Småländska kändisar-faktauppsats

11 röster
20844 visningar
uppladdat: 2006-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att skriva om småländska kändisar därför att jag är född i Småland och har alltid bott där. Småland har många kändisar. Några som är riktigt kända och några som är lite mindre kända och även såna som är på väg att bli kända, som jag t.ex. Jag har länge velat veta lite mer om kändisar som kommer från mitt hemlandskap och vad de har gjort för att bli kända. Därför ska jag skriva och arbeta med detta ämne.


Astrid Lindgren

Den 14 november 1907 föddes en av vårt lands mest kända barnboksförfattare, Astrid Lindgren. Hennes pappa, Samuel August, och hennes mamma, Hanna, hyrde en gård i Småland nära Vimmerby. Gårdens namn var och är Näs. Där växte Astrid upp tillsammans med tre syskon och de levde i stort sett precis så som barnen i bullerbyböckerna. Astrid tyckte att hon liknade Madicken när hon var liten. För hon hade huvudet fullt av vilda påhitt och tyckte, precis som Madicken, om att balansera på taken. Astrid lekte jämt som liten. Morgon, middag och kväll. När det var dåligt väder lekte hon inomhus. Den första boken som Astrid fick hette Snövit Barnens julkalender. Det var sällsynt med böcker på den tiden och man fick ungefär bara en bok om året.

Astrid Lindgren debuterade ganska sent. Men när första boken kom (Pippi Långstrump) år 1945 blev det dundersucce. Med ens blev hon ett känt namn. Astrid brukar berätta att Pippi Långstrump blev till en dag när hennes dotter låg sjuk och ville höra om Pippi. Då började Astrid fantisera och berätta om den lilla flickan som var dunderstark. Hennes far var negerkung och hennes mor bodde numera i himlen. Pippi gör lite som hon själv vill, men det är oftast hon som gör rätt på sitt uppriktiga sätt.
Här följer ett utdrag ur Pippi Långstrump:
Och så berättade de (poliserna) att snälla människor där i staden hade ordnat så att hon skulle få plats i ett barnhem.
-Jag har redan plats i ett barnhem, sa Pippi.
-Vad säger du, är det redan ordnat? frågade den ena av poliserna. Var ligger det barnhemmet?
-Här, sa Pippi stolt. Jag är ett barn, och det här är mitt hem, alltså är det ett barnhem. Och plats har jag här, gott om plats.
-Kära barn, sa polisen och log. Det här förstår du inte. Du måste komma till ett riktigt barnhem och få någon som ser till dig.
-Får man ha hästar med sig på erat barnhem? undrade Pippi.
-Nej, naturligtvis inte, sa polisen.
-Det var väl det jag kunde tro, sa Pippi dystert. Nå, men apor då?
-Visst inte, det förstår du väl.
-Jaha, sa Pippi. Då får ni allt skaffa er ungar till erat barnhem nån annanstans. Jag tänker inte flytta dit.

Astrid Lindgren har gjort många andra kända böcker som t.ex. Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket med många flera. Många utav hennes böcker har också visats på film och i avsnitt i tv.


Vilhelm Moberg

I Algutsboda i Småland 1898 föddes Vilhelm Moberg, författaren till den stora succen Utvandrarna. Han växte upp med sju syskon i en liten soldatstuga. Det var vid denna tiden när många utvandrade till Amerika. Vilket han också hade planer på att göra så småningom. Men istället började han skriva som både journalist och författare. Det var svårt för Vilhelm att slå igenom som författare. Många utav hans romaner blev avvisade eller möjligen godkända att tryckas som följetong i någon landsortstidning. Men skam den som ger sig, för 1927 slog han igenom med boken Raskens, som handlade om det gamla knektlivet. Efter det kom, i mitten av 30-talet, en romanserie om Knut Toring. Och under 1930-40 talen när orosmolnen hopade sig över Europa skrev Vilhelm en bok om sin avsky för nazismen. Han var alltid snabb att ta ställning till tidens händelser.

Fyra böcker som framförallt har gjort Vilhelm Moberg känd är serien av böcker om utvandrarna. De kom ut under en tioårsperiod från 1949-59. Böckerna är : Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Denna romanserie har blivit väldigt mycket läst och omtyckt runtom i hela Sverige. Den har till och med blivit filmad och överförd till musikaler. Det som är så bra och gripande med böckerna är nog dels att den är så berörande för många, eftersom många svenskar har släktingar som har utvandrat till Amerika, och även till stor del att Vilhelm Moberg har en sån fantastisk berättarförmåga.

Men den 18 augusti 1973 skrev Vilhelm Moberg sina sista ord till hustrun: ”Klockan är tjugo över sju. Jag går att söka i sjön sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkade inte uthärda.”
Sen tog han sitt liv.


