Alexander Graham Bell

8 röster
17006 visningar
uppladdat: 2007-01-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alexander Graham Bell:

Han föddes den 3 mars år 1847 och dog den 2 augusti år 1922. Bell var professor i röstfysiologi, uppfinnare och dövlärare. Son till Alexander Melville Bell.
Tillsammans med sin far så försökte Bell hitta metoder att göra ljud synliga för döva. De gjorde tester på telegrafen.


Telefonen:

Han lämnade den 14 februari 1876 in en patentansökan på telefonen. Två timmar senare lämnade Elisha Gray in sin på en nästan identisk apparat. Men Antonio Meucci uppfann den redan 1849. Efter en senare utredning så visade det sig att Bells apparat inte skulle ha fungerat, men att den som gray beskrev skulle gjort det. Det var inte förrän Bells andra ansökan som den blev godkänt i början av 1877. Antonio Meucci uppfann telefonen först. Han hade en fungerande förbindelse mellan sitt hem och sitt labb Men 1871 blev han skadad då ett ångfartyg exploderade. För att få råd med medicin så sålde hans fru telefonapparaten till en secondhand-butik. Meucci hade inte råd att söka patent på denna uppfinning, som då kostade 250 dollar. Så Bell tog den ifrån honom kort sagt. När Bell lämnade in sin ansökan så protesterade självklart Muecci. Muecci hade vunnit rättegången om han kunde visa ett tidningutklipp där han visar sin uppfinning och bekräftar att den fungerar. Men den hade brunnit upp. Så det utlämnades 100 dollar till den som kunde hitta en tidning med hans artikel i. Men konstigt nog så fanns det ingen som kunde hitta den upplagan av tidningen, och inga av dom stora biblioteken hade den upplagan heller. Man kan säga att Muecci var en olycksfågel. Rättegången tog upp på senare år, men Bells advokater lyckades slingra sig hela tiden så att det tog 12 år innan rättegången kunde slutföras. Men då var det för sent. Muecci var död då.
“Hästen äter inte gurksallad” var de första ord som den tyske läraren och fysikern Johann Philipp Reis yttrade i sin telefon år 1861. Han valde denna märkliga mening för att försäkra sig om att varje enskilt ord uppfattades korrekt utan att lyssnaren kunde gissa sig till kontentan av meningen. Hans telefonanordning kunde omvandla ljud till en elektrisk ström och återge dem på annan plats. Men uppfinnaren var uppenbarligen alltför långt före sin tid: hans uppfinning betraktades som rena galenskapen.
1872, mer än 10 år senare, byggde den skotskfödde uppfinnaren och läraren Alexander Graham Bell en elektromagnetisk telefon i Boston där tal kunde sändas över stora avstånd. Hans arbete med döva människor hade inspirerat honom till att undersöka hur ljud uppstod rent fysiskt. Den 10 mars 1876 visade Bell upp sin lådtelefon på en ungefär 8 km lång testlina. Den grundläggande principen bakom utrustningen är fortfarande tillämpningsbar på dagens telefoner. Ett tunt stålmembran absorberar de uttalade ordens ljudvågor och vibrerar på ett sätt som exakt motsvarar dessa ljudvågors svängning. Membranet omvandlar ljudvågornas mönster till analoga vibrationer från en elektrisk ström vars intensitet, i sin tur, fluktuerar med den ursprungliga svängningen. I telefonluren fångas de elektriska signalerna upp av en elektromagnet som får ett membran att vibrera. Den sänder sedan ut ljudvågor som personen i den andra änden tar emot via örat.
1877 skapade Thomas Alva Edison starkare elektriska signaler som gjorde att telefonsamtal kunde föras över stora avstånd. Han konstruerade dessutom en separat mikrofon och högtalare. Om telefonluren hängdes upp på den klyka som medföljde, bröts linjen. Nu gick utvecklingen snabbt framåt. Uppfinnandet av den första kolmikrofonen 1878 förbättrade kvaliteten på ljudöverföringen avsevärt. 1884 tillkom den första långdistanslinjen mellan New York och Boston och 1900 fanns det automatiska telefonväxlar nästan överallt i världen. 1956 lades den transatlantiska undervattenskabeln för telefonkommunikation mellan Skottland och Newfoundland och 1972 uppfanns videotelefonen.
Det första telefonbolaget startades den nionde juli 1877 och hette Bell Telephone Company. Uppfinningen väckte inget intresse och Bell hade väldigt svårt att sälja några, för att ingen tyckte att det var någon idé att ha en telefon när det inte fanns någon att ringa. Men på den stora världsutställningen i Philadelphia så lossnade det. Kejsaren av Brasilien provade telefonen och utropade "Min gud den talar". Då fick telefonförsäljningen en spark framåt och det blev en enastående framgång. I slutet av följande år fanns det cirka 14 000 telefonapparater i bruk i Amerika. År 1892 så öppnade Bell en telefonlinje mellan New York och Chicago. Den andra augusti år 1922 dog Bell.



Alltid och överallt – trådlös, gränslös kommunikation

Den bärbara telefonen såg dagens ljus den 20 februari 1942. Den dagen ansökte amerikanen Donald M. Mitchell om ett patent för sin “bärbara mobiltelefon för radiosändning och mottagning”. Anordningen sände med korta ljudvågor, hade en begränsad räckvidd ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alexander Graham Bell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-29]   Alexander Graham Bell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7503 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×