Bokrecension: Förrädarland av Villhem Moberg

6210 visningar
uppladdat: 2006-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Edkrävartåg kommer från norr. Edkrävartåg kommer från söder. Min vän av i går skall vara min ovän i dag. Min granne av i går skall vara min fiende idag. Ena dagen skall jag möta mina vänner och grannar med förtroligt handslag, andra dagen skall jag möta dem med svärd i hand. En konung i norr säger: Du är min undersåte! En konung i söder säger: Du är min undersåte! Edkrävartåg kommer och går och jag skall åter och åter svära konungar trohet.”


V. Moberg ur boken Förrädarland (1967 s. 161)


FÖRRÄDARLAND


Boken Förrädarland (1967) är skriven av Vilhelm Moberg och är ingen skönmålning av det svenska och danska folket på 1520-talet. I den objektiva och relativt fräcka romanen skildrar Moberg det rådande krigstillståndet mellan Danmark och Sverige. Ett krig som han inte skönmålar för svenskarna eller danskarna, utan beskriver på ett lättsamt sätt båda ländernas skuld. Som läsare får man följa den bondefred som satte käppar i hjulen för kungapolitiken, men även hur bondefreden kom att forma allas öden.

I boken får man genom parallellhandling följa Bengt i Norrgården och Mårten i Södergården. Deras socknar ligger på varsin sida om en bäck som delade Småland och Blekinge. Trots att de hade stort samröre kom denna bäcken att bli en riksgräns för de krig som utfördes. Och kom därmed att i folkmun kallas för gränsbäcken.

I boken får man följa Bengt och hans familjs levnadslott. Han och hustrun Gertrud födde en dotter Ingela, vilken symboliserade en röd tråd av synd genom hela berättelsen. Ingela är i själva verket en avkomma från Gertruds förälskelse till sockens kyrkoherde Brodde. Som naturligviss hemlighölls men skapar många kapitel där gudatron ställs på sin spets i boken. Kapitel som återger hur Brodde tvingar sig att leva i tortyrliknande miljö, bara för att böta för den kroppsliga lust han en gång gav utlopp för. Som exempel på herdens vånda beskrivs hur Brodde förutom att bär stickor runt sin hals som straff, också svälte sig. Svälte sig för att hans böner inte skulle bli för tunga och falla till marken utan lättare åka till himmelen och mottagas av Herren. Han tvingas ändå att dagligen lyssna till sin dotters bikt om sina syndiga och köttsliga lustar om att få sig en husbonde. Turligt nog har Brodde en vän, en vandrande munk vid namn Jakob. Inför Jakob biktar sig Brodde och finner avlastning av sina synder. I slutet av boken får de som syndat sitt straff och även avkomman till synden bör renas.

Förrädarland handlar även om ödets nyck för hushållet i Södergården där Mårten och Margareta får utstå svekets känsla. Deras son Lasse väljer att bli knekt och kriga för den kung som erlägger bäst sold. Och som bondebarn på den tiden är detta det största förräderiet mot sin familj. Lasses mor Margareta kom att sakna och be för sin son varje dag. Lasse fick under sina år som knekt ett antal smeknamn, Lasse enögd, Lasse långarm och Lasse fingerlös. Inget av öknamnen låter i trevligt, men Lasse var inte heller någon trevlig knekt. Han använde sitt svärd för glädjes skull, och våldtog småflickor i byarna som han och hans fänika drog fram igenom. Men när Lasse en dag möter den man som berövat honom hans öga för att försvara sig så tar Lasses liv en annan vändning. Lasse dräper denna man i ren och skär hämndaktion. Mannen visar sig vara en präst, vilket leder till att Lasse i panik flyr och gömmer sig i skogen. Ångesten för hans synder började krypa honom närmre och han beslutade att söka upp en kyrka för att bikta sig. Lasse hade blivet rädd för skärselden.

Prästen Lasse sökte upp för att få sin förlåtelse eller välsignelse kom att bli Norrgårdens kyrkoherde Brodde. Hans mottagande i kyrkan blir inte det han tänkt sig då Brodde efter Lasses bikt inte tycker sig höra någon ånger eller skuld. Avvisad och arg får Lasse lämna kyrkan. Han beslutar sig då för att återvända hem för att kräva sin arvslott. Väl hemma får han veta att hans far blivet dräpt av en knekt när han skulle göra upp en affär om en ko. Att handla med kor var i och inte straffbart om det inte varit så att det var från Bengt i Norrgården. Det var nämligen förbjudet för folket att mellan gränserna ha någon som helst kontakt, och definitiv att handla med varandra. Så medan hans far dräptes fördes Bengt till Kalmar fästing för att ruttna till döds. Lasse blev tagen av hans mors nötta och föråldrade kropp, och av att det mesta av hans hem som var nerbränt av knektarna. Men han tog ändå sin arvsrätt trots att det var det sista hans mor hade. Han hade sett att man på marken kunde köpa papper som tog bort alla synder, ett sådant ville Lasse ha.

I samma ögonblick som detta sker tvingades folket i Norrgården att fly då Kyrkoherden Brodde varnat dem genom att ringa i Mariaklockan. Brodde lyckades varna socken för knektarna men blev själv tagen och pinad till döds för detta förräderi. När Gertrud och Ingela flyr undan knektarnas våld lyckas de komma ifrån varandra. Samtidigt kommer den vandrande broder Jakob i skogen och han förskräcks av vad han ser då han finner flickan. Ingela har blivet berövad det enda av värde en kvinna på den tiden tyckte ha, sin mödom. Mödomen hon en gång hade har nu tagits av en ensam man med sköld och svärd. Jakob beslutar i denna stund att ta med Ingela till ett kloster där hon kan bo och därefter tillhöra Gud och hans rike.

Här slutar boken och när jag läst den sista sidan kändes det häpet. Boken som för övrig är så detaljrik och lätt att leva sig in i hade ett väldigt abrupt slut. Men lyckas ändå snärja min läslust, då den goda inlevelseförmåga och en underbar berättarstyrka i resten av boken väger upp för det paffa slutet. Förrädarland är en roligt, historisk bok som kanske är skriven något väl maskulint med kvinnosynen, troligen var det visserligen så. Karaktärerna i boken gestaltas på ett mycket trovärdigt sätt och speglas som tydliga produkter av den tid de levde i. Jag tror att boken passar de flesta i åldrarna tjugo plus, men troligen kommer den nog gillas av fler män. Männen känns på något sätt som om de går att identifiera med männen i dag, och det gör inte kvinnorna i den utsträckningen. Människorna som gestaltats känns intressant och innehållsrika. Då Moberg oblygt bjuder på karraktärernas känslor och tankar. Vilket gör dem lättare att ta till sig. Deras känslor är inte primitiva bara för att deras liv var primitiva, de har samma känslor som den nutida människans. Det är bara bekymren som byts ut mot nya. Förrädarland bjuder på en annorlunda fängsling då man som läsare får skildra olika generationer, därmed olika åldrar och kön. Jag gillade alla karaktärerna i boken kanske främst för att de var okonstlade och lättbegripliga.

...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Förrädarland av Villhem Moberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-07]   Bokrecension: Förrädarland av Villhem Moberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7277 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×