Victor Hugo

10 röster
16571 visningar
uppladdat: 2007-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
När jag började läsa om romantikens många olika författade fastnade jag för en man som har haft ett spännande och äventyrsfyllt liv. Franska Victor Hugo, son till greve Joseph Leopold Sigisbert Hugo, major och senare general i Napoleons armé och Sophie Hugo. Vid två års ålder skilde sig hans föräldrar, och han uppfostrades av sin mor i Paris. Fadern var officer och deltog i Napoleonkriget. Victor var en duktig pojke, och redan vid 15 års ålder fick han franska akademiens pris för en dikt. Victors första bok publicerades 1822 och hans första novell året därpå. Samma år som Victors första bok publicerades, gifte han sig med Adèle Foucher, dotter till en officer i det Franska krigsministeriet. År 1843 hände något hemskt, som gjorde att Victor slutade skriva totalt, hans fru och dotter Leopoldine drunknade. Efter denna händelse återvände han efter flera år till samhället, till en början bara i det politiska livet.
Sedan Napoleon III tagit makten i en statskupp, levde Hugo i landsflykt. Han bosatte sig först i Bryssel, varifrån han förvisades till ön Jersey. Till sist spenderade han en tid på ön Guernsey. Hugo återvände till Paris 1870, när Napoleon förlorat makten, efter nära 20 år i exil. Hugo skrev några av sina bästa verk, verk som lever kvar än idag, under sin tid i exil.
Hugo anses som den störste författaren inom fransk romantik. Hugo skrev inte bara enligt romantiken, utan även enligt realismen, som kom under 1830-talet. Victor Hugos mest kända verk anses vara "Notre Dame de Paris", Ringaren i Notre Dame, som jag skriver mer om här under och den historisk-romantiska samtidsskildringen "Les Misérables", Samhällets olycksbarn. Hugo dog i Paris 1885. Vid hans begravning var två miljoner människor närvarande. Han begravdes, som han önskat, i Panthéon i Paris, begravningsplatsen för många av de mer berömda människorna i Frankrike.

Jag har sett filmen Ringaren i Notre Dame, tolkad efter Victor Hugos roman med samma namn. En berättelse fylld med musik, humor, spänning och starkt laddade känslor. Berättelsen handlar mycket om människors intolerans mot allt som är annorlunda och skrämmande. Berättelsen visar verkligen hur människor kan reagera och hantera saker både på ont och gott.

Det är i det medeltida Paris med den mäktige katedralen Notre-Dame i centrum vi möter den vanskapte men varmhjärtade ringaren Quasimodo, som står högt ovanför stadens takåsar i ett av klocktornen och längtansfullt, drömmande blickar ned på torgets fest för gycklare, narrar och vanlig folk som pågår för fullt. Vad han inte vet är att den vackra zigenerskan Esmeralda som dansar lockande där nere kommer att bli hans första och enda vän. Quasimodo vet inte att hans liv kommer att förändras inom kort, att han kommer att komma ut ur Notre Dame och få vara med om dramatis...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Victor Hugo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-23

    bra arbete!

  • Inactive member 2009-11-29

    Hej wikipedia!

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-23]   Victor Hugo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7464 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×