En hållbar utveckling

2 röster
5583 visningar
uppladdat: 2006-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Det är svårt att ställa miljökrav”

Höga kostnader, för lite kunskap och svårigheter med att hitta likvärdiga produkter ser många som hinder vid inköp och upphandling av miljövänliga varor och tjänster. Det visar en undersökning som M&U (tidningen Miljö och Utveckling) genomfört bland svenska miljö- och inköpschefer.

På frågan "hur stor betydelse miljömål och policy har vid inköp och upphandling" svarade lite mindre än hälften av alla intervjuade att deras miljöpolicy och miljömål inte har särskilt stor betydelse eller medelstor betydelse vid inköp och upphandling. Bara för att det finns en policy behöver det alltså inte betyda att den får genomslag vid upphandlingsförfarandet.

För att man ska få en bättre utveckling inom miljövänliga produkter måste företagen – både små och stora – skärpa sina interna krav. Ett sätt att få dom att göra så är om man sätter en lag på att företag måste använda miljövänliga produkter. Idag tar man stickprover för att se hur man hanterar sin miljöhantering, om man skulle sätta en lag på att företag måste använda miljövänliga produkter måste man också förbättra kontrollfunktionen. Om ett företag skulle åka dit för att ha misskött sin miljöhantering borde dom bevakas och ständigt kontrolleras. Det borde också finnas kännbara böter. Regeringen måste satsa ännu mer på miljöutvecklingen, dom borde kanske satsa mindre på vissa andra saker, för miljön är så viktig.

De allra flesta av de tillfrågade företagen, 78,6 procent, anser att de ställer högre miljökrav idag än de gjorde för fem år sedan. 20,2 anger att kraven är samma och endast 1 procent att de ställer lägre krav idag än vad de gjorde tidigare.
Totalt deltog 92 personer i undersökningen. Av dem var 39 inköps- eller miljöchefer på tjänsteföretag och 53 chefer på tillverkande företag. Vissa har inte kunnat svara på alla delfrågor och då har vi låtit dem hoppa över dessa. Frågorna är ställda som "kravfrågor". Många av de deltagande har uppgivit att de ställer miljökrav om det finns förutsättningar, men att miljö inte alltid finns med som något specifikt krav vid inköp och upphandling.

78,6 % säger i undersökningen att dom ställer högre krav på miljön nu än vad dom gjorde för fem år sen, men hur mycket har dom egentligen förbättrat, för i mina ögon kan jag inte se några stora förändringar, men det kanske märks på längre sikt. Jag tycker fortfarande att miljökraven måste förbättras, för även om dom säger att dom har förbättrat sina miljökrav under dom 5 senaste åren så säger dom under samma undersökning att dom inte tycker det är viktigt med miljömålen. Det framgår inte vad dom har förbättrat eller vilka funktioner dom har förbättrat.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En hållbar utveckling

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-03-21

    Braa:D

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-25]   En hållbar utveckling
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7182 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×