Språkkrav i Sverige

3345 visningar
uppladdat: 2006-11-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vissa människor hävdar att ett språkkrav i Sverige är fel och att det är något som alla måste göra. Dock så håller inte folkpartiet med om det, följande är hämtat från folkpartiets hemsida:
”Folkpartiet anser att grundläggande kunskaper i svenska språket ska vara ett krav för medborgarskap. Den exakta kunskapsnivån som ska krävas för medborgarskap bör utredas vidare, men utgångspunkten ska vara att nivån för svenska för invandrare ska räcka. Språktesterna bör genomföras så obyråkratiskt och så rättssäkert som möjligt.
Språkkravet ska däremot inte gälla för att få komma in på den svenska arbetsmarknaden, vilket i praktiken är fallet idag. Det är bättre och mer effektivt att personen går på en introduktionskurs i svenska och så fort som möjligt kommer ut i arbetslivet, där vidare studier sedan kan kombineras med arbete.”
De tycker inte heller att alla måste göra testet utan som det står på deras hemsida ”personer med handikapp eller äldre människor bör kunna undantas från språkkravet”.
Jag anser att man skall införa språkkrav i Sverige, och jag tycker att det skall likna det som Norge har. Anledningen till att jag tycker att man skall införa språkkravet, är att människor som kommer hit, och skall stanna och arbeta här, behöver kunna grundläggande svenska för att kunna göra sig förstådda.
Följande är hämtat från http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13528360.asp:
"Det är obligatoriskt för invandrare att ta del av minst 300 timmar undervisning i norska och samhällskunskap.
– Kravet gäller personer som fått asyl, kvotflyktingar, personer med uppehållstillstånd av humanitära skäl och anhöriginvandrare.
– Personer över 55 år är inte skyldiga att delta. Barn under 16 år får språkundervisning i skolan, och omfattas inte heller av reglerna.
– Från och med den 1 januari 2008 är deltagande i undervisningen ett krav för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Ingen specifik färdighetsnivå ska ha uppnåtts."
Jag instämmer fullt i detta, och jag tycker att om Sverige skall inför språkkrav skall det innefatta ovanstående krav. Precis som det står i citatet ovan bör det finnas undantag för gamla och de som skall gå i skolan. De som går i skolan får ju genom skolan lära sig svenska, och de som är gamla kommer inte ha lika stor nytta utav språket som de som är yngre. De som är yngre ska ut i arbetslivet och behöver kunna svenska för att göra sig förstådda och förstå andra. Jag tycker det är viktigt att kunna göra sig förstådd, vilket inte betyder att man skall kunna svenska, i det här fallet, till 100 %. Alla har väl någon gång varit utomlands och inte förstått vad de infödda säger till en. Personligen tycker jag att om jag inte kan förstå något på bara en utlandsvistelse, där det enda jag egentligen behöver kunna på det andra språket är vad mat och dryck heter, så hur är det då tänkt att jag skall kunna jobba och försörja mig i samma land? Visst man kan leva på bidrag, men vore det inte kul att kunna prata med andra människor än sin egen familj och personer från sitt eget land? Att kunna gå och handla och faktiskt veta vad det är man köpt? Att gå till jobbet och tjäna sina egna pengar? Allt blir så mycket enklare om man kan språket i det land man bor i. Jag tror att om invandrare lär sig svenska så kan de bli integrerade i samhället bättre, för att då kan de kommunicera med alla och det slipper bli missförstånd och dylikt. De kommer även känna sig mer delaktiga i det svenska samhället, då de lättare kan ta del i exempelvis våra val.

Källor:
[Elektronisk]. Tillgänglig: http://www.svd.se/dynamiskt/inr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Språkkrav i Sverige

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-29]   Språkkrav i Sverige
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7219 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×