Starta eget

8 röster
15352 visningar
uppladdat: 2006-11-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning



• Inledning Sidan 3

• Starta eget början Sidan 4

• Affärsidé Sidan 4

• Enskild näringsverksamhet Sidan 4

• Handelsbolag Sidan 4

• Kommanditbolag Sidan 5

• Aktiebolag Sidan 5

• Skillnaden mellan företagsformerna Sidan 5

• När man väl har startat ett eget företag Sidan 5

• Pengar Sidan 6

• Affärsplan Sidan 7

• Olika sätt att starta eget Sidan 7

• Olika affärsidéer Sidan 8

• Sammanfattning Sidan 9

• Källförteckning Sidan 10



Inledning

Jag har bestämt mig att jag ska ta reda på hur man startar eget. Efter en stunds letande på Internet så hittade jag massor med webbsidor som uppmanade att starta eget. Jag förstod att starta eget är något bra, det är bra både för dig som person, dina kunder och för hela samhället. Det är inte konstigt att det fanns en massa webbsidor som uppmanade att starta eget, att få bedriva sin egen idé, att utveckla sig själv. Trots att jag vet att över hälften av dessa personer som startar eget jobbar minst dubbelt så mycket mer än en vanlig arbetare. Men det bästa med allt är ju att ingen bossar över dig.

Det finns många anledningar till varför jag ville skriva om att starta eget. Först och främst skulle jag göra något arbete om Sverige näringsliv. Andra anledningen är att jag har jobbat med en som har en egen firma. Han var i byggbranschen och han sa till mig att jag skulle starta eget, för det gör många andra.

Jag har följt dessa frågor:

Hur startar man eget?

Vilka är dom vanligaste företagsformerna att starta eget med?

Vad är skillnaden mellan dessa företag?

Sen har jag även gett lite tips på affärsidéer man kan ha när man starta eget.



Starta eget
början

Den första frågan man ska ställa sig om man vill starta eget är varför? Varför vill du starta eget? Är du trött på din knäppa chef och känner att du kan sköta jobbet bättre själv? Vill du bestämma när du ska gå upp på morgonen? Du kanske har en idé som du alltid velat förverka Det viktigaste är att du har ett mål och det är det du ska sträva efter. När man startar eget får man räkna med mycket jobb på kvällar, på helgen och på semestern. Så det gäller att man kraft och tid samt bra psykisk och fysik kondition.

Affärsidé

En av de viktigaste saker man borde fundera lite mer på är affärsidén. Man kanske inte ska klämma upp en klädnypaffär om ingen kommer och köper klädnypor. Det är viktigt att kolla marknaden om din affärsidé har något behov och finns det någon som är beredd att betala för det. Det är kanske inte är så smart att starta en serietidningsaffär i en småstad, där det bara bor gamla människor. Där kanske man borde satsa mer på billig restaurang med personlig service. Det finns många olika företagsformer här kommer dom mest vanligaste.

Enskild näringsverksamhet

Enskild näringsverksamhet eller en enskild firma är en företagsform där det inte finns en klar gräns mellan ägaren och företaget. En enskild firma ägs alltid av en person, fast make/maka eller sambo med gemensamt barn kan bedriva verksamheten tillsammans. I en enskild firma ansvarar ägaren för firmans ekonomi. Går företagen dåligt måste ägarens privata tillgångar användas för att betala företagets skulder. Enskild näringsverksamhet är den billigaste företagsformen att registrera. När man ska registrera sitt företagsnamn kan man registrera det hos bolagsverket, men man behöver inte. Registerringen ger ensamrätt till namnet i den bransch det utförs i det län som verksamheten bedrivs, vill man skydda firmanamnet i fler län så ansöker man om skydd i fler län, eller i hela Sverige då ansöker man hos PRV (Patient och Registreringsverket) . Som organisationsnummer används ägarens personnummer. Det innebär att det är du som person som hyr en lokal eller är part i domstolsprocess. Den personliga risken kan man minska genom att teckna en företagsförsäkring. Inkomsten deklareras på ägarens privata deklaration.

