Bokrecension: Åminne av Sven Delblanc

1 röster
5747 visningar
uppladdat: 2007-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Språket var helt annorlunda än vad man skriver idag. Det var nog meningen att det skulle vara så för att det handlar om 1937, men boken är skriven på 70-talet. Det tog långt tid tills jag anpassade mig efter det märkliga språket. Det var inte ofta jag förstod alla ord i en mening om man säger så. Den handlar om Axel Weber och hur hans vardag är, fast mer känslor och detaljer än man kunnat tro. Axel Weber gestaltar författaren i hans ungdomsår. Ofta talas det om ”Mon Cousine”, han heter egentligen Carl-Sebastian Urse och han är en baron. Personbeskrivningarna i boken är väldigt detaljerade och det jag mest kommer ihåg från Carl-Sebastians utseende var att han hade glasögon med guldfärgade bågar. Boken handlar om att de ska rensa en å, som verkar vara någon av en tradition. Det pratas också mycket om en flotte vid ån.

Om man ska läsa boken borde man kunna lite om politik och kungar för att hänga med i de fartfyllda dialogerna. Jag tycker nog att boken skulle ha varit bättre om det var skriven på modern svenska, för i denna version är det blandat med svenska, norska och lite tyska. Stora delar av ”Åminne” var svår att förstå, men allt klarnade upp när jag läste epilogen på slutet. Då helt plötsligt dör några personer i boken och en kvinna dränker sina barn och den lugna vardagen blir inte så lugn längre. Man kan nog säga att det var en annorlunda bok med både skämt och fakta intryckt i berättelsen från Sörmland. Författaren har för övrigt satt sig in bra i situationen när han skulle skriva en bok som utspelade sig under 30-talet. De talas om statare och om alkoholiserade farföräldrar som dött. När jag läste kunde jag riktigt föreställa mig människor på 30-talet som om de berättade boken.

Jag misstänker att författaren Sven Delblanc antagligen har med många av hans egna åsikter om politik och vill förmedla detta till alla som läser. Författaren var socialdemokrat och han skriver om just den tiden då socialdemokraterna började komma in i samhället. Hela boken handlar om en stor förändring i samhället och man inriktar sig på de fattiga som inte hade det så bra. Man lär sig faktiskt av boken hur det var för dem och hur förändringen påverkade samhället, det tycker jag är bra.
Åminne är den första utav ”hedeby-böckerna” som också finns som en serie på tv. I alla böckerna vänder han sig läsarna och diskuterar berättelsen med Axel Weber. I Åminne och de andra böckerna skildras både fattigas och rikas liv. Självklart mest de fattigas eländiga liv när de rika ”tar över”. Detta är inte en bok att rekommendera, den var säkert bättre för några år sedan. En speciell händelse i boken som jag minns mest var när Axel Weber och några till i byn står i en affär och diskuterar lite allt möjl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Åminne av Sven Delblanc

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-04]   Bokrecension: Åminne av Sven Delblanc
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7528 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×