IOGT-NTO

1956 visningar
uppladdat: 2007-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
IOGT-NTO
Vi valde att leta fram mer information om IOGT-NTO dels för att Erika har varit medlem där en gång och för att AA inte var en förening på det sättet, så vi bestämde oss för motsatsen istället.
Vi började med att gå in på hemsidan för att leta reda på lite fakta. När vi inte hittade allt vi sökte bestämde vi oss för att ringa till huvudkontoret i Stockholm.
Vi ringde och pratade med Oskar Jalkevik som visserligen inte visste hur föreningen arbetade i Växjö eller på andra ställen än i Stockholm men han gav oss information om föreningen I allmänhet, vad den sysslar med osv.

IOGT-NTO startades 1851 i USA men kom till Sverige 1879. Föreningen startades som en motreaktion av de alkoholproblem som var väldigt tydliga då. Från början hette föreningen bara IOGT som stod för Independent Order of Good Templars. Sen fanns det många olika utbytargrupper och andra nykterhetsorganisationer. 1970 gick nykterhetsförbunden IOGT och
NTO ihop och bildade IOGT-NTO. Den internationella organisation som svenska IOGT-NTO är en del av heter numera International Organisation of Good Templars.

Föreningen har över 46000 medlemmar runt om i landet och består av ca 1000 lokalföreningar. Föreningarna arbetar på olika sätt beroende på vad medlemmarna tycker är intressant, men syftet är detsamma.

Syftet med föreningen är att med hjälp av drogfriheten som metod verka för en bättre värld med mer demokrati och solidaritet.
”Vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte hindrar människor från att leva fritt och rikt liv”

Verksamheten i föreningen är väldigt olika från ort till ort men på de flesta platserna träffas man en gång i veckan och har verksamheter som medlemmarna tycker är rolig och utvecklande. Vissa lokalföreningar kan ha verksamheter för medlemmarna i princip varje dag. Verksamheterna behöver inte alltid betyda att man pratar om alkohol och sådana saker. Men nykterheten genomsyras alltid i verksamheten som de bedriver.
På medlemsmötena är aktiviteterna även där väldigt olika från förening till förening. En del har väldigt många möten medan vissa har föreläsningar och vissa har mer praktiska saker.

Föreningen har en förbundsstyrelse, som är styrelsen för hela IOGT-NTO i landet. Den består av 14 ledamöter där ordföranden är heltidsarvoderad för att t ex kunna jobba med alkoholpolitik. Lokalt sett kan styrelserna se helt olika ut.

För att locka nya medlemmar till föreningen erbjuder de en trygg miljö utan alkohol för de som är trötta på att det finns alkoholproblem överallt. Det tror de är det bästa möjliga sättet att kunna rekrytera nya medlemmar.

Föreningarna runt om i landet lägger ner olika mycket tid på sina föreningar. Vissa lägger runt 60 – 70 timmar medan vissa inte lägger i princip inte någon alls. Men det ideella engagemanget är såklart.

För att gå med i IOGT-NTO finns inga åldersgränser och föreningen välkomnar alla men de brukar hänvisa barn upp till 12 år till Junis, som har mer aktiviteter för barn och ungdomar. T ex läger, pjäser, pysseldagar osv. Unga vuxna i åldern 12 – 25 år hänvisas till UNF.
Första året man är medlem är gratis och efter det året kostar det 150 kronor per år.
Det vi lärde oss om föreningen var att de inte bara motverkade alkoholproblem utan även försökte hjälpa m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: IOGT-NTO

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-28]   IOGT-NTO
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7500 [2024-05-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×