Reflektion - Vad är ondska? Om Jan Gullious bok - Ondskan

17 röster
27469 visningar
uppladdat: 2006-11-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är egentligen ondska? Jag funderar på om människor kan vara onda. Jag tror faktiskt inte det. Även om någon person mördar någon annan så tror jag inte att den personen är ond, utan handlingen som den personen utför är ond. Eriks lärare på läroverket sa ju till Erik: ”Du är ondskan själv och sådana som du måste förgöras.” I det citatet tror jag läraren menar att Erik är ond. Jag tror att det finns människor som tror att vissa människor är onda på riktigt. Men folk som tror det tycker jag gör det väldigt enkelt för sig. I så fall hade det ju bara varit att ta död på alla som har gjort något ont och sen hade inte begåtts fler mord, och så fungerar det inte. Det har man märkt på USA, dom har dödsstraff och samtidigt väldigt hög brottslig het. Om det nu finns onda människor då undrar jag hur dom har blivit onda. Föds människor onda? Det tror jag knappast, bebisar kan inte vara onda.
Sen kan man också undra hur det kommer sig att en del utför många onda handlingar, medan vissa inte utför någon. Det tror jag beror på personens uppväxt. Om han/hon inte har fått någon kärlek eller råkat ut för mycket våld, så börjar kanske personen slåss mycket. När han/hon har slagits riktigt mycket, så är det bara hat som riktas mot den personen, för det är svårt att ge kärlek till någon som bara sprider hat omkring sig. Tillslut har personen inget samvete kvar och tänker bara på sig själv. Jag tror t ex inte att Psykopater har något samvete kvar, det är därför dom så lätt kan begå mord. Någon som dom inte tycker om eller som stör dom på något sätt kan dom ta livet av. För dom har inget samvete, dom tänker: ”Den personen retade mig och det vill inte jag, så jag dödar den personen, för då kan han/hon inte reta mig längre.” Man tänker bara på sig själv. Sen är det inte så att alla psykopater sitter i fängelse för att dom har dödat någon eller gjort något brott. Vissa är smarta så dom kan tänka ett steg längre. T ex ”Dödar jag den personen nu så kan jag hamna i fängelse och det är inte bra för mig.” Men det handlar fortfarande om vad som är bäst för en själv (mig).
Jag tror inte att alla som mördar eller utför onda handlingar är psykopater. Vissa mord kan ju ha skett av plötslig ilska. Att man blir så arg på någon att man slår den personen så allvarligt eller olyckligt att personen dör. Då tror jag inte att man behöver vara psykopat. Men sen är det ju inte så att alla människor som blir riktigt arga slår någon så att den personen dör. Jag tror att personer som är kapabla till att göra så, är personer som har varit utsatta för våld och själva slagits mycket. Dom har lärt sig att hata, sådana personer lättare kan hata än vi.
Jag tror inte att Erik kommer bli en psykopat när han blir äldre, för han har ändå fått kärlek och han är smart, han förstår att det inte löser så många problem genom att slåss, så jag tror att han kommer att sluta med det. Men han kommer ändå inte ha samma spärr som ”vanliga” människor har. Han kommer att ha närmare till våldet. Om han någon gång slår ner någon så kan han slå den personen rätt så rejält. Människor som inte är vana vid att slåss, tror jag efter första slaget kan tänka sig in i hur personen känner sig och sluta slå den personen. Medan tex Erik, han kan koppla bort hjärnan när han slår och inte leva sig in i hur den andra personen känner sig. Det lär man sig efter att ha slagits riktigt många gånger eller blivit slagen riktigt många gånger.

Ondska kan också uppstå mellan två personer. Ondska är ett starkt ord, men jag tror att om två personer är arga på varandra kan det trappas upp så pass att det tillslut uppstår ondska. Man tycker att den andra personen är ”ond”. Och man kanske gör onda saker mot den andra personen. Det kan till och med gå så långt att man önskar att den andra personen vore död. Så jag tror att ondska kan uppstå mellan två personer, men det måste ha gått längre än att dom bara är arga på varandra

Hur kan man då motverka ondska eller hindra folk från att göra onda handlingar? Jag tror att det är svårt att hindra att ondska uppstår mellan två personer. Där tycker jag att om två personer är väldigt arga på varandra är det deras sak att se till att det inte uppstår ondska mellan dom. Det gör man bäst genom att bryta kontakten med den personen. Däremot tror jag att man kan hindra folk från att göra onda handlingar. Det kan börja redan i skolan. Jag tycker t ex att skolan har ett ansvar, när dom ser att någon mår dåligt eller verkar ha det jobbigt hemma. Då ska skolan försöka hjälpa den personen. Redan där kan man ju hjälpa folk så att dom känner att någon bryr sig om dom, då kanske dom kan få ett okej liv och slippa bli den som hatar alla. För om man blir en sådan person så kan man tillslut bli psykopatisk, och det är där de onda handlingarna kan komma in. Ett sätt att få människor att sluta med onda handlingar är att om någon gör något ont, ska man försöka hjälpa den personen att få tillbaka samvetet. Och det gör man bäst genom att visa att man bryr sig om den personen. Jag tror därför att det är bättre att psykopater som har begått något brott får vård istället för att dom ska hamna i fängelse. Jag tror inte heller att dödsstraff hjälper till så att det sker mindre onda handlingar. För när någon är på väg att mörda en person tänker man inte i det ögonblicket på vad det kommer att få för konsekvenser. Jag tror inte man tänker på så mycket i det ögonblicket över huvudtaget, man är bara inriktad på sitt hat...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reflektion - Vad är ondska? Om Jan Gullious bok - Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-08

    Kommentera gärna mitt arbete/

  • Inactive member 2014-12-09

    :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-03]   Reflektion - Vad är ondska? Om Jan Gullious bok - Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7003 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×