Handelsbolag

Man kan också starta ett handelsbolag. Ett handelsbolag har minst två ägare. Så kallade bolagsmän, dessa är personlig ansvariga för bolagets avtal och skulder. Ansvaret har båda, så om det finns en obetald räkning kan man kräva betalning av hela beloppet hos vem som helst av bolagsmännen. För att ett bolag ska räknas som ett handelsbolag, måste företagets registreras hos bolagsverket. Kommer en ny delägare måste detta registreras hos bolagsverket. Här är handelsbolaget en juridisk person och har ett organisationsnummer, hyreskontrakt står på bolaget och inte på delägaren.


Kommanditbolag

Ett kommanditbolag är i princip samma sak som handelsbolag, man måste vara minst två ägare, men här har varje kommanditdelägare enbart ansvar över sitt egna insatta kapital. Minst en delägare, den så kallade komplementäre, är alltid obegränsat personligt ansvarig. I övrigt är reglerna desamma som för handelsbolag.

Aktiebolag

För att starta ett aktiebolag krävs pengar och pappersarbete. För att driva ett privat aktiebolag måste du satsa minst 100 000 kronor på aktiekapital. Det behöver inte vara pengar, utan maskiner, verktyg, bilar mm. Vill man bedriva en publik aktiebolag, som kan erbjuda aktier till allmänheten (aktier man kan köpa på exempelvis Stockholmsbörsen), måste aktiekapitalet vara minst 500 000 kronor. Man behöver inte vara många när man startar aktiebolag, ofta är man bara en och då är man VD och styrelse, men man måste ha en revisor. För att kallas aktiebolag måste man registrera det hos bolagsverket. Ett aktiebolag är deklarations och skatteskyldigt och ska varje år bokföra alla affärshändelser som rör bolaget och ska årligen granskas av en revisor.
Om man har en aktie i ett bolag så innebär det att man är delägare i bolaget. Det vill säga om man har aktier i ett företag och det går dåligt för så sjunker aktier i värde och om det går bra för företaget så stiger värdet och man tjänar på det. Bolaget är en juridisk person och måste upprätta stiftelseurkund och bolagsordning.

Skillnaden mellan dessa är förstås många, här kommer lite mer konkret vad fördelarna och nackdelarna är.

Skillnaden mellan företagsformen

Enskild verksamhet kan man starta i en liten skala utan något större startkapital eller någon registrering, men eftersom företaget inte är en juridisk person måste ägaren använda sina privata tillgångar om det skulle uppstå skulder. Handelsbolag har en rätt så enkel bolagsform, man kan ha parters i bolaget och man behöver inte ha ett så stort startkapital. Man är här är ansvaret solidarisk, vilket innebär att räkningar och dylik kan krävas av vilken bolagsman som helst. Med ett kommanditbolag slipper man det soldariska ansvaret då ägarna bara riskerar sitt insatta kapital. Ett aktiebolag däremot ger bäst skydd som privatperson, då det är en klar linje mellan bolag och ägare. Det kräver däremot ett högt startkapital och en mer administration där man exempelvis måste skicka in sin årsredovisning till PRV. I ett aktiebolag har aktieägarna mer inflytande och mer pengar ju mer aktier dom har. Skattemässigt är aktiebolag den bästa gynnsamma företagsformen då man kan få ett brutet räkenskapsår, vilket innebär att man får ett år skattefritt.

När man väl har startat ett eget företag

Jag hittade en lista på Internet om vilka fördelar det finns med att starta eget. Överst på listen står det frihet. Det är det bästa med och starta eget, allt hänger på dig, det är du som bestämmer hur fort det ska gå, hur mycket du vill tjäna och det är du som ser till att det händer. Efter frihet står det glädje, överraskningar, samarbetspartners etc. Jag tror att det mesta stämmer. Det finns en massa glädje, och samarbetspartnerna blir man oftast nära vänner med. Men precis som det mesta så är det inte alltid en dans på rosor. Pengarna ramlar ju inte in av sig själva, som räkningarna gör. Man måste lyssna på kunderna och ändra sig efter vad dom vill ha och varje dag måste man vara lika glad när man möter varje ny kund. Arbetet tar inte slut efter fyra som andra arbeten gör, på kvällarna håller man på med räkningar och arbetsplaner för nästa dag. Ibland kommer familjen i andra hand, det bästa vore att involvera familjen i företaget. När man startar företaget kan man låta familjen hjälpa till genom att måla och fixa kontoret och andra saker man behöver göra. Fråga familjen om råd och förslag så kommer dom också in i företaget. Men det absolut viktigaste, som många glömmer är att marknadsföra sig själv. Alltså göra reklam för sitt företag och sig själv. Många öppnar en affär utan förvarning, utan någon reklam före som låter folk att bli nyfikna. Har man en bil, kan man sätta dit sin logga, man kan sätta upp lite affischer lite varstans i staden, bara för att göra folk nyfikna och få ett hum att det finns en sådan butik i staden.

