John Bauer

21 röster
18073 visningar
uppladdat: 2007-02-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag valde att skriva om John Bauer för att det verkade intressant och för att jag aldrig har läst om honom tidigare. Mitt val föll på honom för att jag tyckte att de andra ämnena inte kunde fånga mitt intresse.
Jag skall ta reda på vem han var? Hur hans liv verkade vara? Vad han åstadkom? Hur blev han känd?
Målet är att lära mig något som jag inte visste tidigare och det kommer jag göra eftersom jag inte har läst om John Bauer förr.

Fakta
John Bauer föddes 4 juni 1882 i Jönköping. Han växte upp tillsammans med sin familj (mamma, pappa och två bröder). Han hade även en syster men hon dog endast 13 år gammal och det pratades aldrig om henne. Saknaden var allt för stor och mörk
De bodde i en lägenhet över sin fars charkuteributik vid Östra torget och de hade även en villa i utkanten av Jönköping.

Redan som barn var John en ivrig tecknare. I hans barndoms rithäfte trängdes roliga gubbar, söta hundvalpar och fornnordiska krigare med minnen från sommarlovets resor. Att måla och teckna var mycket roligare än att göra skolarbete därför blev betygen medelmåttiga men det räckte för att söka in på konstakademin, där man gick mer på tecknarkunskapen än på betygen.

Som 16 åring åkte han till Stockholm för att påbörja sina studier till att bli konstnär. Det tog honom två år att bli antagen som elev på konstakademin. Redan under akademitiden fick han uppdrag som illustratör och det var ganska ovanligt på den tiden. I början kunde man se klara tendenser på att han påverkades av konstnärerna Albert Engström och Carl Larsson.
1901 gjorde han sin första sagoillustration till Zacharias Topelius`Ljungars saga.
1904 på sommaren gjorde John en månads lång vandring i fjällen, det återkommer jag till senare i texten.
1906 gifte han sig med Ester Ellqvist, en ljuslockig gladlynt tjej. De gjorde ett års lång studieresa till Sydtyskland och Italien. Denna resa skulle sätta djupa spår i Johns konstnärskap.
John Bauer var även starkt intresserad av teater. Vid varje Stockholmsbesök gick han på teater.
Mellan år 1907 och 1915 illustrerade John Bauer sagorna i boken Bland tomtar och troll (kommer senare i texten). Det var framför allt mellan 1912-1915 som han gjorde sina mest kända verk. Exempelvis prinsessan Tuvstarr som blickar ner i skogstjärnens svarta vatten. Det var, tack vare dessa bilder som John blev folkets sagokonstnär. Men det var inte bara sagor han målade utan han prövade hela tiden andra uttrycksmedel, gjorde sagospel för barn etc.


Lapplandsresan

1904 på sommaren gjorde John en månads lång vandring i fjällen. Uppdraget var att illustrera ett praktverk om lappland. men för att han skulle få jobbet var han tvungen att visa sina tecknarkunskaper genom att ”provmåla” samerna på Skansen.
Han tillbringade drygt en månad i Lappland och försökte komma samebefolkningen inpå livet.
För John Bauer kom denna resa och mötet med en vildmarkskultur av annat slag än smålandsskogarna liksom upplevelsen av samisk folkkultur att bli av största betydelse.
Han upplevde det främmande levnadssättet starkt, mystiken i religionen och det gåtfulla i relationerna mellan människorna.
Det som imponerade mest på honom var det storslagna landskapet, mäktigheten och ensamheten på vidderna och våldsamheterna i vädrets makter. Denna natur upplevde han även vid Vättern och återkommer till i sina målningar.

De första utställningarna

1905 på hösten ställde John Bauer ut i Göteborg tillsammans med några kamrater från akademin. Kritiken var överlag positiv, men pekade på att han skickligt imiterade Carl Larsson, Gustaf Fjaestad och den norske sagoillustratören Theodor Kittelsen.
På utställningen visades målningen Sagoprinsessan, som han redan hade börjat på 1904.
Sagoprinssesan är hans fru Ester Ellqvist, stående på en häll av gråsten på Tjockö i Stockholms skärgård.

Bland tomtar och troll

1907 fick John i uppdrag att illustrera en ny sagosamling, Bland tomtar och troll. Det var denna samling som gjorde så att John Bauer blev ett känt namn i de svenska hushållen.
Trollen finner man tidigt i Johns konst, redan omkring 1900. 1904 gjorde han en målning av ett bergtroll, som var en illustration till Gustaf Frödings dikt Ett gammalt bergtroll.
John Bauers troll skrämde aldrig något barn, de bara kittlade i spänningens ögonblick och ingick därefter på nytt en förening med natur i form av stenar, rötter och stubbar.
Han tolkade det svenska trollet så som det svenska folket ville se sina troll från folksagorna, men också så som man upplevde dem i en tid, då naturen stod så nära människan.
Kort och gott kan man säga att det var tomtar och troll som gjorde John Bauer känd här i Jönköping och i Sverige.

Sedan kommer det tragiska. Den 20 november 1918 var John Bauer med familj (Ester och sonen Bengt) ute på sjön och åkte med kanalbåten Per Brahe som oturligt nog förliste (överbelastning) och alla tre omkom.



Sammanfattning

Jag har lärt mig en hel del saker under arbetes gång. Detta har varit ett ganska intressant ämne. För en gång skull var inte internet den rätta ”faktahittaren” utan man fick göra på det traditionella sättet att gå till biblioteket och låna hem böcker.
Som sagt, jag har lärt mig många saker som jag inte visst innan jag började.
Jag har fått svar på frågorna jag ställde plus lite till. John Bauer verkade vara en p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: John Bauer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-12]   John Bauer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7571 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×