F som i Flykt av Sue Grafton

4312 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sue Grafton har skrivit flera böcker som handlar om privatdetektiven Kinsey Millhone, men inga utöver dessa. Hon har skrivit böcker i några år och har hittils kommit till O så vitt jag vet. Varje bok är en fristående del, med ett tidsrum av några månader mellan varje bok, vilket gör att man kan läsa allihop från A till senaste, eller läsa dom slumpmässigt.

1) Innehållet

För 17 år sedan mördades Jean Timberlake. Hennes käraste, Bailey Fowler erkände sig skyldig till mordet och hamnade i fängelse. Efter drygt ett år rymde han från fängelset och gick helt upp i rök. Sexton år efter hans rymning åker han fast för fortkörning och polisen upptäcker vem de egentligen tagit.
Hans far, Royce Fowler, är döende och när Bailey hävdar att han är helt oskyldig, anlitar Royce en privatdetektiv för att kunna rentvå Bailey

Det hela blir inte bättre när Baileys bästa vän, Tap, plötsligt dyker upp i rätten samma dag som Bailey ska åtalas, med ett avsågat hagelgevär i händerna, som han hotar hela rätten med. Bailey ser sin chans att kunna fly och tar den. Han kommer undan, men tyvärr gick det inte lika bra för Tap. Han blir ihjälskjuten utanför domstolen av poliser som kommit till platsen.

”F som i flykt” handlar om privatdetektiven Kinsey Millhone som får ett uppdrag i Floral Beach. Hennes uppdrag är att hitta bevis som kan fria Bailey Fowler från att åter hamna i fängelse och dessutom behöva avtjäna straffet för att ha rymt från fängelset och domstolen.

2) Personerna

Huvudpersonen i boken är Kinsey Millhone eftersom hon är detektiven som ska lösa uppdraget, och allting som händer i boken rör sig kring just henne. Kinsey bor i Santa Teresa, ca 15 mil norr om Los Angeles, i en lägenhet som hon hyr av en 82-årig gammal man vid namn Henry Pitts.

Författarinnan beskriver människorna på ett lite konstigt sätt. Hon blandar noggranna beskrivningar av personerna i fråga med diverse olika liknelser som gör att utseendena helt avgörs av hur läsaren tolkar det. Man får en uppfattning om att dessa personer även skulle kunna finnas i verkligheten.

Ett exempel på personbeskrivning: ”Han var stor, med en ölmage som putade ut likt en femtonkilos mjölsäck. Hans ansikte var brett och förenat med halsen genom en serie dubbelhakor. Det fanns till och med en fettvalk i hans nacke där grått hår lockade sig över skjortkragen.”

Familjen, som Kinsey fått uppdraget av, är en konstig samling, med pappa Royce i spetsen, en man som precis fått diagnosen lungcancer. Han har sex månader kvar att leva enligt läkarna, men försöker att hålla igång så mycket han orkar, vilket inte är mycket.
Mamma Ori (Oribelle) är en riktig simulant. Hon ligger oftast till sängs och får medicin flera gånger om dagen. Ori är en blek och svag varelse som måste få mycket uppmärksamhet från alla.
Dottern i familjen, Ann, sköter allt från hushållet och familjens hotell till sin mamma och hennes mediciner. Hon har alltid levt i skuggan av storebror Bailey när han varit hemma, och det är hon inte direkt glad över...

De flesta av bipersonerna i boken är väldigt intressanta och man kan nästan inte undvika att misstänka majoriteten av dem. Bevis och fakta som dyker upp visar att vissa haft motiv att döda Jean Timberlake, vissa har haft motiv att sätta fast Bailey för mordet och att vissa enbart uppträder mycket mystiskt. Den enda som man inte vill anklaga för något är antagligen bartendern i ”Pearl´s Bar”, Daisy. Men utöver henne så finns det många olika skepnader, alltför många för att beskriva alla dess olika personligheter.

3) Miljö och tid

”F som i flykt” utspelar sig under ett av de sista åren under 80-talet, i Floral Beach, Kalifornien. Miljön beskrivs ganska noggrant och för det mesta utan krusiduller eller liknelser. Jag tycker att boken verkar vara korrekt återgiven tidsmässigt, men eftersom jag inte var tillräckligt gammal för att komma ihåg något från den tiden så kan jag inte svara på om den verkligen är det.

”Strandgatans Motell i Floral Beach i Kalifornien ligger originellt nog vid Strandgatan, ett stenkast från den skyddsmur som sluttar tre meter ned mot Stilla havet. Stranden är ett brett band i ljusbrunt där mönstret av fotspår varje dag utplånas av högvattnet. Dit ned kommer man via en cementtrappa med ledstång av metall.”

4) Form och stil

Boken är väldigt lättläst och den är skriven på ett enkelt, men ändå lite mer avancerat sätt. Språket är relativt modernt med vardagliga uttryck. Tyvärr fanns det inga bilder, men det kan å andra sidan tvinga läsaren att fantisera lite mer själv.

”Jag ringde tant Maude och berättade vad som hänt. Efter de obligatoriska fraserna om häpnad och bestörtning lovade hon att komma genast. Förmodligen skulle hon dock ringa några snabba samtal först och samla ihop de vanliga medlemmarna av baptisternas krisgrupp.”

Avslutning

Sammanfattningsvis så tycker jag att det är en mycket kul, intressant och verkligen läsvärd bok.
Ibland kan det bli lite långtråkigt med alla beskrivningar ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: F som i Flykt av Sue Grafton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   F som i Flykt av Sue Grafton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=692 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×