Sydamerika

4 röster
14562 visningar
uppladdat: 2006-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
SYDAMERIKA

Från norr till söder sträcker sig Anderna. Ekvatorn går igen Sydamerika, på sidorna av ekvatorn är det regnskog. Sydamerika, Mexico, Centralamerika och Västindien har ett gemensamt namn ”Latinamerika”. Och det är för att man pratar portugisiska och spanska som är släkt med latinet. Under medeltiden fanns inkariket, där kallades invånarna för solens barn. Deras härskare inkan roddes va en gud av folket. Inkan sa att dom skulle bygga flera tempel av guld. Columbus och andras berättelser lockade spanjorerna och portugiserna. Och de indianer som bodde där vart slavar för dom hade inte råd med skatterna. Det fanns bördig jord, guld, silver och järn. Utmed atlantkusten odlade man socker, tobak, bomull och kaffe. Man behövde arbetskraft så man importerade arbetare. Man tog också slavar från Afrika. På 1800-talet ville en del ättlingar (släktingar) till span och port frigöra sig från Spanien och Portugal. De som har européer och indianer som förfäder kallas mestiser. De som har svarta och vita förfäder kalls mulatter. De rika och mäktiga har ofta européer som förfäder. För att komma bort från fattigdomen flyttar man in till stan för att få jobb. São Paulo, Buenos Aires och Rio de Janeiro är några av världens största städer. Världens största sammanhängande regnskog finns krig Amazonfloden. Del är på kvällarna som det regnar över regnskogen. 20- 25 meter över marken ser man frukterna, nektarn och bladen. Regnskens jord är inte bördig. Här och där i skogen lever indianer, och de bor i regel vid floden. De är ofta experter på att bygga kanoter. Maniok och papaya odlar bl a indianerna. Vrålaporna äter blad, blad innehåller inte lika mycket näring som i frukter och blommor. Dessutom är de svårsmälta men vrålaporna klarar sig för dom har speciella bakterier i tarmarna. Bladen ger inte aporna tillräckligt mycket energi så de rör sig väldigt sakta för att spara på energi. Papegojornas värsta fiende är människorna för vi hugger ner träden. Tapiren lägger sig nära i fall att någon skulle komma kan de bara hoppa i vattnet och inte komma upp på flera minuter. Och för att hålla reda på om det kommer någon så har dom nosen mot marken.

Brasilien
Amazonfloden är en av världens längsta flod, den längsta floden heter Madeira. Amazonfloden är vi mynningen 30 mil bred. Pirayan är ca 30 cm lång och den harkraftiga trekantiga vassa tänder. Vanligen äter pirayan småfisk men den ger sig också på större djur. Första hugget gör så att det kommer blod och det lockar till et helt stim och då grips de av nåt sorts ursinne. Brasilien är väldigt rikt på järnmalm. Man behöver inte spränga gruvor. De exporterar järnmalm och dessutom är landet världens största guldproducenter. Världens största vattenkraftverk ligger också vid gränsen till Paraguay. Brasilien är Sydamerikas största industriland. Det viktigaste industriområdet ligger i São Paulo därifrån kommer hälften av alla producenter. Brasilianska bilar går ofta på alcool (alkohol), dvs etanol. Etanol är bättre för naturen är bensin. Av järnmalmen framstår stål som används till bland annat inom bilindustrin.
Brasilianska bilfabriker tillverkar ca 1 Milj bilar om året. I kemiska fabriker använder man t ex socker rör för att framställa etanol. Nästan alla nya bilar driv av etanol och därför behöver man inte importera så mycket olja. Brasiliens regering har lockat utländska företag att bygga som t ex Scania, Ericsson, SKF och Volvo.

Argentina
Argentina är Sydamerikas näst största land. Stora delar av landet är glest befolkat. Hälften av invånarna bor runt huvudstaden Buenos Aires. Hela västra sidan är bergskedjan Anderna. Det högsta berget är Aconcagua. Patagonien är namnet på blåsiga slätter i södra Argentina. Allra torrast är det i väster vid Anderna vinden blåser från väster där. Fåren ger kött och bomull. Argentina exporterar äpplen. I Pampas bedriver man Jordbruk, boskapsskötsel och mycket stora lantgårdar som kallas estancias. Förr växte gräs men inga träd nu har man planterat träd som tall, alm och poppel. Man exporterar vete från Argentina. En vanlig estancias har vanligen 2000 till 3000 djur. De går ut betar och söts av et tiotal guachos (Sydamerikas cowboys). Landet har även mycket olja och naturgas så man behöver inte importera dessa produkter. Det största industriområdet ligger i Buenos Aires. Eldslandet är en stor ö vid Sydamerikas sydspets som Argentina och Chile äger en halva vardera. Ön fick namnet av Magellan (upptäckare) som seglade förbi ön på 1500-talet. Han såg eldar som invånarna hade satt upp vid kusten och det var som vanligt kallt och blåsigt.

Peru
Närmast kusten ligger en torr slätt. Tack vare konstbevattningen finns här landets bästa jordbruksområden. I regel på lantbruken finns stora plantager och där finns det sockerrör, bomull och ris. En kall havsström som det finns mycket plankton i för med sig fiskar, mest anchoveta. En tid hade Peru världens största fiske, och av fisken gjordes fiskmjöl som exporteras som kyckling foder. Men efter ett tag tog fisken helt slut. Och en varm havsström kom och trängde bort det kalla. Och i det finns inte plankton och då finns inte fisken heller. Ungefär hälften av befolkningen är indianer. Flera lever i Anderna. Indianerna lever i byar och små jordbruk, och de odlar oftast majs, potatis och lever mycket fattigt. Indianerna är släktingar till inka folket. De lever i staden Cuzco uppe i bergen, som var inkafolkets huvudstad. Det hördes att det fanns guld och silver i Peru på 1500-talet som förde dit spanjorerna. Spanjorerna tog rikedomarna och satte dem i slav arbete i gruvorna. De fick jobba i Anderna för att få fram koppar, silver och järn i flera hundra år. Peru är världens största producent av silver malm. Man har gjort stora fabriker och man bryr sig inte om utsläppen.

Chile
Från norr till söder är det 430 mil men det är bara19 mil på bredden. Större delen av landet ligger i Anderna. De högsta bergen ligger i norr, det högsta berget heter Aconcagua och är 6960 m högt. Det finns både vulkaner och jordbävningar i Chile. Atacamaöknen ligger i norra Chile och är världen torraste. Astronomer från Europa USA har byggt jättelika observationer längst upp på bergen i Atacamaöknen. I Chile finns världens största koppar gruva, Chile är världens största producent av koppar. Förr i Chile exporterade man bara t ex trä, fisk och trä som nu också gör. Det finns bl a en stor data industri hör också. Man får mycket pengar av exporten som inte går till t ex sjuk hus utan de rika går de till.
Kondorens vingbredd är ca 3 m. Kondoren använder vinden till att flyga upp, och på så sätt använder den inte så mycket kraft. Kondoren har skarp syn och äter döda djur så de inte ger andra sjukdomar. Kondoren lever i Anderna som också indianerna lever, vissa tror att kondoren för lycka med sig andra tror att den ger evigt ungdom. I början av 1970-talet sa regeringen att jorden skulle ge...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sydamerika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-08

    Coolt

  • Inactive member 2006-11-08

    Coolt

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-08]   Sydamerika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7058 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×