Indien och curri

4622 visningar
uppladdat: 2007-01-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Indien

Indiens officiellt inhemska namn är Bharat eller Bharatavarsha (Sanskrit). Ytan är 3 287 590 km2 dvs. 7,5 gånger så stort som Sverige och befolkningsmängden är 1 095 351 995 invånare (i juli 2006). Av de så är ca 51,5 % män och 48,5 % kvinnor. Valutan i Indien är rupie. På en svensk krona går det ca 6 rupies (6,2594). Större delen av Indiens befolkning är hinduer.
Indiens nationalsång heter ”Jana Gana Mana” och är skriven av Rabindranath Tagore. Han fick nobelpriset i litteratur 1913. Texten till Jana Gana Mana går så här:

" Jana Gana Mana Adhinayaka Jaya He
Bharat Bhagya Vidhata
Punjab Sindh Gujarat Maratha
Dravida Utkala Banga
Vindhya Himachal Yamuna Ganga

Ucchala Jaladhi Taranga
Tubh Shubha Name Jage
Tubh Shubha Ashisha Mange
Gahe Tubh Jaya Gata

Jan Gan Mangaldayak Jay He
Bharat Bhagya Vidhata
Jaye He ! Jaye He ! Jaye He !
Jaye,Jaye,Jaye,Jaye He "

Den är skriven på hindi men finns även översatt till engelska.

Huvudstaden i Indien heter New Delhi och ligger i norra Indien. Där bor 14 miljoner invånare. Trots att New Delhi är Indiens huvudstad är den bara Indiens tredje största stad. Calcutta och Bombay är större. Miljön i New Delhi är inte speciellt bra (även om den blivit bättre). För sju år sen andades varje person i New Delhi in gifter som motsvarar 20 cigaretter varje dag.

Den indiska flaggan kallas Tiranga och det betyder trefärgad på hindi. Vet man om det förstår man att flaggan har tre färger. Förutom det tre färgerna (som är saffransgult, vit och grönt) är det ett marinblått hjul med 24 ekrar och hjulet kallas för Chakra.

Språket i Indien är lite varierat. Det finns 23 officiella språk som används. Men det är hindi (som är huvudspråket) och engelska som pratas av flest personer. Exempel på andra språk är bengali, telugu och marathi. Det finns det ca 1600 lokala språk och dialekter.




Curry
Curry är inte en krydda utan en kryddblandning. För att få kallas för curry så måste den innehålla minst sju olika sorters kryddor. Det finns vissa kryddor som måste vara med. De är kanel, cayennepeppar, kardemumma och kryddnejlika. Oftast innehåller den ca tio olika kryddor. Förutom de som måste vara med är det oftast även ingefära, vitpeppar, senap, gurkmeja, muskotblomma och koriander. I Indien brukar man blanda ihop curry och ris för att få det lite mer kladdigt och därför lättare att äta. Det flesta indiska matlagare gör sin egen curry och använder den i många olika maträtter. Curry behöver inte bara vara en kryddblandning. Den kan även vara en så kallad curry paste. Då innehåller den en del andra ingredienser än bara kryddorna bl.a. vitlök, citrongräs och fänkål. Curry paste finns i flera olika färger och de är olika starka. Det finns röd, grön och gul (möjligt att det finns fler). Curry paste används till att sätta smak på maträtterna och den kan vara väldigt stark beroende på hur mycket man tar.






Källor:http://paranormal....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien och curri

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-07]   Indien och curri
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7391 [2024-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×