Kvinnoförtryck

1 röster
9713 visningar
uppladdat: 2007-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kvinnoförtryck
Kvinnoförtryck är en viktig fråga som diskuterats hett de senast decennierna.
Frågan togs dock inte upp i Sverige förrän 1976 då det blev tal om att stryka begreppet våldtäkt. Kvinnor över hela landet protesterade högljutt och så började den politiska kampen om jämlikhet mellan de två könen.

Gamla traditioner:
I tusentals år har kvinnan ansetts vara det svaga könet. Varför? kan man undra. Det beror främst på fysiken, då män uppenbart är starkare än kvinnor. Sedan har man väl fått för sig att kvinnor då också måste vara dummare och mindre värda än männen. Detta är dock ändå inte det stora problemet som ledde till det förtryck som sedan kom att uppstå, utan det faktum att kvinnor uppenbarligen gick med på detta. De flesta fann sig i situationen och brydde sig inte om att kämpa för rättvisa. De tyckte troligtvis att det inte var så illa, eller så trodde de faktiskt på det männen sade.
På något märkligt sätt blandades allt detta med religion. Det ansågs T ex vara synd för kvinnor att vara otrogna, och om de var det stenades de till döds, meddans männen däremot kom undan med det. Många straff var värre för kvinnor, och kvinnors liv var mycket mer begränsade. Och det sades att detta var Guds vilja, att det står i bibeln att kvinnor inte har några rättigheter, men detta stämmer inte. Om man t ex läser bibeln, och ser till helheten, märker man kvinnans framskjutna plats. Bibeln talar dessutom om människors lika värde.
Gamla traditioner säger dessutom att kvinnor inte ska undervisa, jobba (förutom i hemmet) och endast tala då de blir tilltalade.

Jobb:
Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder, huvudsakligen därför att nästan hälften av ledamöterna i riksdagen är kvinnor. Men under ytan får kvinnorna kämpa dubbelt så hårt som männen för att bli uppskattade och respekterade. Förtryck kan vara små saker som får kvinnorna att känna sig undervärderade, som när de får höra att de är söta när de blir upprörda, eller när en man säger till dem att inte oroa sig över sådant som de inte förstår. Det kan tolkas som oskyldigt, men om man läser mellan raderna så upptäcker man varför så många kvinnor tar illa upp och mår dåligt av det.
Men det är inte bara inom politiken som kvinnor förtrycks utan även andra jobb. Det är mycket vanligt att männen blir VD meddans kvinnorna får nöja sig med att vara ordinarie, eller att männen går ut och för viktiga diskussioner över en öl och på så vis redan fattat beslut när det är dags för möte. Då har åter igen kvinnorna inget att säga till om.

Feminism:
Det är viktigt att det finns en viss jämställdhet mellan män och kvinnor. Det är där feminism kommer in i bilden.
Feminism handlar egentligen just om att skapa denna jämställdhet, att gapet mellan mäns och kvinnors lön blir mindre och att övriga olikheter ska minska eller försvinna helt. Men den senaste tiden har feminism dock feltolkats som en negativ sak med kvinnor som försöker störta männen. När folk hör ordet feminism är oftast det första de tänker på arga, överviktiga mäns hatande kvinnor som inte bryr sig om utseendet. Detta är dock helt fel då feminism handlar om att det ska vara lika krav för både män och kvinnor .I tusentals, år har kvinnor över hela världen förtryckts. Oavsett land, kultur eller religion.
Man kan egentligen se kvinnoförtryck i de allra minsta sakerna, om man tänker efter. Som skyltarna på offentliga toaletter. Manen bär byxor, kvinnan bär kjol. Eller i instruktionshäften där det ofta är mannen som avbildas som arbetaren, och kvinnan oftast bara hjälper till eller inte är med alls (som IKEA, t ex, som det år 2005 diskuterades om deras instruktionshäften uppmuntrade kvinnoförtryck därför att det bara fanns få bilder på arbetande kvinnor, i dem.).

Så frågan består, vad ska vi göra för att feminism ska fungera? Hur ska vi bli kvitt alla dessa fördomar och kvinnoförtrycket? Det är faktiskt märkligt att vi i vår så pass moderna värld har så gammaldagsa åsikter och traditioner som hindrar oss från att gå framåt i livet. Vi får helt enkelt hoppas på en bättre framtid.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnoförtryck

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-14]   Kvinnoförtryck
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7424 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×