Erik H Erikson

6 röster
22061 visningar
uppladdat: 2006-11-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Erik H Erikson

Erik Homburger Erikson föddes 1902 i Danmark, hans föräldrar skilde sig och has fortsatte leva med sin mamma som gifte om mig sig. det var ifrån mammans nya man han fick Homburger ifrån.
Erikson byggde vidare på Sigmunds Freuds teori, men istället för att kalla faserna pyskosexuella så kallade han dom för psykosociala, för det lät mycket bättre än pyskosexuella. Erikson menade att det är inte barnets närmaste, som skulle avgöra hur personen skulle bli när han blev vuxen, utan det var sociala upplevelser, situationer och miljöer han får träffa på. Erikson ville hellre se det friska hos människan, vilket Freud inte gjorde, utan ville se det sjuka hos människan.
Erikson delade upp människans liv 8 faser. I faserna så beskrev han vad som kunde gå fel och vad som kunde gå rätt.

Fas 1: Tillit – Misstro, 0 – 1,5 år. Spädbarnsåldern

När barnet är i spädbarnåldern (0-1,5 år) så är han oftast hjälplös och kan inte göra mycket, därför får barnet förlita sig på sin omgivning, att personen som tar hand om barnet vet vad barnet vill. Barnet behöver trygghet och värme konstant, får den inte detta börjar barnet utveckla misstro, men om barnet får allt detta så utvecklar han tillit. Om misstron blir för stark så kommer barnet troligen drabbas av en psykisk sjukdom när han blir äldre. Det gäller att föräldrarna har tillit på andra personer annars kommer barnet aldrig göra det heller.

Fas 2: Självständighet – Tvivel, 1,5 – 3 år. Småbarnsåldern

Vid denna åldern börjar barnen förstå att man kan göra saker själv t.ex gå, springa, gå på toaletten, prata, förstöra saker och m.m. Om man säger till ett barn vad man inte får göra för mycket kan han utveckla tvivel som riktas mot en själv. Om man säger vilka saker dom får röra och förklarar varför endel saker inte får röras så utvecklar dom självständighet och mognar mycket snabbare.

Fas 3: Initiativ – Skuldkänslor, 3 – 5 år. Förskoleåldern

I denna åldern börjar överjaget att utvecklas och barnets samvete är väldigt känsligt, så det gäller att inte få barnet att känns dåligt samvete, om barnet får ett dåligt samvete kan det hämma barnets mognad och sätta spår i livet om det är allvarligt. Barnet lägger också märke till att alla är inte lika, endel är pojkar och andra är flickor.

Fas 4: Arbetsflit – Underlägsenhetskänslor, 6 – 12 år. Den tidiga skolåldern.

I den här åldern är kompisar och en bra relation till läraren viktig. Skolan kan vara en tillflyktsort från hemmet om det är svårt eller jobbigt hemma. Om barnet t.ex är mobbat i skolan eller får nedvärderande kommentarer av en lärare kan barnet få en känsla av underlägsenhet, förlöjliga eller nertryckt. Om barnet har en bra relation med lärare och kompisar, allting är bra där hemma kan barnet utveckla arbetsflit och arbetar bra. Men om barnet har sociala problem kan barnet gräva ner sig i skolan eller arbetet och allting kretsar omkring det.

fas 5: Identitet – Splittring, 13 – 18 år. Tonårsåldern

I den här åldern så hamnar många tonåringar i en identitets kris, detta brukar visa sig genom snabba byten av klädstilar, byte av kompisar och byte av åsikter. Detta är en svår tid för dom som hamnar i en identitets kris men tiden visar vilken plats man har i samhället. Om man hittar sin identitet snabbt så kan det i vissa fall smitta av sig hos kompisar, man mognar väldigt mycket och koncentrar sig på det man tycker är viktigt. Om man inte hittar sin identitet så blir man splittrad och kan drabbas av svåra depressioner och i olika psykoser.

Fas 6: Närhet – Isolering, 19 – 30 år. Den tidiga vuxenåldern

I den här åldern är det viktig att hitta kompisar man kan ha i en nära relation och hitta en livspartner. Det är viktigt med närhet i den här åldern, man ska kunna lita folk i den här åldern, misstro från spädbarnsåldern kommer troligen att visa sig i den här åldern om barnet utvecklade nån misstro i den åldern. Det negativa i den här åldern är att man lätt blir sårad, och man blir allvarligt sårad eller blir sårad många gånger är chansen stor att man inte kommer släppa in någon i sitt liv igen.

Fas 7: Produktiv – Stillastående, 30 – 50 år. Medelåldern

I den här åldern blir många deprimerade, speciellt i åldrarna längre bak i fasen. Man anser att det bästa i livet har nu passerat och att det bara är ålderdomen och döden kvar. Man isolerar sig själv lätt och inget tycks hjälpa. Men det gäller att vara kreativ i den här åldern och med det menar Erikson att man får ta hand om sina barn om man har några och hjälpa sin barn så mycket som möjligt. Man ska försöka hitt en mening i livet igen.
Fas 8: Jagets integration – Förtvivlan, från 50 år – uppåt. Den sena vuxenåldern

I den här åldern ser dom flesta tillbaka i sitt liv, vad dom kunde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Erik H Erikson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-26]   Erik H Erikson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7198 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×