Wedins Skor & Accessoarer

9685 visningar
uppladdat: 2006-10-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Wedins skor är en etablerad och välkänd skokedja, de har skor och accessoarer i alla olika stilar och prisklasser. Marknaden finns till största delen i Sverige, medan skorna tillverkas i Asien. Är det verkligen nödvändigt att lägga produktionen utomlands? Hur tacklar sko- företaget problem som uppstår i produktionsländerna angående lönesättning, arbetsrättigheter mm. Vem är det som bestämmer och varför ser det ut som det gör?

Avhandling

Wedins är ett typiskt företag ur den tertiära sektorn och håller endast på med detaljhandel, alltså producerar de inte sina produkter själva. Deras koncept bygger till största delen på basartiklar vilka utgör den största och mest lönsamma delen av skosortimentet, men sortimentet kompletteras även med olika mode- och trendartiklar. De försöker ha överkomliga priser, men satsar ändå på kvalitet.
Huvudkontoret ligger i Stockholm och runt om i Norden finns totalt 189 Wedins Sko- och Wedins Accessoarer-butiker, främst i Sverige och Norge Företaget är ett aktiebolag och har alltså mer än en ägare, detta bidrar till att det fokuseras på den ekonomiska tillväxten.
Företaget är under förändring och de senaste åren har man gjort omfattande satsningar som resulterat i ekonomisk vinst. Man har bl.a minskat antalet små butiker och på så sätt går de butiker som finns kvar med större genomsnittlig vinst.
I Sverige har Wedins ett mycket stort kundunderlag, och är den näst största skokedjan i Norden.

Eftersom de inte har huvudansvaret för själva produktionen är det väldigt svårt att spåra och kartlägga hela tillverkningsprocessen i detalj, och då ett par skor dessutom består av flera delar som tillverkas på helt skilda håll försvåras spårningen ytterligare.
Wedins har många leverantörer, företaget köper in varor från olika delar av världen.
60 procent av alla skor tillverkas i Kina eller Vietnam, sedan sker även ganska stor sko- produktion i Indien, Kambodja och Indonesien.

Arbetskraften är mycket billigare i Asien än vad den är i t ex Sverige och eftersom det är stor konkurrens om skokunderna så måste Wedins hålla ned priserna för att inte förlora kunder till konkurrenterna. 1992-93 beslutade Wedins att satsa allt på detaljhandel, så den lilla produktion Wedins själv ägde lades ned. All produktion ligger nu utomlands av ekonomiska skäl, och idag köper företaget sina skor från många olika leverantörer.

Eftersom leverantörerna konkurrerar med varandra måste tillverkningen ske så billigt som möjligt. Wedins köper ju av de företag som kan sälja de billigaste skorna, alltså pressas lönerna ned till lägsta möjliga nivå och många arbetare har orimliga arbetstider. Dessutom så brukar Wedins ha väldigt korta avtal med leverantörerna och då tvingas dessa tillverka skorna så snabbt och billigt som möjligt för att få fortsatt förtroende hos Wedins.

I början av 2000-talet hamnade Wedins i ordentligt blåsväder då det uppdagades att deras skor tillverkas av arbetare med usla arbetsförhållanden, och att Wedins inte ansåg sig förmögen att göra något, då de inte själva stod för produktionen. Efter dessa rapporter gick företaget betydligt sämre och även anställda inom företaget började tvivla på Wedins högre chefer.
År 2002 fick Wedins Skor & Accessoarer en ny ledning, och nya VD:n Roland Eriksson ville göra något åt problemen med arbetarnas rättigheter. 2003 hade man färdigställt en uppförandekod (Code of Conduct) som gäller alla leverantörerna. Där finns bestämmelser om bl a minimilöner, arbetstider och arbetsmiljö.

Trots bestämmelserna förekommer många orättvisor i produktionsländerna. Ett exempel är Kina och Vietnam där det bl a är förbjudet med fria fackföreningar. Hur ska då arbetarna på företagen kunna göra sina röster hörda om något är fel? Dessutom står det i uppförandekoden att fackföreningsfrihet ska vara ett krav.
Ett speciellt team har åkt runt och kollat upp så att företagen följer bestämmelserna, och visst har det blivit bättre, men även Wedins säger att ”det går framåt men än finns det en hel del kvar att jobba på”

Egna tankar

Enda sättet att stå sig i konkurrensen mot andra skokedjor är att ha skoproduktionen utomlands i länder där det blir billigt att tillverka dem. Detta är ett faktum, alltså löser man inga problem genom att flytta produktionen.
Jag tror det är svårt för ett ensamt företag att själv ändra på orättvisorna som uppstår i produktionsländerna. Kanske att Wedins i framtiden skulle kunna satsa på en leverantör istället för flera, eller i alla fall binda leverantörerna med längre kontrakt. Då får dessa leverantörer en bättre chans att kunna/våga ställa villkor.

Egentligen har nog dessa länders regeringar ett stort ansvar för att göra något för att förbättra arbetsförhållandena. Men idag så är problemet att landet ifråga (t ex Vietnam) är fattigt så denna inkomst, som t ex Wedins skapar för landet, är viktig. Hur orättvist det än må vara så är inkomsten så pass viktig att regeringen blundar för den enskilda människans situation på arbetsplatserna. De ser till det ekonomiska helhetsresultatet istället.

Sedan tycker jag det är lite synd att man har stängt många av de små butikerna. Jag förstår varför man gör det, för att tjäna pengar. Men eftersom jag själv är uppväxt på landet så inser jag att det som vanligt är landsbygden och de mindre städerna som kommer i kläm då allt hela tiden ska vara så väldigt ekonomiskt.
Antagligen så kommer det bli ännu färre små Wedins butiker i framtiden. Jag tror även att de kommer försöka slå sig in på skomarknaden i Finland och kanske så småningom också i Danmark.

Under detta arbete så har jag försökt kontakta Wedins på olika sätt för att få svar på frågan om vilka som levererar och tillverkar skorna.
Chefen på Wedins i Östersund var tyvärr sjukskriven och via huvudkontoret i Stockholm blev jag kopplad till en man som skulle ha svaret på mina frågor, han satt dock i möten och svarade inte i telefon. Jag har även mailat, men utan resultat. Alltså fick jag inget svar, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Wedins Skor & Accessoarer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-16]   Wedins Skor & Accessoarer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6889 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×