Ägg

8141 visningar
uppladdat: 2006-11-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hönan och äggets näringsinnehåll
En höna börjar sin karriär som värphöna vid 18-19 veckors ålder. Äggens färg beror på vilken ras hönan är, oftast värper de vita hönorna vita ägg och de bruna värper bruna ägg. Men låt er inte luras av det yttre skalet, smaken och näringsinnehållet är detsamma.

Näringsinnehåll
För att hönan ska producera ett kilo ägg krävs två kilo foder. Äggen innehåller just den sammansättning av näringsämnen som fodret innehållit, vilket innebär att äggets näringsinnehåll påverkas väldigt mycket beroende på hönans foder.

Ett svenskt ägg innehåller nästan allt en människa behöver. Det innehåller fullvärdigt protein med ett biologiskt näringsvärde, som är den högsta som går att finna i något naturligt livsmedel. Proteinet har så hög kvalitet att kroppen kan utnyttja det till nästan 100 %. Den största delen av proteinet finns i äggvitan. Ägg innehåller också många vitaminer bl.a. A, D, E, K, B och även viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, tillväxten och försvarar kroppen mot sjukdomar och infektioner. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 är bra för hyn och bidrar till stimulans av immunförsvaret. Ägg innehåller också mineralämnena järn, som bl.a. stimulerar blodets förmåga att transportera syre samt selen, jod, koppar, mangan, fluor och zink. Den enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.
Genom att äta ägg får du också energi.
Energiinnehåll per 100 g: Energi 640 KJ (150 kcal), Protein 12 g, kolhydrat 1 g, Fett 11 g
Träning
Det finns olika teorier om hur många ägg man ska äta för att det inte ska bli för mycket av det goda. Det som vinner flest forskares röster är dock att det är individuellt. En människa som äter sunt och motionerar regelbundet kan i princip äta hur många ägg som helst. De som av någon anledning går på diet bör inte överkonsumera livsmedel med så högt kolesterolvärde som ägg.
När man tränar är det viktigt att få i sig tillräckligt mycket protein. Animaliska livsmedel är fullvärdiga ur proteinsynpunkt medan vegetabilier måste kombineras. Exempel på livsmedel och livsmedelskombinationer som var för sig ger fullvärdig proteinkvalitet är följande:

 Mejeriprodukter
 Kött, fisk och ägg
 Bröd och linser
 Ris och bönor
 Majs och ärtor



Äggets anatomi
Äggskalet består nästan uteslutande av kalk. Varje äggskal har lika mycket kalk i sig, oavsett storlek. Därför har större ägg skörare skal.
Äggvitan innehåller 90 % vatten och 10 % ren protein. Vitan är tjockast i äggsnoddarna som hjälper till att hålla gulan på plats. Gulan är det som skulle ha blivit en kyckling om ägget blivit befruktat.

Äggen vi äter
Alla ägg vi äter är obefruktade, vilket innebär att vi endast äter den kvinnliga könscellen. Många rykten går om att man hittat kycklingembryo i ett ägg man köpt i affären. Detta är enbart rykten eftersom det inte finns några tuppar i närheten av vanliga äggfabriker. Dessutom genomgår alla ägg en kontroll i form av en genomlysning före dem når affären. Skulle ett ägg med embryo finnas, skulle det sorteras bort då.
Det är svårt att se på ett ägg om det är gammalt före man knäckt det, men vill man kontrollera färskheten kan man lägga det i en skål med vatten. Om ägget flyter är det för gammalt.

Fågelinfluensan
Fågelinfluensan smittar inte via kött eller ägg, vilket innebär att risken att bli smittad är obefintlig. Däremot rekommenderar kronägg oss att välja svenska ägg, eftersom de är fria från salmonella och genomgår en kontroll före dem når butikerna.


Ägg i maträtter

Ägg finns i nästan all mat, när man tänker efter så består många produkter av ägg. T ex. småkakor/bakelser, pannkakor och i maträtter. Och jag kommer att ta upp enkla, roliga recept som innehåller ägg.
 Morotsplättar
 Blåbärspannkaka
 Crêpes á la prins Bertil

Morotsplättar

Ca 50 st

4 medelstora morötter, ca 300 g
4 ägg
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 msk ( ca 50 g) margarin eller smör

Skala och råriv morötterna fint, gärna i en matberedare. Vispa samman äggen och hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och saltet. Rör smeten jämn och klimpfri. Häll resten av mjölken. Blanda i morötterna.

Smält matfettet och häll ner det i smeten. Spar gärna lite att smörja den första laggen med. Hetta upp en plättlägg. Smörj den. Häll ca 1 msk av smeten i varje hål. Grädda tills smeten stelnat på ovansidan. Vänd och grädda den andra sidan. Servera plättarna varma med isbergssallad med små citronbitar eller kylskåpskall gräddfil, smaksatt med finstrimlad purjolök som lunch-eller kvällsrätt.


Blåbärspannkaka

4-6 Portioner

2 ägg
4 dl mjölk
1½ dl vetemjöl
1 krm salt
1 msk margarin eller smör
2-3 dl färska blåbär eller 1 pkt (225 g)djupfrysta blåbär
socker efter smak

Garnering:
Florsocker

Vispa samman äggen och hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och saltet och rör tills smeten är slät och klimpfri. Häll i resten av mjölken. Häll smeten i en smord gjutjärnsstekpanna med raka kanter eller rund form, ca 24 cm i diameter.
Grädda pannkakan på ugnsgallret i nedre delen av ugnen i 225 grader, ca 15 minuter.
Lägg i bären, de frysta behöver inte tinas, och grädda ytterligare 15 minuter eller tills smeten stelnat helt och pannkakan fått vacker färg.

Låt pannkakan stå några minuter innan den serveras, lätt ljummen. Dofta över lite florsocker vid serveringen. Bjud eventuellt glass eller vispad grädde till.

Tips: Blåbären kan bytas ut mot urkärnade körsbär, vinbär eller lingon.

Crêpes á la prins Bertil

12-15 st

Crêpes:
I dl vatten
1 dl vetemjöl
1 dl grädde
3 ägg
2 krm salt
1 msk smält smör eller margarin

Fyllning:
3 äggulor
150 g smält smör
3 tsk nypressad citronsaft
300-500 g räkor med skal
3-4 msk finklippt dill

Gratinering:
Riven ost

Blanda vattnet, mjölet och grädden till en slät klimpfri smet. Vispa i äggen, saltet och matfettet. Hetta upp en crêpespanna. Smörj den bara till den första pannkakan. Häll ett tunt lager smet. Grädda tills ovansidan stelnat helt, bara en sida behöver gräddas.

Lägg pannkakorna ovanpå varandra med remsor av smörgåspapper emellan. Håll pannkakorna varma tills de skall fyllas. Förbered fyllningen. Skala räkorna. Lägg äggulorna i en kastrull. Ställ denna i varmt vattenbad. Häll i smöret i en fin stråle under kraftig vispning, så att såsen blir blank och tjock. Blanda i räkorna, väl avrunna och eventuellt i mindre bitar, samt dillen. Lägg lite av räkstuvningen på varje pannkaka. Rulla ihop. Lägg rullarna med skarven neråt i en smord ugnssäker form. Strö på ost.
Gratinera i 225 grader, 6-7 minuter. Servera genast.



Kuriosa

Det går att göra så mycket mer med ägg än att bara äta dem. Vi har till exempel påskägg, konstägg, äggapickningen i Simrishamn och fler saker.

Påskägg

Under påsken äter man väldigt många ägg, men det fanns en orsak till varför man åt så väldigt mycket ägg just under påsken. Hönsen tog förr en värppaus under hösten och vintern, och under fastan var ägg inte en tillåten fastemat. Detta betyder alltså att efter fastan hade man ett rejält lager av ägg, vid påskdagen då fastan tog slut åt man upp det mesta av äggen så att de inte skulle bli dåliga, detta är mer den praktiska aspekten till vår sed att äta just påskägg.

Målade påskägg som vi ser mycket omkring oss idag omtalas i historien under 1700-talet då man skickade de målade äggen till sina vänner eller anställda, detta skedde främst i Sydsverige. I Centraleuropa växte ägg målningen till en konstform i miniatyr, medan vi i Sverige nöjde oss med att lägga motiv på äggen och koka dem i en kastrull med något färgämne i. Man kunde knyta björklöv eller sädesax på äggen och på så sätt få roliga mönster.

Lekar med ägg:

Äggapickningen i Simrishamn på påskmorgonen lever fortfarande kvar, det är en lek som går ut på att man pickar sönder motståndarens hårdkokta ägg och vinnaren äter upp förlorarens ägg.

I östra Sverige byggde man en bana uppbyggt av kupiga taktegel, och vars ägg som kunde rulla allra längst vann.


Konstgjorda ägg:

I slutet av 1700-talet blev de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ägg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-13]   Ägg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7110 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×