Pengar

Efter ett tag tjänar man mer som egenföretagare än som anställd. Men det kan ju bero på att man jobbar mycket mer.
För att starta ett företag behöver man ett startkapital. Man behöver kanske köpa nya maskiner, en ny dator, kontorsmaterial mm. Man kan ta lån eller låna av privatpersoner, men oftast måste man finansiera en del själv. Ska man låna kan ansök om lån i en bank eller så kan man ansöka om krediter hos finansbolag och kreditmarknadsbolag, vilket är nästan detsamma som att låna i en bank.
För att lånet ska gå igenom måste banken och finansbolag måste du visa en affärsplan för ditt företag. Riskerna i din affärsidé avgör om hur mycket du får låna och hur mycket säkerhet du har för att lånen ska gå igenom.
För att finansiera maskiner, byggnader och liknade kan man ta långfristiga lån. För att finansiera utgifter i den löpande verksamheten, som löner, räkningar mm kan man använda sig av kortfristiga lån.
Man ska alltid betala tillbaka, det gör man genom att amorteringar. Långivaren vill också ha betalt för att låna ut pengar och därför måste du också betala ränta och andra avgifter.
Andra sätt att finansiera verksamheten är att leasa, hyra eller köpa på avbetalning. Det är nästan alltid dyrare än att låna i bank, men minskar samtidigt ditt behov av startkapital inför företagsstarten.
Det är också viktigt att göra en budget också, man tar helt enkelt inkomsterna minus utgifterna och då blir det ett resultat. Från detta drar enskild firma och handelsbolag egenavgifter (kallas det sociala utgifter en arbetsgivare måste erläggas på sig själv ex sjukförsäkringsavgift) Efter det drar skatt, sen får ägaren/ägarna föra vad dom vill för pengarna.


Affärsplan

En affärsplan är en plan på hur du ska sköta ditt företag, hur du ska finansiera det mm. Man lämna ofta in en affärsplan till banken om man vill låna pengar. Här kommer en lista på dom vikigaste punkterna som ska ingå i en affärsplan:

• Visionen – vad är det som gör ditt företag mer spännande för marknaden och andra företag och oemotståndligt för kunderna?

• Bakgrund – vad är det som gör att just du ska göra det här just nu?

• Mål – vad har du för mål med företaget? Vilka ekonomiska mål har du? Hur många kunder ska du ha inom en viss tid?

• Produkter – vilka produkter ska du sälja och varför är dina produkter bäst för dina kunder nu och även för framtiden?

• Konkurrens – vilken konkurrens finns och hur ska du ta plats på den marknaden?

• Finansiering – hur ska du betala för ditt företag fram tills den dagen det bär sig själv?

I En affärsplan till banken ska det bl.a. finnas frågor om lokaler, inköp och din utbildning, ditt kontaktnät och mycket, mycket mer.

Andra sätt att starta eget

Det finns många yrken som man är egenföretagare, men som man inte tänker på. Bönder är egenföretagare likaså vissa webbsidor ägare.

Att bli bonde kräver en massa utbildning, man måste ha en viss koll om djurskötsel, växtodling, miljö, ekonomi och maskinvård, underhåll av byggnader och att reparera saker. De flesta unga som vill bli bönder börjar med att gå på Naturbruksprogrammet på gymnasiet. Efter det kan man praktisera på en gård. Jobbar man på ett jordbruk och har djur kan man inte ta ledigt hur som helst, man jobbar varje dag, varje helg. Vill man ha semester måste man anställa en avbrytare som sköter gården.

