Pingströrelsen

33 röster
23253 visningar
uppladdat: 2006-10-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pingströrelsen

Historia
Pingströrelsen är den största frikyrkan i Sverige. Rötterna till rörelsen finns i USA från början av 1900-talet. Till Sverige kom den 1907. Då började många människor som var medlemmar i någon frikyrka att bli ”uppfyllda av Anden och började tala i tungor”. De blev andedöpta. Men många av frikyrkorna tillät inte dessa uppenbarelser, så det bildades nya frikyrkor för de som trodde på andedopet. Dessa frikyrkor kallades pingstförsamlingar. Baptistförsamlingen Filadelfia i Stockholm började ta del av denna lära, men år 1913 tog många baptister avstånd från rörelsen för att uppfattningen om rätten att delta i nattvardsfirandet var olika mellan baptister och Filadelfiaförsamlingen. Filadelfia tillät personer som var troende och döpta men inte tillhörde någon församling, att vara med på deras nattvardsgångar. Det gjorde inte baptisterna. Filadelfia utvecklades och blev ett exempel för många nya församlingar. Många nya pingstförsamlingar bildades och år 1923 fanns ungefär 300 fria pingstförsamlingar.

Den som hade stor betydelse för Pingströrelsens utveckling i Norden var den norske pastorn T. B. Barratt. Genom sina predikoresor i Norden nådde han ut till många människor, bland annat till Lewi Pethrus. Lewi Pethrus var kanske den viktigaste personen för Pingströrelsen i Sverige. Redan 1902 hade han efter en bönenatt börjat tala tungomål. Tungomål var när en människa upplevde sig tagen i gudomlig makt och började tala ett språk som hon varken förstod eller visste hur hon gjorde, men man blev glad av det. År 1911 blev han föreståndare för Filadelfia. Man kan säga att han grundade Pingströrelsen i Sverige.

Pingströrelsens tro
Man tror på Jesus Kristus, att Jesus har dött, uppstått och lever idag, på frälsning, på andedopet, på Bibeln och på helbrägdagörelse. Man tror på Gud och att han kan göra saker i livet och påverka det. Man tror att Gud har skapat människorna och därför har livet en mening. Om det bara hade varit en slump att människorna levde, har livet ingen mening. Det finns goda saker för att Gud har bestämt att de ska vara goda. Man tror att Gud tänker att man ska leva för alltid, så när man dör kommer man till Gud i himlen. Men det spelar roll om man väljer att tro eller inte tro på honom nu. Om man inte tror på Gud kommer man efter döden någonstans där Gud inte finns.
Själva grundidén är andedopet. När man blir andedöpt får man olika gåvor, t ex att kunna profetera och tala i tungor. Profetera är att kunna se vad som ska hända i framtiden. Det finns tre sorters tungomål. Det första sättet är att man börjar prata ett annat språk Det andra är att om någon ber högt i församlingen så tolkar någon annan och det tredje, och vanligaste, är att man pratar ett personligt tungomål, ingen annan förstår vad man säger. Detta är en direktkommunikation mellan sitt inre och Gud. Andedopet kommer från när Jesus tolv lärjungar hade låst in sig för att de inte visste vad de skulle göra nu när Jesus var död. Men så kom en helig ande. De blev andedöpta och de blev modiga och övernaturliga. De vågade sprida Jesus lära och de kunde prata alla språk. Det är detta som är tungomålstal. Händelsen kallar vi pingst. Det är därför Pingströrelsen heter som den heter.
Frälsning är att man får förlåtelse för sina synder.
Helbrägdagörelse är att man tror att förböner och handpåläggning kan hjälpa en troende människa att bli fri från en sjukdom.