Ingvar Kamprad

Europas rikaste man, IKEAs grundare Ingvar Kamprad har det som många människor önskar sig och som många andra klarar sig utan. Pengar. Men hur han lyckats att tjäna ihop till alla dessa pengar? Jo, han grundade IKEA 1943 i småländska Älmhult. Fast redan som liten kunde man se var pengaframgången kom ifrån. Han gick runt mellan gårdarna i Älmhult och sålde påsar med morotsfrön. Några år senare tog han realen (examen) vid en skola i Osby. Med viss möda eftersom han själv säger att han hade läs och skrivsvårigheter. Ändå sökte han till handelsgymnasiet i Göteborg och han kom in. Därefter rullade livet på och nu räknas Ingvar Kamprad som världens fjärde rikaste person av tidningen Forbes.

Det var den 30 mars 1926 när Ingvar föddes. Nu är han 80 år. Men tro inte att IKEA var hela hans liv. För Ingvar har fru och fyra barn. På fritiden gillar Ingvar att fiska och snusa. Han tar även lite vin ibland men har infört 15 vita veckor per år för att inte dricka för mycket. Det är många som har belönat Ingvar Kamprad med fina utmärkelser som t.ex. Årets svensk i världen 1989 och århundradets entreprenör 2004. Han har även fått ta emot ett pris för att skapa fred genom handel.

IKEA är en internatinell möbelkedja med ursprung från Sverige. De olika bolagen i IKEA-koncernen ägs av en stiftelse i Holland. Idag är IKEA värderat till 400 miljarder kr. Men affärsiden har alltid varit densamma. Den har bara utvecklats. Den går ut på att: Erbjuda ett brett sortiment av hemmaprodukter till ett så lågt pris att så många som möjligt får råd att köpa dem.


Lena Philipsson

En av sveriges bästa och mest kända artister är Lena Philipsson från Vetlanda. Hon började med musik redan som liten och har fortsatt med det hela livet. När hon var kring 16 år vann hon talangtävlingen Barnens Dags talangjakt. Tre år senare sjöng hon sången ”Boy” som gjorde att Torgny Söderberg fick upp ögonen för henne. Det var början av en lång karriär som artist.

1986 ställde Lena upp i melodifestivalen med ”Kärleken är evig”. Det blev en stor hit men räckte trots det bara till en andraplats. Samma år släppte hon sin debutskiva med samma namn som hennes bidrag i melodifestivalen. Året efter försökte hon i melodifestivalen igen med ”Dansa i neon”. Dessvärre räckte det bara till en femteplats. Kort därefter släppte hon sin andra skiva.

Lena Ph har ställt upp ett antal gånger i melodifestivalen men det var först år 2004 som hon vann. Det gjorde hon som många säkert vet med låten ”Det gör ont”. Man kan kalla Lena för schlagerdrottning för hon har sannerligen erfarenhet av melodifestivalen. Hon har tillsammans med en annan smålänning, Charlotte Perrelli, lett melodifestivalen och så sent som förra året höll hon i den själv. Många har också sett henne på turneer med bl.a. Rhapsody in rock och Tältprojektet. Och vad jag vet tänker hon inte lägga av än på några år. Trots att hon i år är 40 år.



Carl von Linné

Carl von Linné, en känd upptäckare av växter, föddes i södra Råshult. Det var i maj år 1707. Han växte upp i Stenbrohults prästgård. Där gjorde hans far, som älskade blommor, en vacker trädgård med många ovanliga växter. Carl antecknade namnet på varje växt och försökte lära sig om den. I trädgården fanns växter som sparris och potatis som var mycket ovanliga på den tiden. Potatisen hade faktiskt en av sina första växtplatser i den trädgården utav Sverige. Trädgården blev snabbt känd i trakten och det var därifrån som Carls stora intresse för växter började. Han lärde sig mycket av sin far som kunde växterna på latin och hade en utav varje växt samlad i ett album. Snabbt kunde han också se skillnad på de olika växterna och han ville hela tiden veta mer.

Carl skickades till en skola i Växjö när han blev lite äldre, fastän han inte gillade skolämnena. På den skolan skulle han stanna i sju läsår. Men han trivdes inte och det märkte man på hans betyg. Det enda som gick bra för honom var latin. När Carl sedan gick i Växjö gymnasium märkte rektorn där att han var intresserad av växter. Så Carl fick lov att studera i hans trädgård. På gymnasiet fick Carl en läkare vid namn Johan Rothman, som lärare. Carl imponerade stort på honom med sina kunskaper i botanik. Rothman hjälpte Carl med mycket och hade stor del i hans utveckling. Fast det var inte förrän som vuxen som Carl började hitta okända växter som han döpte. Nu kan man se Carl von Linné på våra hundrakronorsedlar.

Johan Franzen

Den 23 december 1979 föddes Johan Franzen. Några år därefter började han med hockey. Men det var inte många som trodde att Johan skulle nå hela vägen till världens bästa liga: NHL. För han var ingen stjärna som liten, men efter hårt jobb fick han debutera i det dåvarande division tre laget Boro VHC redan som 15-åring. Han var även och spelade ett år i HV71s juniorlag men utan större framgång. Så därför återvände han till Boro.

