Madrid

4 röster
8618 visningar
uppladdat: 2007-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mina observationer är gjorda utifrån Gleerups Stora Skol-Atlas.


Absolut läge: Madrid ligger 39 30''''n.b och 3 20''''v.l. (se sid 50)

Relativt läge: Madrid ligger i sydvästra Europa i centrala Spanien, söder om bergskedjan Guadarrama. Staden är belägen ca 1000 m ö h, 48 mil öster om Lissabon.

Berg och jord: Madrid befinner sig i ett område med Lateritisk, rödbrun jord (sid 35). Området är ett resultat av bergskedjeveckning, och veckningen ägde rum för ungefär 275-300 miljoner år sedan, under övergången mellan Perm- och Karbonperioden (sid 35 och 94)

Klimat: Madrid har inlandsklimat med en årsnederbörd på ca 500mm. Vintertid, i januari, ligger medeltemperaturen mellan 0 –10 C, och om somrarna lockas turisterna till det 20-25 C varma Madrid. (sid 34) I hela Spanien råder högtryck året om (sid 92).

Vegetation: För länge sedan växte det lövskog där Madrid nu ligger.(sid 35) Men där är det nu ett kultiverat stadslandskap. I områden utanför Madrid är skogen borthuggen för att ge plats för boskap och odling (sid 36).

Näringsliv: I Madrid och dess närområden är industri en stor del av inkomstkällan. Det är främst bil-, metall-, elektroteknisk- och kemiskindustri. (sid 37)
Eftersom staden är Spaniens mittpunkt så utgör den centrum för all handel, det finns ett mycket strukturerat vägnät som underlättar ur transportsynpunk (sid 50). Även tågtrafiken har hög standard och resenärer har många möjligheter tack vare järnvägsnätet.

Befolkning: Madrid är en stad med 1-5 miljoner invånare (sid 38) och genomsnittligt så bor där mer än 500 m/km (sid 51). Modersmålet är spanska och de flesta spanjorer är katoliker. (sid 100)

Övrigt:
• Madrid är ett populärt turistmål, 1991 så sov det 600-1200 turister/km på ett hotell eller vandrarhem.varje natt (sid 51).
• Det kan ibland förekomma jordbävningar eftersom Spanien ligger på kanten av den Eurasiska kontinentplattan (sid 95).
• Av 1000 födda spädbarn dör mindre än 25 stycken och i normala fall lever människorna i Madrid längre än 70 år (sid 99). Mindre än 5% är analfabeter och det dagliga proteinintaget är mer är 85gr/pers (sid 99 och 101).

Om man sammanställer den sista punkten och dessutom tillägger att tillgången till friskt vatten är stor, så inser man att levnadsvillkoren är mkt goda för invånarna i Madrid.



Jämförelse:
Efter att slagit upp "Madrid" i Nationalencyklopedin (NE) inser jag hur mycket man faktiskt kan få fram genom att läsa en enkel kartbok. Skillnaden är att uppslagsverket ger mycket mer exakta fakta, tex så kan man tydligt läsa:
"I Madrid finns 3milj invånare, inkl förstäder: över 4 milj". I kartboken kan man endast utläsa att där finns mellan 1-5 mijoner invånare.
Men och andra sidan så är det mycket lättare att jämföra Madrid med andra ställen med hjälp av kartboken, du ser direkt hur stort Madrid är relaterat till andra städer i världen.
I Nationalencyklopedin var sidorna späckade med fakta, samma fakta som i kartboken, men mycket mer detaljerat. Dessutom är ett uppslagsverk väldigt uppbyggt på siffror.
Siffror säger inte mig så mycket, tex: "Madrid och dess närområden är 7995km stort"
Jaha!? Jag har ändå inte fått en uppfattning om hur stort det är, men genom att se en bild så förstår man mycket lättare, och informationen fastnar i minnet.
En fördel med NE är att man har allting på samma ställe, det blev ett fasligt bläddrande då jag skulle söka information om olika saker i kartboken. Det är dessutom väldigt svårt att misstolka ett uppslagsverk, medan kartorna ibland är otydliga och det kan vara svårt att avgöra vilken information som gäller. En stad kan tex ligga på gränsen mellan två zoner.Vilken är det då som gäller?
Varken kart...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Madrid

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-14]   Madrid
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7261 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×