Buddhism

1 röster
13158 visningar
uppladdat: 2006-12-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förklara hur buddhistisk doktrin argumenterar för återfödelse å ena sidan och mot en "odödlig själ" å den andra. Förklara vad denna doktrin innebär för sangha resp. lekmän och lekkvinnor.

I buddhismen finns inget jag (atman) de har istället anatman= icke-jaget som fungerar som ett medvetande som går vidare i en reimkarnation. Människan består av 5 st skandhas (energiblixtar) som går vidare efter döden, endast dessa är den odödliga själen (medvetandet). Så skandhas är en av dharmas/energiblixtar i ett ständigt rörande hjul, ett tidsskede i oändligheten. När man blir upplyst går man in i nirvana som baseras på Buddhas lära om de fyra ädla sanningarna.
Allt är lidande/otillfredställande, att törsten/begäret är upphovet till lidande, om törsten/begäret släcks ut så utplånas lidandet och genom den 8-falldiga vägen kan man nå utplåning av lidandet.
Den åttafalldiga vägen går igenom tre stadier: vishet, etik och meditation; rätt tanke, rätt förståelse, rätt tal, rätt handling, rätt livsstil, rätt strävan, rätt uppmärksamhet(meditation) och rätt koncentration. Har man nått de sista stadiet i den 8-falldiga vägen så kommer nirvana och som sedan blir parinirvana (totalt utslocknande av begär). Det slutgiltliga nirvana är det utslocknande för själen, alltså ingen återfödelse. Det slutgiltliga nirvana kan inte beskrivas men det är någon slags livsaktivitet där utan något lidande el. begär.

Fär sangha som är nunnor och munkar i de äldstes lära/ Theravada som har arhater (en som blivit upplyst pga Buddhas lära) är det parinirvana som gäller dvs den slutgiltliga vilket är väldigt svårt att uppnå för lekmänn/lekkvinnor dessa nöjer sig med karma-livet att få en bra återfödelse istället.
Men för Mahayana (den stora vagnen) är det lättare att uppnå det slutgiltliga nirvana, genom att tillbe Buddha el. bodhisattvor än genom Theravada inriktningar, det gör också att det blir lättare att tex be en bodhisattva ex Amitabha och komma till hans himmel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhism

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-01]   Buddhism
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7238 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×