Michelangelo

16 röster
21949 visningar
uppladdat: 2006-12-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Michelangelo Buonarroti föddes den 6 mars 1475 i den Italienska staden Caprese. Hans far var den högste florentinske ämbetsmannen och Michelangelo hade det gott ställt under sin uppväxt. Hans utbildning började i Florens där han fick lära sig freskoteknik men sedan bytte han lärare till Lorenzo II och nu upptäcktes hans talang i att skulptera. Runt Lorenzo II rörde sig många intellektuella människor, poeter och konstnärer vilka utvecklade Michelangelos intellekt.

Efter Lorenzo II:s död begav sig Michelangelo till Bologna varefter han åkte till Rom i slutet av 1400-talet och ägnade sig åt att skulptera. Ett av de konstverken han gjorde då är idag otroligt känd och han döpte den till Pietà. Piéta står idag i Peterskyrkan i Rom där många människor har möjlighet att se den.

Michelangelo begav sig tillbaka till sin hemstad år 1504 och till stadens ära högg han en fyra meter hög staty i marmor, nämligen David statyn.

År 1505 kallades Michelangelo till Rom av påven för att på hans order skulptera ett gravmonument till minne av påven efter hans död. Detta arbete slutfördes dock aldrig då Michelangelo och påven inte kom överens och Michelangelo flydde från Rom. De blev sams igen år 1508 då Michelangelo återigen återvände till Rom för att måla en fresk i taket på Sixtinska kapellet i Vatikanen. Arbetet tog honom fyra år och han fullbordade det nästan helt på egen hand.

Efter hans arbete i Vatikanen anställdes Michelangelo av familjen Medici och han utförde olika arbeten i bland annat kyrkan San Florenzo. Han arbetade för familjen länge men år 1527 ägde ett stort uppror rum i staden Florens mot Medicéerna och Michelangelo deltog i upproret efter lång tvekan. Medicéerna återtog dock staden men de förlät Michelangelo som direkt sattes i arbete med kapellet i kyrkan San Florenzo som skulle hysa familjen Medici efter deras död.

När han var färdig med sitt arbete i Florens kallades han återigen till Vatikanen av påven där han fick i uppdrag att måla en till fresk i Sixtinska kapellet men den här gången var det den magnifika altarväggen som skulle utsmyckas och inte taket. Han ägnade sju år (1534-1541) åt altarväggen och skapade den otroligt vackra fresken ”Yttersta Domen” som idag är Vatikanens största attraktion. Han målade sedan två fresker till i Vatikanen innan han år 1546 utsågs till chefsarkitekt för Peterskyrkan och då ägnade all sin tid där. Han målade en del av kupolerna i kyrkan samtidigt som han övervakade byggnadsprojekten som pågick under den här tiden i och runt kyrkan.

Michelangelo levde resten av sitt liv i Rom och han dog den 18 februari 1564 vid en ålder på 89 år. Han anses ha vart en inåtriktad, grubblande man som alltid var missnöjd med sig själv och han betedde sig arrogant mot allt och alla. Han fick aldrig några barn men han hade många fruar under sitt liv men hans sanna k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Michelangelo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-22]   Michelangelo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7368 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×