Bushmeat

4 röster
5148 visningar
uppladdat: 2007-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att engagera mig i ämnet bushmeat, den illegala jakten av kött från vilda djur.
Jag vill ta reda på vad jag som enskild individ kan göra för att förhindra att denna verksamhet på andra sidan av vårt jordklot fortsätter samt uppmana tidsskrifter och mina medmänniskor att hjälpa till.

Uttrycket bushmeat är idag ett helt främmande ämne för många människor, trots att det påverkar vårt jordklot drastiskt och hotar att totalt utrota många av våra djurarter såsom bergsgorillor, schimpanser, leopard osv. Det är en utbredd verksamhet som varje år omsätter flera miljarder dollar, värst är situationen i Väst- och Centralafrika.
Jakten av skogens vilda djur har förekommit i Afrika i urminnes tider och det utgör en viktig del i de skogslevande befolkningarnas livsföring. Att det idag blivit ett allvarligt omfattande problem med katastrofala följder beror främst på den snabba kommersialiseringen och den illegala handel som sker orsakad av en ökad befolkning och efterfrågan. Bushmeat-jakten har utvecklats från att vara en begränsad jakt för ett fåtal människors överlevnad till en industri som för med sig allvarliga följder på djurlivet och som hotar att utrota många djurarter på vår jord.


Fakta om bushmeat:

Med begreppet bushmeat menas den illegala jakten av kött från vilda djur som idag anses vara det största hotet mot Afrikas djurliv. Läget är idag mycket kritiskt, speciellt för de vilda aporna. De senast 100 åren har antalet schimpanser minskat från 2 miljoner till 200 000, en minskning med 90%. Om ingen förändring sker riskerar Afrikas schimpanser, gorillor och bonoboer vara totalt utrotade om 10 år.

Att jakten idag blivit så stor och omfattande beror till stor del på de enkelt och snabbt tjänade pengarna för jägarna. Med hjälp av effektivare vapen och nya effektiva jaktmetoder sker tjuvjakten som förr tog flera veckor att genomföra nu endast på några dagar eller timmar. Man jagar även med fällor, dagjakt, nätfångst och jakt med hundar – metoder som är fruktansvärda för djuren. De effektivare vapnen gör också att ett större antal olika djurarter kan dödas till en lägre kostnad. Jakten har förödande effekter på växt- och djurlivet i stora naturområden. Den illegala jakten sker oftast under torrmånaderna då djuren samlas vid vattenhålen och då blir lätta byten för jägaren. Torrperioden ger även tillfälle för en annan strikt förbjuden och förödande jaktmetod, skogsbränder. Den lättantändliga vegetationen antänds i ett stort område runt ett större antal djuren som får dem att fly mot öppningen där jägarna väntar.


Bushmeat är mycket vanligt och det finns att köpa i stort sett överallt i Afrika. Varje år säljs
1 miljon ton kött från vilda djur och den stora tillgången leder till en pressat pris som ofta är lägre än priset på nöt- och griskött. Detta gör att många fattiga människor letar efter bushmeat på marknaderna. Det billigaste köttet på marknaden i Liberville, Gabon är gorilla- och schimpanskött. På vissa bushmeatmarknader i städerna kan jägaren få mellan 200 och 150 svenska kronor per kg av schimpanskött, en mycket stor summa pengar i ett land som Afrika.


Åtgärder:

Åtgärderna för att rädda våra djurarter kan delas in i olika punkter och områden, som alla är lika viktiga och betydelsefulla för att stoppa bushmeatjakten.

1. Nationalparker, skyddade områden och tillsyn
Idag är många skogar skyddade enligt lag men trots detta förekommer en omfattande
illegal skogsavverkning och jakt i nationalparkerna. Det finns lagar och konventioner som styr bl.a. vilka arter som är tillåtna resp. förbjudna att jaga, vilka jaktmetoder som får användas, när på året som jaktsäsongen infaller, tillåtna jaktkvoter osv. Men trots detta saknar många jägare jaktlicens och använder förbjudna jaktmetoder såsom gift, automatgevär och snaror.
Att lagarna följs på ett få dåligt sätt beror till störst del på att tillsynen av de myndigheter som skrivit lagarna och ansvarar för dem är mycket bristfällig och ibland till och med obefintlig. Parkvakterna är i regel för få och ofta fåligt utbildade, och de böter som ges vid tjuvjakt är dessutom alldeles för låga. Så för att kunna kontrollera den omfattande illegala jakten är det viktigt att områden skyddas och att de finns lagar som följs på ett effektivs sätt. De myndigheter för bär ansvaret för tillsynen av lagarna måste få utökade resurser och ett större ekonomiskt stöd.