Gudstjänst
Man har ofta sammankomster och möten. På söndagsmorgonen har man oftast söndagsskola. Under veckan har man verksamheter för barn och ungdomar som t ex tjejgrupper och tonårskör. På söndagar har man förmiddagsgudstjänst. Det finns inget bestämt om vad varje församling ska göra på gudstjänsten, men den börjar oftast med sång. Sedan läser någon i församlingen en bibeltext eller leder en bön. Då tar man ofta med om någon önskar förbön eller om man har en orsak att tacka Herren för. Efter ytterligare sång följer predikan. Den avslutas ofta med inbjudan till bl a frälsning eller andedop.
Man har mycket sång och musik i gudstjänsten för man anser att det är en gåva från Gud. Många församlingar har egna orkestrar.

Skillnader mellan Svenska kyrkan och Pingströrelsen
Pingströrelsen är mycket lik Svenska kyrkan. De har samma trosbekännelse, har samma bibel och det finns inga undantag för dans eller nöjen. Men sakramenten skiljer sig. Man kallar det egentligen inte sakrament inom Pingströrelsen, men det finns liksom i Svenska kyrkan dop, nattvard, vigslar, bikt, prästvigningen och konfirmation. Men dopet och konfirmationen skiljer sig åt. Här döps man inte som barn, utan man har troendedop. Det innebär att man döps när man tror på det som kyrkan står för. Dopet går till så att man får doppa hela kroppen i ett kar med vatten. Konfirmationen är inte någon bekräftelse på dopet heller, eftersom man har troendedop.
Inuti kyrkan är det lite modernare stil och den enda symbol man har är korset. Det är den enda dekorationen. Själva kyrkan är väldigt stor med många läktare eftersom man ofta har musikaler.
Hur kyrkan styrs skiljer sig också. Svenska kyrkan styrs av partier som man väljer, men inom Pingströrelsen är varje församling självständig och den beslutar tillsammans genom röstning i stora frågor. Man väljer också en liten styrelse, som kallas de äldste, som förbereder frågor och beslutar i mindre frågor. Pingströrelsen är egentligen inget samfund, utan mer en gemenskap.

Mission
Man är inte så bra på att sprida läran i Sverige, utan det sprids mer genom kompisar. Men i andra länder är man bättre. Där har man bl a sjukhus och man lär folk att läsa. Man använder sig också mycket av media. Man har Pingstmissionens U-landshjälp som är en stiftelse som har hand om skolor, sjukvård och flyktingsarbete. IBRA radio sänder kristna radioprogram i 100 länder och på 50 språk och år 1983 startades TV-Inter AB för man tyckte att det behövdes en kristen TV-kanal i Europa. Pingstmissionens Internationella Litteraturcentrum är till för att sprida litteratur i missionsländerna. Förlaget Filadelfia startades redan 1912. De ger ut skivor och kassetter. Man har också en egen dagstidning som heter Dagen.

Utbredning
Man blir medlem i kyrkan när man döps. Om man är döpt i en annan kyrka behöver man bara fylla i ett papper för att bli medlem. I Göteborg finns ca 2900 medlemmar, i Sverige ca 85 000 och i världen ca 200 miljoner medlemmar och mer än en halv miljard rörs av den. Det finns 489 pingstförsamlingar i Sverige. Pingströrelsen finns i alla världsdelar, men den är starkast i Syd – och Nordamerika och Afrika.

Inställning
Man är emot våld och krig, det är bara dåligt. Fast polisen ska ibland få använda våld för att avstyra annat våld. Man är inte emot värnplikt, vi måste vara beredda att försvara vårt land. Man tycker att man kan göra en insats i ett krigsland för att få fred. Man tycker att det är bra med vapenfri värnplikt, men vanlig värnplikt är också bra.

När man gifter sig är det som att bestämma sig för att man vill vara med varandra för alltid. Man ska inte ge upp så lätt när det känns svårt. Man kan skilja sig, men helst bara om det förekommer t ex misshandel.
Man tror att Gud har skapat människorna för att leva som man och kvinna. Man tror inte att man ska leva som homosexuell men det är inte förbjudet. Gud älskar dem lika mycket ändå.

Angående abort vill man vara på den svaga sidan. Mamman är ju svag, men barnet är svagare för det har inget att säga till om. Det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pingströrelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-28

    Bra, och lätt att förstå, mång

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-11]   Pingströrelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6862 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×