Siddharta Guatama (Buddha)

5 röster
12151 visningar
uppladdat: 2006-11-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Buddhas födelse, uppväxt, liv och död.
För ungefär 2500 år sedan levde en man som letade efter livets mening och efter inre harmoni (1). Han levde i Indien cirka 500 år före Kristus och hans namn var Siddharta Guatama (2). Även kallad Buddha. En berömd siare berättade för Buddhas föräldrar att deras son antingen skulle bli en mäktig världslig härskare eller en stor andlig ledare (2).
Hans fader, som var en krigare, ville att Buddha skulle bli en stor världslig härskare och därför blev han uppfostrad som krigare (2) Han växte upp i all tänkbar lyx och ingenting fick störa hans ljusa livssyn och fadern förbjöd honom strängt att gå utanför palatsområdet (2).
Han tränades länge till att bli krigare, så det var inte förens Buddha var 29 år gammal som han för första gången kom utanför palatsets murar (3). Han visste ingenting om världen utanför palatset och tyckte nu att det var dags att gå på en upptäcktsfärd.
Han fick på sin upptäcktsfärd först se en gammal man och fick av tjänaren som följde med honom veta att alla blir vi tillslut gamla. Sedan fick han se en sjuk man och fick veta att alla blir vi någon gång sjuka. Slutligen fick han se en död man och fick då klart för sig att alla kommer vi förr eller senare att dö. Buddha blev då mycket bekymrad och undrade om det verkligen är detta som vi ska få ut av livet?(3). Ålderdom, sjukdom och slutligen död.
Han undrade om vi inte på något sätt kan mildra detta. Men så fick han tillslut se en fattig munk, men som såg glad och helt fylld av harmoni (4).
Han undrade om det kanske finns lite hopp ändå. Så han klädde sig i enkla kläder, och högg av sitt långa hår med ett svärd. Den rike Buddha hade nu blivit en fattig tiggarmunk.
Han gick i lära hos ett par munkar i sex år och blev otroligt snabbt lärd i meditationens konst (5). Så kom en dag när Buddha vid 35 års ålder bestämde sig för att sitta och meditera vid ett träd tills han förstått meningen med livet. Han satt under trädet och mediterade i sju dygn med varken mat eller dryck (6). Och slutligen fick han svaren han sökt. Svaren han sökt handlade om människans livsstil för inre harmoni och lycka
Han fick bland annat lära sig att vi alla människor föds om och om igen (6).
Och att återfödelsen beror på våra handlingar i vårt förra liv.
Allt dåligt vi gjort i livet kommer tillbaka till en själv, om inte i det här livet, så i nästa.
Med andra ord, karma. Tills vi slutligen slutar göra om våra misstag och helt slutat med egoistiska och själviska handlingar (6) Och istället bara försöker göra gott för andra och som då också leder till gott för en själv. Så man ska enligt Buddhas filosofi alltid göra gott.
Och om man inte hinner göra rätt för sig i det här livet. Så har man otaliga kommande liv att lära sig så man slutligen sluta göra om samma misstag.
Buddha fick många lärjungar och det han lärde ut var att man inte ska ha någon gud.
Då man då bara misstror sig själv och tror att guden ska ge en det man behöver.
Istället ska man möta livet rakryggad och fylld av självtillit (7)
Han kom fram till att man inte ska låta yttre händelser och människor bestämma över hur man ska leva. Utan att man själv lever och ansvarar över sitt eget liv. För han menar att allt man älskar förr eller senare ändå kommer att tas ifrån en. Människor som inte är helt medveten och kan göra stora förändringar i sitt tankesätt eller är helt medveten över sina känslor, vill alltid ha mer, prestera mer och äga mer. Och därför kan man helt enkelt aldrig vara helt nöjd.

Jag menar, många här i Sverige är inte nöjd.
Fast vi egentligen har det så bra. Vi hittar alltid någonting att klaga på.
Men Buddha, som är grundaren för den åttafaldiga vägen, och också grundaren för buddhismen, tror att den enda vägen till sann lycka går såhär:

• Man ska vara fri från begär och längtan efter världsliga saker. Med andra ord så är det bara du själv som är källan till ett lyckligt liv. Inte andra.
• Man ska ha rätt tal, som innebär att man aldrig ljuger, klagar eller trycker ner andra människor. Alltså att man alltid ska vara ärlig. Då man aldrig riktigt kan vara elak när man är ärlig, man kan såra, men man är inte i egentlig mening elak.
• Man ska inte döda något levande.
• Man ska inte stjäla. Då man då medvetet eller undermedvetet sänker sin självrespekt.
• Man ska inte tjäna pengar på något som skadar andra. Man ska inte heller på något sätt skada sig själv.
• Man ska alltid sträva efter det som är rätt i varje situation. Man ska alltid sträva efter att göra gott.
• Man ska alltid ha full kontroll över sin kropp, över sina sinnen och sina känslor. Med andra ord så ska man alltid vara medveten. Man ska vara här och nu, inte tänka på dåtid eller framtid (om det inte är planerade saker givetvis) (8)

Han och alla buddister menar att den som följer den åttafaldiga vägen tjänar som ett gott exempel och inspiration för andra medmänniskor.
Buddha var orolig fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Siddharta Guatama (Buddha)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-30]   Siddharta Guatama (Buddha)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7233 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×