Cartomantik

7408 visningar
uppladdat: 2006-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Spelkort
Historia
De först spelkorten uppfanns förmodligen i Kina på för mer än 1000 år sedan.
Spelkort kom till Europa och främst Italien år 1377, och var då handmålade.
Medans den vi har idag inte utvecklades från Tarot kortleken förrän på 1400-talet och spreds från bl.a. Toulouse och Rouen. I Sverige hör man inte tals om den vanliga kortleken förrän 1498 i Stockholm. Den nu äldsta bevarade kortleken i Skandinavien tillverkades mellan åren 1554 och 1567, den hittades under korstolarna i Lunds domkyrka. Sverige startade sin spelkortstillverkning 1731-1748 men det lades ner och det var inte förrän 1830 som Alexander Boman grundade Sveriges andra spelkorttryckeri. Men de klassiska och välkända svenska spelkorten började tillverkas 1902 och har sedan dess dominerat marknaden.
Var kommer färgerna ifrån?
Hjärter kommer ifrån 1300-talets italienska myntmärken. Men sedan dess har de förenklas mest pga olika tekniker som kom fram och det var franskaspelkortstillverkare som först introducerade hjärtern.
Klöver har utvecklats ur gamla spelkort.
Ruter förenklades också av franskaspelkortstillverkare på 1500-talet när man skulle börja massproducera dem.
Spader kommer ifrån de franska spelkortens lansspetsar.
Gamla spådoms regler säger att man inte får spå med samma kortlek två gånger.
Kortens olika betydelser inom spåkonsten
Vad betyder färgerna?
Klöver = betyder pengar, framgång
Ruter = någonting kommer hända, bra eller dåligt avgörs på vilket kort som ligger närmast.
Hjärter = symboliserar kärlek i olika former.
Spader = betyder otur, vilket man kan förstå med tanke på det uppochner vända hjärtat. Det symboliserar också alla motgångar som man kommer träffa.

Tarot
Tarot är en kortlek som används för att spå. Den består av 78 kort och är uppdelad i den Lilla arkanan och Stora arkanan. Den lilla arkanan är mycket lik våra vanliga spelkort och består av 56 kort grupperade i fyra olika sviter: Svärd, Bägare, Stavar och Pentagram. I dessa sviter finns kort från ess till tio och fyra hovkort: page, riddare, dam och kung.
Stora arkanan består av 22 kort numrerade från 0-XXI. De sägs utgöra tarotlekens mittpunkt och innehåller väldigt många betydelser och tolkningar. De är de mest betydelsefulla av alla korten i leken. Dessa kort har både ett namn och ett nummer vardera och alla har sin egen betydelse. De sägs berätta om människans väg genom livet.
Tarotleken finns i väldigt många olika varianter och kan tolkas på väldigt många olika sätt. Den har kallats för ”aristokraten bland orakel” och är en av de mest använda spådoms-konsterna. Tarot kan både användas för att spå andra eller sig själv, och man lägger då ut korten, antingen endast Stora eller lilla arkanan eller båda två, i speciella mönster. Därefter tolkar man de kort som vänds upp, utifrån kortets individuella betydelse och också utifrån hur de är placerade i förhållande till varandra.
Tarot har de senaste åren väckt allt större intresse och antalet tarotlekar och litteratur om detta spådomssätt ökar hela tiden.
Historia
Det råder stor ovishet om var och när tarotkorten uppkom. Dess anhängare vill allt som oftast framhäva en lite mer osannolik historia bakom tarotkorten medan det som har kunnats bevisas är väldigt lite och inte alls särskilt spännande.
Enligt de mer trovärdiga historikerna uppkom tarotkortleken i Italien ca 1440. Kortleken var då främst avsedd för att använda vid olika spel och lekar. Man började inte spå i kort förrän på 1700- talet.
De som vill mystifiera historien mer påstår att tarotkorten uppkom i Egypten under dess storhetstid och att det egentligen är en sammanfattning av allt som fanns i det stora biblioteket i Alexandria som brann upp. Prästerna ska enligt historien ha skrivit ner all visdom då de fick reda på att biblioteket skulle brännas. De nedteckna då visdomen på sådant sätt att endast de som var visa nog att se kunde se visdomen, detta blev då tarotkorten. Konsten att tolka korten lärdes sedan ut i mysterietraditionernas initiationsriter. Senare ska korsriddarna ha fått tag på korten, och präster som de också var kunde de förstå att det var något mer än spelkort de hade kommit över. Tarotkorten spreds sedan i Europa där de användes som lekar och avkoppling medan det endast är de visa som verkligen kan tolka dem.

Viktiga personer i Tarotkortens historia.
Antoine Court de Gébelin
Det var Antoine Court de Gébelin som kopplade ihop tarotkorten med egyptiska präster samt att de ska inneha någon sorts visdom. Antoine Court de Gébelin skrev boken Le Monde primitif.

Alphonse Louis Constant
Skrev en bok där han kopplade ihop tarotkorten med de kabbalistiska mysterierna. Han lade grunder för det användande vi har av tarotkorten idag.

Gérard Encausse
Skrev ett flertal böcker och försökte precis som Antoine Court de Gébelin koppla ihop dem med Egypten. Han hävdade att korten spridits med zigenare.

Olika lekar
Visconti- Sforza
Korten till denna lek...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Cartomantik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-13]   Cartomantik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7329 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×