Argumenterande Uppsats - Mansdiskriminering

23 röster
19765 visningar
uppladdat: 2006-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Eftersom du inte är feminist, är du då emot jämställdhet?” Den frågan har jag fått många gånger, och förbryllar mig lika djupt vid varje tillfälle. Är verkligen det något svårtolkade ordet jämställdhet feministernas eget ord, ett mål mot vilket endast feminister strävar mot? Eller är det möjligt att uppnå jämställdhet med ett annat tillvägagångssätt än det feminismen förespråkar? Är det till och med möjligt att jämställdhet i Sverige redan existerar?

Det är ett faktum att Sveriges rättssystem behandlar anklagade gärningsmän av kvinnligt kön med större medkänsla än den det visar män. Här blir kvinnor sällan dömda i fall där det framkommit att hustrun regelbundet har misshandlat sin make. Utan vittnen och där beviset endast består av fotodokumentationer föreställande blåtiror, blir det svårt att döma till offrets fördel. För visst känns tanken nästan lite absurd? Visst är den allmänna uppfattningen att kvinnan är alldeles för finkänslig och omsorgsfull för att psykiskt och fysiskt göra en man illa?
Ännu en sak jag noterat är medias lättsamma syn på situationer där tjejer i olika Tv-såpor skämtsamt om än ganska hårdhänt ger sina pojkvänner örfilar vid missnöje. Publiken skrattar. Varför reagerar vi annorlunda när det är tvärtom – då kvinnan sätts i en underlägsen position? Att vi anser att män borde tåla mer är inget att hymla om, även det är ett faktum.
Är antalet fall av misshandel och våldtäkt mot män så litet att man väljer att strunta i att göra något åt det? En mycket trolig förklaring till detta är att det i familjer faktiskt förekommer mer våldsbrott mot kvinnan i förhållandet – i alla fall om man blint ska förlita sig på antalet anmälda fall. En naturlig reaktion på denna statistik vore att kvinnoproblemet faktiskt är i större behov av en akut motauktion. För visst finns förhållanden där kvinnan är i underläge, där mannen utövar misshandel och förnedring för att stilla sitt kontrollbehov. Ja, enligt polisens rapporter tycks kvinnokönet vara den grupp som snabbast behöver lyftas en nivå högre.

Vi glömmer dock något i våra hängivna statistiska kalkylationer och generaliseringar. Att ständigt och vid upprepade tillfällen argumentera för att kvinnan är det underlägsna könet lär knappast göra saken bättre. Antalet våldtäkter är ingen fråga för feministerna. Inte heller är det en fråga som endast kvinnor berörs av. Jag ser inte våldtäkt som en handling mot en kvinna, utan ett mot en anonym kropp – och självfallet är de flesta män och därmed de flesta våldtäktsmän heterosexuella. Att flest sexualbrott begås mot kvinnor kan endast förklaras av detta skäl. Att män dagligen utsätts för angrepp i samma stil får helt enkelt inte glömmas.
Inte heller anser jag att feministerna är rättvisa då de talar om det jämställda samhället som ett Utopia för sina egna värderingar och fördomar. Att denna sorts jämställdhet skulle gynna även män är nästan parodiskt att påstå då feministerna uteslutande och nästan helt utan undantag arbetar ur kvinnors synvinkel. Jag tänker inte vara alltför kontroversiell och hävda att jämställdhet endast skulle gynna kvinnan; däremot tycker jag att det rent av är skandalöst att förneka de fördomar och de brott som män dagligen utsätts för i lika hög grad som kvinnor.
Är det inte uppenbart att antalet fall av misshandel mot män sjunker avsevärt då män helt enkelt väljer att inte göra en anmälan? Det tycker jag. En kille som blir slagen av sin tjej, hur populär blir han – och hur många skulle egentligen tro på honom? Nej, en ömtålig kvinna med blåmärken är helt enkelt mer trovärdig. Då frågar jag er – är det rättvis behandling? Är det med den inställningen vi ska försöka uppnå jämställdhet, genom att skänka kvinnor ”Feministiskt Självförsvar”, göra broschyrer proppfulla med våldsstatistik för kvinnor, uppmana unga tjejer att säga ifrån – och skamlöst säga ”Kvinnor mår dåligt, män mår bra!”

Jag har aldrig blivit kallad hora av en kille. Däremot har jag mött den sortens ord från många tjejer. Jag vågar även påstå att tjejer i högre grad kränker andra tjejer än vad det motsatta könet gör. Omedvetet glorifierar vi ständigt kvinnan, och även om många av oss aldrig skulle erkänna det så tycker vi att män passar in i rollen som ondskefull mycket bättre. Jag tror inte, som många andra, att feminister uteslutande tror att män står för allt ont i samhället. Jag tror inte heller att alla feminister har exakt samma åsikter om vad jämställdhet står för, jag kan till och med säga att jag tror att många feminister håller med mig!
Men i allmänhet är feminismen skyldig för mörkläggningen av männens problem. Att män får längre straff för samma brott tycks inte vara lika viktigt som det faktum att kvinnor i genomsnitt får någon ynka procent mindre i lön – och då räknar man inte ens arbetstider och arbetsuppgifter! I vårdnadstvister har pappan minimal chans att få ensam vårdnad. Jag skulle kunna räkna upp tusen saker som talar för att män uppenbarligen har det lika svårt som kv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumenterande Uppsats - Mansdiskriminering

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-17]   Argumenterande Uppsats - Mansdiskriminering
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7341 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×