Det finns en massa med människor som väljer att starta eget på Internet. Det finns en massa fördelar om att starta eget på Internet. Eftersom du bara kan tjäna pengar och bara kan förlora din egen tid som du lagt ner på hemsidan. Du har närhet till hemmet och jobbet, man slipper det dyra pendlandet och kan jobba i mjukistofflor om man så vill. Ofta komplettera människor sitt vanliga jobb och starta eget på Internet utanför jobbet. Det finns en massa människor som har tjänat pengar på Internet, Hitta.se såldes för 200 miljoner kronor och youtube.com såldes för 12 miljarder kronor. Det är billigt att marknadsföra, det finne 1000 tals olika sätt att göra gratis reklam på Internet. Allt från email och annonsplatser, detta tack vara Internet.
Först behöver du en idé, sen måste registrera en webbdomän. Sen måste man ett webbhotell. Ett webbhotell är ett sätt för privatpersoner som inte har en egen webbserver (ett slags dator för webbadresser), det finns gratis webbhotell och det finns kostnadbelagda webbhotell. Skillnad är den som kostar pengar, är att man oftast får ett eget domännamn. (Som exempel www.aftonbladet.se) När man väl har en egen webbsida är det bara och börja bygga den och ge den ett rikt innehåll. Det kan vara en ny sida för ungdomar att träffas och prata, eller en sida som säljer saker, eller man kan ge tips om plantering. En ny sökmotor för människor, roliga bilder, ja listan kan göras oändlig. Så detta är också ett sätt att tjäna pengar och sprida sina idéer.

Olika affärsidéer

En idé är att man startar en importfirma och importerar saker som inte finns i Sverige ännu. Det finns allt från teknistiska prylar till indisk mat. Det krävs inget speciellt att bli importör, men ska man importera från länder utanför EU gäller olika regler om bland annat vikt, mängd det är en sak man får ansöka om. Man kan börja släktforska och ta betalt, det finns många som inte har lust eller tid att släktforska så detta kan vara fint sätt att tjäna några pengar på. Man startar en butik och köper in restlager och säljer sakerna billigt. Eftersom människor idag inte har tid till så mycket, kan ta betalt och börja tvätta åt folk.
Det finns en mängd olika sätta att starta eget, en mängd olika idéer man kan följa, det viktigaste är att det finns en marknad för det och att du tror på idén.

Emil Dahlgren
23 oktober 2006



Sammanfattning


Jag har fått svar på mina frågor, och är själv nöjd med mitt arbete. Svaret på hur man startar eget kan ju sammanfatta i dessa steg:

1. Beslutet – trött på att jobba för din chefs ekonomi och tänk starta eget.
2. Affärsidén – funderar runt om det finns någon marknad för din idé.
3. Företagsform – starta ensam? Starta med flera? Aktier till allmänheten?
4. Registrering – en registrering hos bolagsverket är nödvändigt, om man inte har enskild firma. Vill man skydda namnet i hela Sverige så gör man det hos PRV.
5. Affärsplan – gör en lista på hur du ska sköta företaget, produkter, konkurrensen mm.
6. Pengar – ett startkapital behövs alltid. Låna på banken eller använd dina egna sparade pengar.
7. Budget – en budget är alltid viktigt att ha.

Sen är det bara och sätta igång och jobba, vardagar, kvällar, helger och semestern.

De vanligaste företagsformerna är enskild firma, handelsbolag och aktiebolag. Skillnaden mellan dessa är att enskild firma startar man själv och man är själv den juridiska personen. Handelsbolag är man minst två ägare, och här är handelsbolaget den juridiska personen. Så är det även med aktiebolag, men här kan man erbjuda aktier till allmänheten.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Starta eget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2018-07-05

    Vad spännande hur har det gått? Själv började jag med enskild firma, har nu ett Ltd. företag i London och även ett jordbruk. Fullt upp kan man säga. Om man vill läsa mer om vilken bolagsform som passar så kan man kolla på https://starta-enskildfirma.se/shr-vljer-du-rtt-bolagsform-fr-din-verksamhet. Det bästa jag har gjort är att starta företag. Jag älskar friheten men även ansvaret. Var bara beredd på att jobba 24/7 när du startar. Sedan blir det lättare allt eftersom. Lycka till!

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-20]   Starta eget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7156 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×