Island-ett annorlunda land...

13 röster
27306 visningar
uppladdat: 2001-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Landet av is och eld
Långt upp i Nordatlanten ligger Europas näst största ö, Island. Ön ligger på mittatlantiska djuphavsryggen och har bildats efter ett vulkanutbrott. Därför är det jordens yngsta land. Mittatlantiska djuphavsryggen är skarven mellan den amerikanska och den eurasiska kontinentplattan.
På Island finns det därför massor av vulkaner och gejsrar. Men du finner också många stenöknar, glaciärer, floder, vattenfall och gröna dalar. Just därför kallas Island ”Landet av is och eld”. Djurlivet är inte så rikt med det finns fjällräv, mink, ren och gnagare. Myggorna slipper islänningarna. Inte heller groddjur och kräldjur finns på Island.
1915 fick Island sin egen flagga. Det blåa och det vita är sedan länge tradition. Det röda korset påminner om Islands historiska anknytning till Norge.


FAKTA RUTA
Stadsskick: Republik
Yta: 103 000 km2
Huvudstad: Reykjavik
Invånarantal: 279 000
Språk: Isländska
Religion: Evangelisk-luthersk statskyrka
Naturtillgångar: Fisk, skaldjur, fårprodukter och aluminium
Högsta berg: Hvannadalshnukur (2119 m.ö.h)
Längsta flod: Thjorsa (237 km)
Nationaldag: 17 juni


Islands befolkning

Islänningarna är ett nordiskt folk, men har både irländska och skotska inslag.
Island är väldigt glesbefolkat och de flesta bor längst kusterna och i dalgångarna. Nästan hälften av öns befolkning bor i Reykjavik.
Under 1900-talet föddes många barn och man hade bland den högsta medellivslängden i världen, då ökade invånarantalet snabbt. Nu bor ca 280 000 personer på ön.

Det isländska språket är västnordiskt och härstammar från vikingatidens fornnorska. Det grundläggande ordförrådet och grammatiken har inte förändrats särskilt mycket sedan dess. Det enda som har förändrats är uttalet.

Islänningarna är inte lika noga med efternamn som vi svenskar. Där emot bär många islänningar son- och dotternamn, t.ex. Oddson och Finnbogadottir.
Dessa namn har inte så stor betydelse. I telefonkatalogen står folk sorterade efter förnamn.

På Island börjar man skolan vid 6 års ålder. Sedan är det 10 år obligatorisk skolgång. Efter det finns det teoretiska och yrkesinriktade gymnasieskolor att gå.

Eftersom ön är glesbefolkad och har många otillgängliga platser, går många barn på internatskolor, varvat med hemstudier.
Isländska skolbarn läser två obligatoriska främmande språk, danska och engelska. Danska börjar man läsa vid 10 års ålder och engelska vid 12. Många läser också franska eller tyska som tillvalsspråk.


Islands natur

Islands natur är otroligt skiftande. Mest kända är alla vulkaner, gejsrar och varma källor. Men det finns även stenöknar, glaciärer, vattenfall och många gröna dalar.
11% av öns yta är täckt av glaciärer, det är hårt samman-pressad snö som förvandlats till is. Värmen på sommaren klarar inte alltid av att smälta all snö, så då ligger den kvar tills nästa vinter och ny snö faller på den. På så vis byggs det på och blir till slut en glaciär, eller jökel som det också kallas.
Den näst största glaciären i Europa ligger just på Island och heter Vatnajökull. Det som gör den så stor beror på kylan och all nederbörd som faller där.

Det kan falla upp till 5 000 mm regn per år och 1 mm regn motsvarar 1 cm snö. Alltså kan det komma nästan 50 meter snö under ett enda år! Detta gör att glaciären hela tiden växer.

Vissa år bildas våldsamma översvämningar då stora is- och vattenmassor frigörs ur glaciärerna och jöklarna.
Det händer ibland som följd av vulkanutbrott och kallas jökellopp.
Island har ett mycket regnigt och blåsigt väder under vinterhalvåret. Somrarna är svala och har medeltemperatur på 11 OC.
På Island finns det nästan ingen skog och därför är växt- och djurlivet mycket artfattigt. Den ursprungliga björkskogen är för länge sedan avverkad.
Där emot häckar många fågelarter på Island, bland annat den berömda Lunnefågeln eller Havspapegojan som den också kallas.

Havet är rikt på fisk, vilket många islänningar livnär sig på. I havet finns även djur som knubbsäl, gråsäl och en del mindre valarter.
Island har en väldigt sönderbruten berggrund som till största delen består av basalt, tufft och yngre lager av lava.
Kusterna kring ön är branta och sönderskurna av massor av fjordar, som sedan fortsätter in i ön som floder. Även vattenfall finns det gott om på Island.

Det finns som sagt gott om vulkaner på Island, närmare bestämt mellan 200-300 stycken. Men det är bara ett 30-tal aktiva. Dessa ska vi nu berätta lite mera om.


Islands vulkaner

Att det finns så mycket vulkaner på Island beror på att två plattor möts där. Det är när sådana plattor kolliderar eller glider isär som magman tränger upp ur jordskorpan.

Vår planet är nämligen uppbyggd av tre lager. Innerst finns en glödande kärna som är så het att materialet är smält. Utanför kärnan finns manteln som är ett mycket varmt fast ämne.

