Kommunikation

3 röster
8802 visningar
uppladdat: 2006-10-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kroppsspråk.

Det är bara inte med ord man behöver prata med en annan människa, utan man kan även använda kroppen. Kroppen avslöjar mycket av våran personlighet, tittar man på kroppen så avslöjar den när man ljuger, har tråkigt eller varför inte förtjust i någon.
Om man är gift så är det viktigt att kunna tolka all kroppsspråk som förmedlas, om man inte ser detta så leder det ofta till skilsmässor.
Detta är för att man måste kunna förstå vad ens partner säger och inte säger.
I våran kultur här i Sverige så anses det vara oartigt att avbryta någon som pratar, men nere i arabländerna är detta artigt då visar man intresse genom att fråga. Så här i Sverige är det artigt att vara tyst när någon pratar.
När vi möter någon här i Sverige som vi känner kramas vi, det är helt okay att göra här. Men nere i arabländerna så anses det vara mer intimt att kramas än att ge en puss på kinden. I dessa länder så ses en kram som at man använder hela kroppen, pussar rör bara kinden.

Kroppsspråket användes mycket under början av 1900-talet, då kom de första levande bilderna fram. Då använde man bara kroppen som tal men kunde även sätta in lite musik.

Tolka kroppsspråket.

Om man sätter två personer och videofilma dessa individer, så kan man se att man säger mycket mer genom att göra olika gester. En gest som att lyfta ögonbrynen kan betyda mycket som att visa förvåning och uppmärksamhet.
Om du har en ängslig blick så kan detta betyda att man lyssnar på vad personen har att säga. Ögonen kommer lite senare i detta arbete men även dem avslöjar väldigt mycket.
Det finns många sätt att vissa sitt kroppsspråk på, det finns ansiktet, gester, skrattet och ögonen.

Ansiktet.
Det första som man tittar på hos en människa är ansiktet, helst så tittar man runt ögon, näsa och munnen.
Det gör man för att vi vill så gärna se vad personen har att säga, genom att titta på munnen så hör man tydligare vad personer har att säga.
Här i våran kultur så känns det inte riktigt rätt att vissa för mycket känslor. När man blivit äldre så är det lätt att visa känslor när man är trött, berusad eller utmattning.
När man tittar noga på en persons ansikte så ser man vilket humör eller vad personen känner just då.

Gester.
Gester är något man använder dagligen för att visa vad man tycker eller uttrycka orden mer.
En person som använde gester väldigt mycket det var Adolf Hitler, som var verksam i andra världskriget.
Han pratade alltid om att det var judarnas och kommunisternas fel att världen blivit som den var då, men för att fånga lyssnarnas intresse slog han med händerna rakt upp i luften. Oftast så slog han med pekfingret med knyten näve för att vissa att han hade rätt, enligt honom.

Några exempel på gester som används i västeuropeisk kultur:
1. Om du klappar någon på ryggen så menas det med, bra jobbat eller grattis.
2. Om man klappar händerna så gillande eller uppskattning.
3. Tummen upp är att något är bra.
4. Tummen ned är när du inte gillar det.
5. Vinka till sig så vill man prata med personen som man vinkar till sig.
6. Långsam gäspning då är man uttråkad.
7. Peka då ger man vägledning eller varnar någon.

Skrattet.
Många skrattar dagligen, men det finns mycket man kan skratta åt som att skratta när någon snubblar eller om man skämtar med en annan person.
Om du kommer till en ny arbetsplats så skrattar man mycket med varandra, för att skaffa en bra relation men de andra kollegorna. Om det kommer en dag då man inte kan skratta med varandra då har man tydligen ingen bra relation till varandra.
Forskare säger att om man skrattar mycket dagligen så förlänger det livstiden och får ett rikare liv, men då måste glädjen vara äkta.

Man skrattar mycket åt alla stand- up komiker som skämtar om allt de varit med om eller sett på vägen till jobbet.
T ex: En man befann sig på sjöresa. Fartyget började rulla och mannen blev så gräsligt dålig, att han behövde kräkas. I sitt omtöcknade tillstånd råkade han kräkas på skeppskatten. När mannen frisknat till något och fått upp ögonen observerade han vad han gjort, ruskade försiktigt på huvudet och sa: - Va? Inte kan jag minnas att jag ätit den där!

Ögonen.

Ögonen används dagligen, när vi ser någon, när vi pratar med en annan människa. Anledningen till att vi gör detta är, att vi vill se personen vi pratar med. När man går t ex på stan så kan blickar mötas hela tiden när vi går förbi varandra, oftast när man gör detta så säger man med blicken, jag är människa du är människa jag vill inget farligt.
När man befinner sig i ett trångt utrymme med andra människor, tittar man oftast på en prick antigen i taket eller på våningsvisaren. Man kan inte undvika att möta varandras blickar, när detta händer känner man sig allt mer säker på vem det är i hissen. Om detta bryts för mycket kan personen känna sig kränkt eller förbigången (orättvisst behandlad), man säger till personen att du är bra luft för mig inget annat.

Det finns många olika regler om hur lång en blick får vara i olika kulturer, som i den västliga världen får den vara mellan 2-4 sekunder hos människor som inte känner varandra. I Medelhavsområdena och arabländerna så kan en blick mellan män vara mycket längre, asiater tittar på varandra mycket kort tid i ögonen, sedan sneglar ögonen fram och tillbaka riktad mellan ögonen och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kommunikation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-17]   Kommunikation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6901 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×