Alkohol

4 röster
10139 visningar
uppladdat: 2006-10-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alla människor påverkas olika av alkohol, vissa blir glada och roliga medan andra blir känsliga eller aggressiva.
Kroppen påverkas på olika sätt beroende på hur mycket man dricker, men även beroende på kön, ålder, och vikt.
Kvinnor och barn blir ofta mer påverkade än män om de skulle dricka lika mycket.

Alkoholhalten i blodet mäts ofta i promille. Om man har en promille i kroppen, så har man ungefär en milliliter ren alkohol i varje liter blod.
Vid 0,2 promille går gränsen för rattfylleri, vid 0,3 promille får man svårt att koncentrera sig och man kan känna sig avslappnad. Vid 1,0 promille går gränsen för grovt rattfylleri. Då får man svårt att gå och stå stadigt och man känner ofta för att dricka mer.
Dricker man mera än fyra promille är risken att man kan dö väldigt stor. Men trots det rapporterades en kvinna i Los Angeles ha 15,1 promille alkohol i blodet, men överlevde ändå!

Varje år dör mellan femtusen till sjutusen svenskar av skador och sjukdomar som hör ihop med alkohol. Ungefär fyrahundratusen personer är alkoholberoende, dessa dricker så mycket att de får skador.

Om en gravid kvinna dricker alkohol så finns det en stor risk att barnet kan få problem som t.ex. synskador, annorlunda utseende och hjärtproblem.
fyrahundra foster skadades varje år på 70-talet p.g.a. alkohol. Men numera har den siffran sjunkit till en fjärdedel.
Utav alla självmord som sker beror minst hälften pga. alkohol.
Ett glas vin om dagen brukar inte vara någon fara att dricka, vissa forskare tror till och med att den mängden vin kan vara bra för hjärtat.

Utav de som dör i trafiken har 20-30 % alkohol i sig. Varje dag kör åtta tusen svenskar berusade. Etthundrafemtio människor dör på grund av rattfyllerister varje år.
Av de våldsbrott som sker är 75 % under påverkan av alkohol.
Om man är släkt med någon som är alkoholist har man sju gånger högre risk att drabbas.

På många sätt kan alkohol påverka kroppen. Man kan tillexempel känna sig varm, eftersom blodkärlen i huden vidgas, och eftersom man kissar mer än man brukar kan man få vätskebrist och på så sätt få ont i huvudet. Men mest påverkas såklart hjärnan och nervsystemet.

Ungefär 5-10% av alla vuxna svenskar är alkoholberoende. De flesta av missbrukarna är vanliga män och kvinnor som sköter sitt jobb och ser ut som precis vemsomhelst.
10-15% av alla barn växer upp i familjer där någon av föräldrarna missbrukar alkohol.
Det motsvarar tvåhundratusen barn och ungdomar.

Läkemedel är farligt i samband med alkohol. För om man tillexempel tar en Alvedon och sedan dricker alkohol förstärks läkemedlets biverkningar och det kan vara livsfarligt.

Nuförtiden har man försett ungefär femtio stycken bussar i Karlstad med alkolås. Alkolåset är ett instrument som föraren måste ”blåsa” i, finns det alkohol i blodet går det inte att starta bussen.

Det finns en förening som kallas ”AA” (anonyma alkoholister) Anonyma alkoholister bildades när William Griffith Wilson och Robert Holbrooke Smith träffades, för båda hade svåra alkoholproblem. Män och kvinnor samlas för att diskutera sina problem och försöka lösa dem och för att dela med sig av sina erfarenheter. I AA har de tolv såkallade ”steg” och de har också tolv ”traditioner”.


Öl

Det finns många olika sorters alkoholdrycker som tillexempel öl och vin. Öl är gjort av humle, malt, jäst och vatten.
I det gamla landet Babylonien hade man öl som ett födoämne, det har dokumenteras i kilskrifter. Barnen fick med sig öl till skolan, att bli full såg man som något bra och man klandrades inte för det.

På medeltiden drack man oändligt mycket.
Då fanns bara det starköl, och man kunde få tjugo liter om dagen.
Om en kvinna fick ett barn så fick hon såkallat ”ölsupa”, det var en slags soppa med mjölvälling som man hade blandat med öl, och eftersom det var så kraftgivande kunde hon snabbt komma på benen igen. I Stockholm fanns ett gammalt bryggeri som bryggde cirka 3,1 miljoner liter öl om året. Ölet sågs som något som gav näring och kraft.

I våra gamla kulturer trodde man att alkoholen gav kontakt med gudarna att den gav styrka, skapar förmåga. Att den hade läkande effekter och att den bidrog till överlevnader.


Vin

Vin är gjort av jäst saft från vindruvor. Vindruvorna odlas oftast på
Det södra halvklotet eftersom klimatet där är varmare, vindruvorna kräver mycket värme för att kunna mogna. Det får inte heller vara
för varmt, för då försvinner en del av smaken. När vinet är klart måste man lagra det för att det ska få bättre smak innan man häller upp det i flaskor.
Förut sade man att vinet var gudarnas dryck.
De som dyrkade vinguden dionysos kallades ”Dionysoskulten”.
De påstod att man drack gudens blod.

På 1500-talet började man att dricka brännvin, som ofta kallades eau de vie, som betyder livets vatten. Brännvin är en såkallat destillerad spritdryck, som för det mesta är gjord av säd och potatis.

Jägarbrännvin var förr ett gammalt svenskt brännvinsmärke.
Carl-Fredrik Hyltén-Cavallius var skaparen av jägarbrännvinet.
År 1927 fick företaget vin och sprit rätten att tillverka Carl-Fredrings jägarbrännvin, och de gjorde dem fram till år 1955.
Men svenska jägarförbundet tyckte inte om att man kopplade ihop alkohol och jakt, så då upphörde tillverkningen.

Ett finskt vardagligt brännvinsmärke kallas Koskenkorva.
Det tillverkas i en ort som heter just Koskenkorva som ligger i kommunen Illmajoki.
Koskenkorva viina tillverkas i en tvåhundra stegs oavbruten destillation, som man egentligen använder för att göra etanol med en väldigt hög renhet. Men man blandar sedan ut den med vatten och socker.


Etanol

Etanol, C2H5OH är en alkohol,(en kemisk förening) som oftast finns i drycker som öl, vin och sprit, det finns också i vattenbaserade färger, parfymer, läkemedel, lacker och bläck. Man tror att det var alkemisterna Al-Razi och Geber som lyckades få fram ren alkohol. Förut har man använt etanol som konsveringsmedel. Tar man för höga doser etanol kan man kräkas eller i värsta fall dö, man kan också få hjärn- och leverskador.
Etanol saknar färg och är brandfarligt.



Skrivet av Julia & Mia åk. 8 (HT)