2. Certifiering av skogar
Det är ett stort samband mellan skogsindustrin och bushmeatjakten, det är därför viktigt att man skyddar de hotade djurarterna genom att bevara deras naturliga livsmiljöer. För att det ska fungera är det viktigt att miljöorganisationer och de internationella och nationella myndigheterna samarbetar mot skogsbolagen. Illegal skogsavverkning måste begränsas och förbjudas på vissa områden precis som den illegala jakten, och man måste uppmana skogsbolagen och deras anställda att inte själva bedriva tjuvjakt eller transportera bushmeat åt jägare.

3. Utbildning och informerande av lokalbefolkning
Det är viktigt att informationen om de förödande effekter på artrikedomen av djur når ut till människorna i samhället i Afrika. För att detta ska lyckas inför man nu utbildnings- och informationskampanjer där man lär ut till folket om den ekonomiska potential som finns i att skydda och förvalta den biologiska mångfalden och den vilda faunan. Myndigheter och miljöorganisationer uppmanar också jägare att inte jaga hotade djurarter utan att istället rikta in sig på att jaga de mer vanligt förekommande och tåliga djurarterna, t.ex. som rörråttan. Det är även viktigt att man lär ut informationen till folket i ett tidigt stadie genom att införa miljöundervisning i skolorna. I Ghana finns det idag över 1000 naturföreningar för barn och ungdomar där barnen undervisas i viktiga miljöfrågor såsom bushmeat. Informationen måste även nå ut till myndigheter, politiker och beslutsfattare.

4. Alternativ till bushmeatjakt
För att bushmeatjakten ska minska är det viktigt att man kan hitta andra alternativa protein- och inkomstkällor för lokalbefolkningarna. Det är just det som det framgångsrika ”the Heifer Projekt” bygger på. De förser familjer på landsbygden med djur för köttproduktion t.ex. kaniner och rörråttor och getter, kor, höns och bin för produktion av ägg, mjölkprodukter och honung. Deras projekt bygger även på att utbilda familjerna i djuruppfödning och marknadsföring av produkterna. Detta är tänkt att delvis kunna ersätta bushmeatjakten och att på sikt minska jakttrycket på de vilda djuren så att de kan återhämta sig till livskraftiga populationer för framtiden.
Ett annat alternativ som kan fungera är ekoturism. Detta är projektet med bergsgorillorna i Rwanda, Centralafrika ett framgångsrikt exempel på. Det är ett av landets viktigaste inkomstkällor och omsätter varje år 20 miljoner. Detta är både till djurens såväl som människornas fördel, de utrotningshotade gorillorna får ett starkt skydd samtidigt som en del av intäkterna avsätts för utveckling av lokalsamhällen i landet.

5. Delaktighet hos de lokala samhällena
Myndigheterna och miljöorganisationer hoppas kunna skapa en mer långsiktligt hållbar förvaltning av naturresurserna med hjälp av nya synsätt och naturvårdsstrategier. Synen på naturvården har utvecklats stort de senaste åren och idag arbetar många naturvårdsorganisationer med att få lokalbefolkningens behov och förmåga i fokus, och dom anser att man delvis bör överföra ägandeskapet av skogarna och den vilda faunan från staten till de lokala samhällena. Det handlar om att ge dem ett ekonomiskt intresse i att investera i en hållbar skötsel av skogarna och den vilda faunan samtidigt som deras behov tillgodoses.

6. Internationell medvetenhet angående bushmeat
Under år 2000-2001 drev den Europeiska djurparksföreningen, EAZA rn kampanj för att väcka andra länders uppmärksamhet och engagemang kring den illegala bushmeathandeln i Afrika. Genom detta lyckades man samla in 1,9 miljoner namnunderskrifter från djurparksbesökare i hela Europa samt över 80 000 Euro, ett resultat som överträffade förväntningarna stort. Till följd godkändes EAZA:s krav den 14 januari 2004 och Europaparlamentet satte in en styrgrupp för att leda Europas kamp för att vända situationen i Afrika och pengarna fördelades på tre utvalda bushmeatprojekt i Afrika.


Sammanfattning åtgärder
För att lösa problemet med bushmeat så måste man ta tag i problemet på plats. I och med att bushmeat är viktig både för den lokala och ibland nationella ekonomin och då många människor är beroende av jakten för sin överlevnad så kan man inte förbjuda och stoppa den helt. Det handlar istället om att kontrollera och begränsa jakten. Detta ska ske genom lagar, med hänsyn till arternas tillstånd i mångfald. Skyddade områden ska sättas upp där ingen som helst jakt av djur får förekomma. Utanför de skyddade områdena ska viss jakt tillåtas, på arter som inte är hotade och därför klarar av jakttrycket. Jakten måste ske på ett etiskt och hållbart sätt. Den illegala jakten på utrotningshotade arter måste därför stoppas omedelbart.


Det är viktigt att lära lokalbefolkningen och enskilda markägare om situationen, det är till störst del där problemet ligger. Det handlar om att informera dom om de vinster s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bushmeat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-26]   Bushmeat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7494 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×