Det yttersta lagret är den kalla berggrunden, det vi kallar jordskorpan. Den består av stora plattor som omsluter manteln och ständigt är i rörelse. Och i dessa skarvar bildas som sagt vulkaner.
Eldringen ligger runt Stilla havets kuster och de länderna utsätts ständigt för vulkanutbrott. Under jordskorpan ligger där ett band av vulkaner som bildats när plattor möts.

Det finns också vulkaner inne på själva plattorna. De bildas när en het magmaplym stiger mot jordskorpan i en så kallad het fläck. Till slut blir trycket så starkt att vulkanen får ett utbrott. Magman som tränger upp bildas i nedre delarna av jordskorpan och i övre delen av manteln. Magman består av smält berg och gas och när den kommer ovanför jordskorpan kallas den lava. Det finns två typer av vulkaner. Sköldvulkaner och stratovulkaner. När en vulkan fått ett utbrott bygger lava och aska upp som ett berg, detta kallas vulkankägla.

Sköldvulkanens kägla har bildats av lättflytande lava. Och stratovulkanens kägla bildas av trögflyttande lava, aska och slagg.

Islands gejsrar och varma källor

En gejser är en het källa som då och då kastar ut en fontän av kokande vatten och vattenånga.
På isländska heter gejsrarna ”geysa”, som betyder ”rusa fram” eller ”störta fram”.
Gejsrar som också kan kallas varma källor är sällsynta och finns oftast i vulkanområden. Island har ca 30 st. Den mest berömda är Geysir som har varit aktiv i över 350 år.
En gejser uppstår när vatten under jorden upphettas till kokpunkten. Vattnet som står som i en ”pelare” börjar koka och trycket blir så högt att pelarens översta del tvingas uppåt. Då sprutar det ut hett vatten och ånga i pelarens mynning.

Varma källor finns främst i vulkaniska områden. Dessa kan även kallas termer och är källor med vatten som stiger över ortens normala temperatur. Vattnet upphettas djupt ner i ett markskikt som har kontakt med magman. Runt dessa källor byggs ofta kurorter eftersom källornas vatten ska vara bra för trötta och utslitna leder eller liknande.
Men källorna används framförallt till fjärrvärme.


Islands näringsliv

Island är som sagt omgivet av stora hav som är fyllda av fisk, och fisket svarar för 75% av landets exportintäkter. Därför är Islands ekonomi mycket känslig för förändringar av hur mycket fisk man fångar och världsmarknadens pris på fisk.
Island har en av världens modernaste fiskeflottor, som består av ca 800 fiskefartyg. Dessa drar upp ca 2,5 miljoner ton fisk per år och 97% av fisken exporteras iväg till andra länder.

Torsken som är den viktigaste exportfisken och den fångas på syd- och västkusten mellan januari och maj.
Även kolja, lodda, gråsej, hälleflundra, sill och räkor har också stor ekonomisk betydelse. Fisknäringen sysselsätter 16-17% av befolkningen.

Knappt 1% av Islands landareal är uppodlat. Man odlar då främst slåttervall och foderväxter som sedan används till vinterfoder. Även potatis odlas. Under senaste åren har man även börjat odla grönsaker som tomater, gurka och sydfrukter som apelsiner, bananer och vindruvor. Men dessa odlar man självklart i uppvärmda växthus.

Island saknar nästan helt mineralresurser. Där emot är energin i form av vattenkraft väldigt viktigt. Man använder den att värma upp bostäder och drivhus.
Man har försökt att omvandla jordvärme till elektricitet.

Fåren är viktiga, de ger både kött och ull. Men också nötkreatur har stor betydelse. En del bönder föder också upp Islandshästar.
Islandhästarna är oftast lite halvvilda, men har i alla tider används som rid- och lastdjur. Hästarna klassas som en ponnyhäst, men man har under senaste åren försökt öka storleken. Hästarna bli ofta väldigt gamla, uppåt 40 år som äldst. Islandhästen är känd för att vara mycket seg, stark och uthållig. Typiskt för rasen är gångarten ”tölt” som är en blandning mellan skritt och trav med snabb fotförflyttning.


Islands religion

Island blev kristet år 1000 och 1574 infördes religionsfrihet. Med det menas att man själv fick välja vilken religion man ska ha. Ca 90% av den isländska befolkningen tillhör evangelisk-lutherska statskyrkan. De leds av en biskop.
Några procent av befolkningen tillhör protestantiska frikyrkor eller katolska kyrkan.

Det äldsta mynt man funnit på Island är romerskt och troligtvis har irländare tagit dit det.
1873 blev den skandinaviska myntunionen giltig också för Island. Fram till 1901 användes polletter och privatsedlar. Island alldeles egna mynt kom 1922 och det var präglat vid ”Den Kongelige Mont” i Köpenhamn. Nu mera görs de flesta mynt i Storbritannien.


Island musik

På Island är det verkligen instrumentfattigt. Detta beror främst på deras isolering från omvärlden. Danskarna förbjöd dansen i slutet på 1600-talet. Kyrkliga sånger var där i mot populärt. Den första psalmboken trycktes 1589 och utkom i 19 upplagor.
När Island firade tusenårsjubileum för kolonisationen 1874 skrev Matthias Jachumsson Islands nationalsång, ”O Gud vors land”.
Allra mest känd är nog ändå Isl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Island-ett annorlunda land...

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-19]   Island-ett annorlunda land...
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=743 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×