Bokrecension: Lydias Hemlighet av Finn Zetterholm

3 röster
6435 visningar
uppladdat: 2007-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den här boken handlar om Lydia, 12 år. Hon är väldigt konstintresserad och hon är även väldigt duktig på att rita och måla. Hon bor i Stockholm med sin mamma och pappa. Hennes bästa kompis heter Linn, men dit kan man nog även räkna hennes morfar, med honom brukar hon gå på konstmuseum – något som hon aldrig skulle göra med Linn.
En dag när Lydia kommer till sin hemliga plats, en skogsdunge i en park, sitter där en pojke med hennes penna i handen, pennan som försvann några dagar tidigare. Han gav tillbaka pennan till Lydia och även en tablettask. På tablettasken stod det något konstigt på ett annat språk som hon inte förstod. När pojken skulle gå vände han sig om till Lydia och sa ”var rädd om dina händer, dem är speciella.”
Några dagar senare när Lydia var på ett museum med sin morfar hände något underligt. När Lydia gick ensam en stund bland de äldre tavlorna i Tafvelsamlingen, gjorde hon något som egentligen var förbjudet – hon rörde en av tavlorna. Hon hann tänka ”jag visste det, jag visste det” innan hon svimmade.
När hon vaknade lite senare befann hon sig på en helt annan plats och i en helt annan tid…
Hon hamnade hos Rembrandt Harmendz van Rijn på 1600-talet. Där får hon lära sig olika målartekniker.
Boken är indelad i sex olika delar och i varje del får man träffa en eller flera konstnärer. Hos varje konstnär får hon lära sig nya målartekniker och målarknep.

Jag tycker att den här boken är väldigt bra och man lär sig mycket om konstnärerna som är med i boken. Man förstår även bättre hur konstnärer levde under den tidig-moderna och början av den moderna tiden. Handlingen i boken kan vara lite svår att förstå om man bara läser lite i inledning, men när man läst en bit i boken blir den riktigt bra!
Språket i boken är väldigt enkelt och vardagligt. Det finns några svåra konstnärliga termer, men de finns förklarade i slutet av boken. Den här boken är skriven för ungdomar men jag tycker att alla kan läsa den, man lär sig så mycket om det vardagliga livet förr i tiden.

När jag började läsa Lydias Hemlighet tyckte jag att jag hade valt lite fel bok, men när jag hade läst ut den tänkte jag, den här boken var nog rätt så bra. Jag trodde att man skulle få läsa mer om Lydia och hennes liv. Men så var det inte, utan boken var mer fokuserad på konstnärerna och deras liv.
Personerna i boken får man inte lära känna så jättebra men jag fick veta en massa saker om målarna som jag inte hade en aning om!
Boken i sig är inte så realistisk, man kan ju inte direkt förflytta sig i tiden genom att röra tavlor, men ändå är delarna när hon kommer till olika tider mina favoriter.

Jag tycker...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Lydias Hemlighet av Finn Zetterholm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-03]   Bokrecension: Lydias Hemlighet av Finn Zetterholm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7523 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×