Bokrecension: Viskningar av Dean Koontz

7129 visningar
uppladdat: 2006-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den bok jag har läst är skriven av den amerikanske författaren Dean Koontz, och dess svenska titel är ”Viskningar”, men originaltiteln är ”Whispers”. Översatte gjorde Eva Mazetti-Nissen. ”Viskningar” släpptes första gången i USA 1980 och i Sverige 1982. Det finns även en filmatisering som hade premiär 1990.

Boken är 495 sidor lång uppdelade på sju kapitel, men boken är också uppdelad i två delar. Delarna heter: ”De levande och de döda” och ”De levande och de levande döda”. Innan del ett börjar så finns det ett citat av Charles Dickens som lyder:

De krafter som påverkar våra liv, de inflytanden som formar och danar oss, är ofta som viskningar i ett avlägset rum, retsamt otydliga, svåra att uppfatta.

Innan del två så finns det två ordspråk som lyder:

Godhet talar med en viskning.
Ondska skriker.
Ett Tibetanskt ordspråk
Godhet skriker.
Ondska viskar.
Ett Balinesiskt ordspråk.

Språket som används i boken är ”snyggt”, vad jag menar med snyggt är att det är lagom avancerat, så att en person som inte läser särskilt mycket ändå ska tycka att det går bra att läsa den, och så att en person som är mer van vid att läsa inte sitter och stör sig på att författaren har ett dåligt eller simpelt ordförråd.
Det förekommer också en del dialoger, och jag tycker att dialogerna flyter på bra, man känner att så här kan nog faktiskt personerna i dialogen uttrycka sig.

Viskningar utspelar sig på USA:s västkust, närmare bestämt i Los Angeles och i St Helena. Tidsmässigt så utspelar boken sig runt 1980-talet, under en period av 1-3 veckor.

Viskningar handlar kortfattat om en framgångsrik manusförfattarinna som heter Hilary Thomas. Hilary blir utsatt för ett brutalt våldtäkts –och mordförsök av en man som heter Bruno Frye. Hilary lyckas döda Frye i självförsvar. En utav poliserna som har hand om utredningen är Tony Clemenza. Tony och Hilary fattar tycke för varandra, men efter att Hilary kommer hem från en dejt med Tony så blir hon överfallen igen, och mannen är ingen mindre än Bruno Frye. Den här gången så dyker Tony upp och Bruno flyr innan Tony får se hans ansikte

Alltså konflikten är att få svar på hur det hela ligger till, var det verkligen Bruno Fyre som återuppstått från de döda eller var det en man som var väldigt lik honom och varför fann man massa vitlök, vassa träpåkar och böcker om de levande döda i Fyres skåpbil efter att Hilary dödat honom.
Jag tycker att Viskningar är riktigt bra, för den sticker ut och är inte som vilken annan deckare som helst. Och det gör den på så sätt att man inte får ta något förgivet, till exempel, kan man återvända från de döda, eller finns det en logisk förklaring. Den är även väldigt psykologisk på så sätt att det man länge tar för det onda kanske inte var så ont alls, utan bara resultatet av något mycket ondare. För att inte avslöja för mycket om bokens handlig så ska jag inte gå in mer på det.

Men sammanfattningsvis så är språket i boken bra, handlingen är väldigt bra, boken är skrivet på så sätt att man bara vill läsa mer, den innehåller mord, kärlek, hat och lite av det ockulta. Detta är ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Viskningar av Dean Koontz

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-10]   Bokrecension: Viskningar av Dean Koontz
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7075 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×