Efter en olycklig avstängning i Boro skrev han på för Tranås AIF i Allsvenskan (näst högsta serien i Sverige). Men efter bara en säsong lade Linköping i samma serie ett bud på honom, som Tranås och Johan gick med på. I Linköping fick Johan uppleva hur det är att ta sig upp i högsta serien, Elitserien. Linköping skötte sig bra i Elitserien och undvek nedflyttning. Efter ett par lyckosamma år i Linköping fick Johan chansen i landslaget. Debuten gick mycket bra och han tog en given plats. Detroit Redwings från NHL fick upp ögonen för honom och valde att drafta (ungefär som köpa) honom i tredje rundan som nummer 97 totalt. Johan valde redan nästa år att åka till USA och försöka ta en plats i ”svensklaget” Detroit. Vilket han lyckades med och han har även fått en viktig roll i boxplay.


Fast när Johan var 20 år spelade han fortfarande i moderklubben Boro VHC. Det var nära att hans karriär kunde fått ett snabbt slut. För i en match i slutet av säsongen blev han så ilsk på en domare att han körde på honom. Inte en oskyldig pååkning utan en kraftfull tackling där domaren var chanslös och föll till isen. Johan anmäldes till disciplinnämnden i Smålands Ishockeyförbund och blev avstängd nästan 12 månader. Men det svenska ishockeyförbundet kortade sedan straffet till 9 månader. Fast för en 20-årig hockeyspelare är 9 månader utan hockey en lång mardröm. Under avstängningen höll Johan på med bandy i Nävelsjö men han har lovat att aldrig göra om detta.

I slutet av säsongen 2006 fick Johan vara med i VM efter att Detroit åkt ut i slutspelet i NHL. Det började inte bra för Johan. Han blev petad i en av de första matcherna. Men redan i nästa match var han tillbaka på isen och visade mycket vilja och hjärta för laget. Sverige hade blivit rejält nederlagstippade inför turneringen. Men det var ju då som de brukade överraska. Så också denna gång. Johan och hans Sverige slog, efter en mycket jämn match med mycket kamp, ut Kanada i semifinalen. Sen väntade fjolårets mästare, Tjeckien, i finalen. Men dem svalde Sverige i en stor munsbit och kunde vinna hyfsat lätt. När slutsignalen ljöd bröt det ut vilt jubel bland spelare och ledare. På tv kunde man se när Johan tog kort och gratulerade sina lagkamrater. I och med denna segern har Johan varit med om sitt största ögonblick inom hockeyn hittils.

Sammanfattning

Astrid Lindgren är en av många kända smålänningar. Hon föddes och växte upp lite utanför Vimmerby. Tillsammans med sina tre syskon levde de som barnen i bullerbyböckerna. Astrids första bok släpptes 1945 och det var boken om Pippi Långstrump. Det blev en stor succe och sen kom hon ut med många andra bra böcker. Många utav dem har blivit filmer och tv-serier.
Från en författare till en annan. Vilhelm Moberg, mannen bakom utvandrarna, föddes 1898 i en liten småländsk by. Många utvandrade vid denna tiden till Amerika. Men Vilhelm och hans familj bodde kvar i en liten soldatstuga. När Vilhelm blev äldre började han skriva romaner. Men det tog ett bra tag innan nån blev tryckt och släppt. Men när han väl kom ut med första boken så släppte han genast några andra. T.ex. serien om utvandrarna som han har blivit mest känd för.

IKEAs grundare, Ingvar Kamprad, fyller i år 80 år. Han skapade IKEA, som har blivit en guldgruva för honom. Han har utsetts till europas rikaste man och världens fjärde rikaste man. Dettta tack vare IKEA. Fast redan som liten kom Ingvar på egna sätt att tjäna pengar på. Och han har tagit realen (examen) i en skola i Osby trots att han hade läs och skrivsvårigheter.

Lena Philipsson från Vetlanda har blivit en riktig schlagerdrottning. Hon har ställt upp många gånger i melodifestivalen och fått fram hitlåtar som ”Dansa i neon” och ”Kärleken är evig”. Men det var först år 2004 som hon vann med ”Det gör ont”. Lena har alltid sysslat med musik. Hon började redan som liten.

En småländsk växtälskare från 1700-talet är Carl von Linné. Hans intresse för växter började hemma i trädgården. Han fortsatte att tycka om växter och lära sig om dem. När han blev vuxen började han upptäcka nya sorter och gav dem namn.

Det är inte många kändisar som kommer från Landsbro. Men Detroit Redwings hårt jobbande hockeyspelare Johan Franzen är ifrån Landsbro. Han föddes 23 december 1979. Johans karriär har inte gått spikrakt uppåt. Som 15-åring fick han spela i Boro VHCs A-lag. Men efter en olycklig avstängning bytte han till Tranås...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Småländska kändisar-faktauppsats

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-11]   Småländska kändisar-faktauppsats
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7083 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×