Ecuadoriansk Matkultur
7278 visningar
uppladdat: 2006-11-08
uppladdat: 2006-11-08
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Ecuadors matkultur är framförallt präglad av de olika erövringar som skett genom historien.
En viktig episod var under 1100- talet då kustfolket Caras slog sig samman med höglandsfolket Quitus och bildade Shyrinationen. Genom tätare förbindelser utvecklades deras förmåga att kombinera olika råvaror unika för just deras region med andra, för dom oupptäckta livsmedel, till nya maträtter. Mångfalden i maten hänger kvar än i dag, fast eftersom det har varit ostabilt i landet under en längre tid har transport möjligheterna i landet försämrats vilket har medfört att maten har blivit mera regions typisk.
På 1300- talet besegrade Inkafolket Shyrinationen efter hårda strider. De kvinnor som fortfarande fanns kvar av Caras och Quitus folken hölls som pigor av den högre societeten inom Inkafolket, där igenom tros delar av deras matkultur ha spridits vidare till delar av Inkaväldet.
Efter inbördes (ovidkommande) strider vid maktskifte utsågs den siste Inka härskaren. Hans namn var Atahualpa. 1526 var de år som Atahualpa kom till sin fulla makt och samtidigt anlände de första spanjorerna i norra Ecuador under ledning av de Andrade. I april 1532 steg Francisco Pizarro i land, senare benämnd som Inkarikets errövrare.
Den 29 augusti 1533 avrättades den tillfångatagne Atahualpa av Francisco Pizarro efter sviklig förhandling.
Efter Atahualpas död förvärrades läget katastrofalt för indianerna. De behandlades sämre än boskap och tvingades ofta till regelrätt slavarbete. Detta lände ur kulinarisk synvinkel till att antalet viktiga råvaror ur den ursprungliga kostbeläggningen begränsades samtidigt som kraftiga influenser kom från det spanska köket.
Eftersom indianerna (som är en klar majoritet av invånarna, även idag) hade så eländiga livsförhållanden gjorde det att maten inte förfinades speciellt. Fortfarande är maten ganska oslipad med få ingredienser.
Ecuador befriades av Simon Bolivar, med hjälp av general Sucre, 1822. Först var landet en del av Stor Colombia, men blev en egen stat 1830.
Ekonomisk och politisk ostadga har rått i landet sedan dess, vilkets har lett till att många råvara inte har kunnat fraktas genom landet, men vissa regions typiska kryddor m.m. finns spridda till otippade platser runt om i landet, vilket tros vara en rest från den starka och förenade Shyrinationens tid.
Källor:
http://www.s...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
Källhänvisning
Inactive member [2006-11-08] Ecuadoriansk MatkulturMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7060 [2024-03-29]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera