Bokrecension: Gömda av Lisa Marklund

2 röster
8333 visningar
uppladdat: 2006-11-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nu har jag läst boken ”gömda” som är Liza Marklunds första bok, det är en sann historia som publicerades för första gången år 1995. Redan då toppade den bestsellerlistorna.
Boken handlar om Maria Eriksson, hon är banktjänsteman och hjälper till på en flyktingförläggning i staden hon bor i. Genom den träffar hon honom, han var en flykting från Libanon. Hon lär känna honom bättre och efter ett tag gifter dem sig och får ett barn, vid namn Emma. Men det är inte som i en lycklig saga, då alla ”lever lyckliga i alla sina dagar” utan här blev allt bara värre och värre, han börjar bestämma över Maria mer och mer, han börjar även misshandla och våldta henne. När hon sedan skiljer sig från honom så tar han sig in i hennes lägenhet på olika sätt och bland annat trakasserar henne. Hon försöker skaffa hjälp men det är inte mycket polisen kan göra. Så hon byter lägenhet och skaffar hemligt telefonnummer, och berättar för telefonbolaget att dom absolut inte får lämna ut hennes nummer, men de hjälper inte för hon blir tvingad att byta nummer mer än fem gånger enbart för att telefonbolaget ger han hennes nummer när han frågar om det. Det tycker jag är väldigt sjukt, jag menar det finns väl oftast en anledning att man har hemligt nummer? Då e de ju inte meningen att folk ska kunna få reda på det. Men i alla fall, efter några år så träffar Maria en ny man som hon gifter sig med och även dom får ett barn tillsammans, hennes förra man fortsätter att trakassera dem så dom flyr och lever gömda på flera olika platser i många år.

Boken är otroligt bra och spännande, den har allt, till exempel skräck, glädje, hopp och kärlek. Det är en bok som man verkligen känner med och man börjar även fundera på vad det är för samhälle vi egentligen lever i, för det här hände ju faktiskt i Sverige.. Jag undrar verkligen varför polisen nästan inte gjorde något alls för att hindra Marias förra man. Fast i och för sig så finns det kanske inte så mycket polisen kan göra om man inte har klara bevis, men man blir bara så arg när man läser boken och märker att han gör samma saker flera gånger utan att polisen kan göra något.
Nu har jag visserligen inte berättat de värsta delarna eller så ur boken, men jag tycker inte att man ska berätta allt för mycket, de kan ju faktiskt vara så a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Gömda av Lisa Marklund

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-12-03

    Vill bara påpeka att det är helt fel i början! Maria och mannen med de brinnande ögonen GIFTER sig aldrig.

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-15]   Bokrecension: Gömda av Lisa Marklund
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7119 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×