Industriella revolutionen i Sverige, England och Japan, likheter och skillnader

19 röster
34287 visningar
uppladdat: 2007-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Revolutionen i Sverige:

Sverige hade inte så mycket investerare, men mycket råvaror. Framförallt var det skog, järnmalm och kol. Detta var grunden till revolutionen. Sveriges revolution var mycket inspirerat av Englands.
Det var brist på arbetskraft för att bönderna ville hellre jobba kvar på åkrarna och bruka sin egen jord jämfört med att jobba i sågverken eller fabrikerna. Detta motverkar revolutionen för den bygger på mycket råvaror och billig arbetskraft. När det är lite arbetskraft blir den dyrare och vinsten i industrialiseringen mindre. Sverige hade inte så mycket kunskap om revolutionen och kunde därför inte utvecklas så mycket tekniskt. Vi saknade en del av viljan att bli industrialiserade, men när industrialiseringen väl kom igång gick det mycket snabbt.


Revolutionen i England:

England hade mer lokal investering och ett stort kapital från de många kolonierna. Det fanns också mycket råvaror, men främst ull, bomull och järnmalm. De inriktade sig alltså mest på ull branschen och utvecklade sina spinnrockar.
Eftersom att England hade mycket arbetslöshet så drogs befolkningen in mot städerna där jobben fanns och fabriks ägarna fick näst intill gratis arbetskraft. Detta var en stor hjälp för att revolutionen skulle gå så snabbt som den gjorde. Mycket kunskap och många ingenjörer gjorde att landet utvecklades mycket tekniskt och underlättade hela revolutionen.
Det var lätt att ta sig fram och exportera sina råvaror. Alltså lätt att tjäna pengar billigt.


Revolutionen i Japan:

Japan hade en ”rik-klick” kallad zai-batsu som sponsrade industrialiseringen. Regeringen stödde några företag som fick sköta hela industrialiseringen.
Japan hade gott om råvarorna kol och silke. All arbetskraft som fanns gjorde att det blev nästan gratis att anställa nya till fabrikerna.
Man satsade mycket på utbildningen och större delen av befolkningen blev då läskunniga. Eftersom att man satsade mycket på utbildning fick man en mycket kunnig befolkning och kunde utveckla den tekniska delen mycket. De var också mycket inriktade på det militära för att kunna hävda sig och erövra större landområden.
De hade mycket sjöfart och järnvägar så det var lätt att transportera runt råvarorna.


Likheter mellan de olika länderna:

Likheterna mellan de olika industrialiseringarna är att det har gått relativt fort för alla länderna och så har alla länderna en stor tillgång på råvaror. Den billiga arbetskraften är också en stor likhet. Likheterna är främst de som krävs för att det överhuvudtaget ska kunna bli en industriell revolution.
Alla de olika länderna inriktade sin industrialisering på vad de var duktiga på. Som t.ex. vi i Sverige inriktade oss mer på trä och järn industrin för vi hade bra tillgång på dessa råvaror och stor kunskap inom detta ämne.
En annan likhet är också att samhällena förändrades drastiskt, från ett jordbrukssamhälle till ett industrisamhälle med fler människor på en mindre yta.
Under revolutionen ville man utveckla sitt samhälle till det bättre, men för att kunna göra det var man först tvungen att få billig arbetskraft till alla fabriker och var därför tvungen att göra så att människorna fick det sämre först.
En stor likhet mellan länderna är att de har alla någon som finansierar sin industrialisering, men den finansieras på olika sätt. I Japan så är det den ”rika-klicken” som finansierar den, medan i Sverige så var det mer i Stockholm alla investerare fanns och i England så var det mer lokalt.
Att ha mycket vägar och sjöfarts sträckor behövs för att kunna exportera sina råvaror och även sina färdiga produkter.

Skillnader mellan de olika länderna:

Skillnaderna är att de exporterar olika råvaror och att trots att alla länder har billig arbetskraft så har de olika mycket och det påverkar detta mycket. Det är tillgången på arbetskraft och på råvaror som bestämmer hur fort industrialiseringen ska gå.
Olika stora kapital påverkar också.
De olika länderna var olika inriktad på att industrialiseras. De som inte tyckte att det var så viktigt hade heller inte kunskapen om det.
Nyckeln till en snabb och effektiv industrialisering är mycket tillgång till billig arbetskraft, ett bra startkapital med mycket investerare och mycket råvaror. Sveriges industrialisering hänger på att vi har mycket skog, så vi kan utnyttja den på ett helt annat sätt än t.ex. England. Detta ger oss ett stort försprång inom järn- och kolproduktionen. Vi inriktade oss på sågverk och stålverk för att kunna exportera.
England satsade mer på teknisk och transport utveckling och de utvecklade sina spinnrockar och sina transportmed...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Industriella revolutionen i Sverige, England och Japan, likheter och skillnader

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-10

    tack för inläggningen!

  • Inactive member 2009-12-03

    super

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-08]   Industriella revolutionen i Sverige, England och Japan, likheter och skillnader
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7557 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×