Sparta

9 röster
10429 visningar
uppladdat: 2006-10-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sparta styrdes av två kungar smtidigt. Dom skulle kontrollera och hjälpa varandra. Den största av de uppgifter dom hade var att leda armeérna i krig. De som hade mest makt var de personerna som ingick i de äldetes råd. Alla som ingick i rådet var 28 spartanska män som skulle ha fyllt 60 år. Allla män från sparta som var över 30 år fick gå till en folksamling och rösta ja eller nej på de olika förslag, men det var inte tillåtet att diskutera dessa förslag.
Sparta var mycket i krig mot Aten men var fjärde år så var det de olympiska spelen i Olympia, en idrotts tävling männ tävlade mot varandra i olika frenar. Under de olympiska spelen var det vapen vila. DEt betyder att det tillfälligt inte är krig. Det var bara män som fick kolla på spelen, för att alla tävlade nakna.
I Sparta var det inte så många skulpturer, men dom hade några på stora krigshjältar och gudar. De la ner väldigt mycket pengar på armeérna istället. En Spartanska krigare skulle vara väldigttåliga och inte visa någon smärta. En spartanska mor brukade säga till sin son som skulle ut i krig, "kom hällre hem på skölden än utan någon". Det menas mad att man ska hällre komma hem död än att man hade flytt. En annan gammal historia som spartanerna ansåg vara rätt är, "Det var en liten pojke som hade stäjäligt en rävunge han gömde den under kläderna, och så kom det en man som började prata med honom, under tiden hade rävungen bitigt sig fast i bröstet på pojken. Men han visade ingen smärta, när tillslut mannen gick därifrån så ramlade pojken ihop och dog."
Samhället i Sparta var mycket mer rättvist än i Aten, kvinnorna fick gå utanför hemmet och äga slavar, butiker och gå till fester. Men dom fick inte rösta. det var lag i sparta att gifta sig, för dom ville inte att sparta skulle dö ut. Männen var på militär läger nästan hela året och kvinnorna uppfostrade barnen själv till dom blev 7 år, då åkte dom till militärläger. När man blev sjugo gick man ut i strid, och en soldat tills man blev 60 år gammal.De som hade det bäst i sparta var kungarna, storköpmen och de som var med i de äldetes råd.
Spartanerna levde enkkelt, dom använde inte så mycket handel och hantverk. När dom byggde hus använde dom sig bara av såg och yxa. Fast dom ville inte hålla på med jordbruk, det fick deras slavar göra, heloterna. Spartanerna vara...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sparta

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-23]   Sparta
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6927 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×