha sett auran och någonting måste ligga bakom det. Det finns utan tvekan ett fenomen som gör att man kan se ett färgrikt skimmer kring en person, även om det är en illusion så finns det något som orsakar den illusionen och man vill kalla det för aura eller inte har egentligen inte särskilt stor betydelse. Jag har valt att utgå ifrån att aura finns, det har jag gjort bland annat av några personliga erfarenheter:
· Jag har lärt mig att känna auran på andra människor genom att föra händerna långsamt mot personens huvud (på samma sätt som ”aurahealare” gör).
· Alla människor jag frågat säger att de känner ett svagt men märkbart motstånd inför att vara på mycket nära avstånd från okända (och även till viss del välbekanta) människor. Det finns ett område på någon kvadratmeter som upplevs som privat för de flesta, och man känner tydligt av om någon överskrider gränsen.
· Att gå på gator proppfulla med folk är mycket mer uttröttande än att gå på tomma gator. Jag har hört andra förklara detta med att det tar på energin när ens egen aura hela tiden stöter ihop med andras.
· Det är inte ovanligt att jag (liksom många andra) tycker mig känna av sinnesstämningar hos människor i närheten utan att behöva se eller höra dem.
De här företeelserna ser jag inte som ett bevis för aurans existens, det kan naturligtvis finnas andra förklaringar. Den sista av punkterna kan t ex förklaras med att min egen sinnesstämning och mina föreställningar lurar mig att känna på det viset, likaså kan den första punkten bero på mina egna förväntningar. Men som jag ser det är det på samma sätt med alla teorier, vetenskapliga som andliga, att det finns argument både för och emot. Selektiv perception, som är ett erkänt begrepp inom den vetenskapliga psykologin, går inte att bevisa mer än vad aurans kraft går att bevisa.

Att människor har så svårt att ta till sig och acceptera begreppet aura beror nog inte på att idén är konstig i sig, utan på vilket sätt de har fått kontakt med det. De typiska New Age-förespråkarna inger inte direkt d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aura -Finns det? New age

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-08]   Aura -Finns det? New age
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6847 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×