William Shakespeare - världslitteraturens störste dramatiker

13 röster
36952 visningar
uppladdat: 2007-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
William Shakespeare föddes år 1564 i Stratford-upon-Avon i södra England, datumet är okänt men tros vara den 23 april. Anledningen till detta är att man i kyrkoböcker kunnat se att han döptes den 26 april, på denna tid döptes barn ofta när de var tre dagar gamla. Hans föräldrar var John och Mary Shakespeare, de gifte sig år 1557 och var troende katoliker. Man tror att även William var katolik, dock levde han under en tid då protestantismen var normen och den katolska tron inte accepterades. William hade fyra systrar och tre bröder, dock dog tre av systrarna då de var barn. Det finns inga dokument som visar var William studerade, på grund av hans faders position i samhället tror man dock att han började studera då han var sju år gammal, då ska han ha lärt sig latin och läst verk av kända författare som Plautus och Horace. William förmodas ha lämnat skolan när han var fjorton år gammal, år 1578, då hans far hade ekonomiska problem.

De kommande åren kallas för ”Shakespeares försvunna år”. Ingen vet vad han gjorde eller var han befann sig under denna tid. Man vet dock att 1582 gifte sig William med den åtta år äldre Anne Hathaway. Det sägs ha orsakat en stor skandal på orten då Anne var gravid innan bröllopet. De fick tre barn tillsammans, 1583 föddes Susanna och två år senare föddes tvillingarna Judith och Hamnet. När Hamnet var elva år gammal dog han, orsaken tros vara pesten.

1592 lämnade William sin familj och åkte till London där han började arbeta som skådespelare. Det sågs som ett väldigt överraskande val då skådespelare hade ett dåligt rykte och William, som var välutbildad, inte skulle ha haft några problem med att få ett jobb i Stratford.

År 1593 framfördes en av Williams pjäser för första gången, det var ”Henrik VI”, man tror därför att denna skrevs mellan åren 1590-1592. Det var inte helt riskfritt att vara dramatiker under denna tid, fann man att någon skrev om sådant som kunde ses som upproriskt och ett hot mot protestantismen kunde man straffas med döden. Dramatiker sågs inte som seriösa författare av allmänheten, poeter däremot var väldigt respekterade och ansågs vara välutbildade. 1593 publicerades Williams första dikt ”Venus och Adonis” som mottogs väl.

När William var 32 år gammal ansågs han vara en succé. Flera av hans dikter hade publicerats och han tjänade mycket pengar på grund av dessa. Han var vän med ett flertal kända dramatiker och poeter, deltog i Englands största och mest uppmärksammade teatergrupp och hade uppträtt för drottningen. Han hade även investerat pengar i byggandet av Globe Theatre, något som ledde till att varje gång en pjäs framfördes fick han 10 % av intäkterna.

Mellan åren 1597 och 1602 köpte han en hel del land i Stratford, bland annat det näst största huset i byn. Detta för att se till att hans familj hade det bra ställt, trots att William fortfarande bodde i London. År 1610 valde han att sluta arbeta och flyttade tillbaka till Stratford, han hade då varit bosatt i London i nästan 20 år.

William Shakespeare dog den 23 april, endast 52 år gammal. Endast fyra veckor tidigare hade han skrivit sitt testamente, något som lett till spekulationer huruvida William var sjuk och därmed visste om att han snart skulle avlida. Han är begravd i Heliga Trefaldighetskyrkan där han redan år 1605 köpte sin gravplats. Hans fru Anne dog sju år senare och begravdes bredvid William.


Hans verk

Shakespeares dramer delas vanligtvis in i tre kategorier; tragedier, komedier samt krönikespel. En del av dramerna, bland annat Hamlet, MacBeth och Kung Lear anses vara svåra att dela in då de har drag av både krönika och tragedi. På senare tid har man dock börjat använda sig av ytterligare på kategorier, sagospelen och de romerska dramerna. 37 stycken av Shakespeares dramer har publicerats. 17 av dessa var komedier, 10 stycken var tragedier och resterande 10 var krönikespel. Det ska dock finnas dokument som bevisar att han skrev ytterligare två dramer, en av dessa ska ha baserats på Miguel Cervantes roman Don Quijote. Utöver dessa finns det ett flertal dramer som man tror kan ha varit skrivna av Shakespeare, de är dock inte allmänt erkända som Shakespeares verk.

Sju år efter Shakespeares död publicerades för första gången hans manuskript. Samlingen kallades ”Den första folion” och här fanns manuskripten till 36 av hans pjäser. Den ska ha varit runt 900 sidor och det var två av Shakespeares vänner och kollegor som såg till att pjäserna äntligen fanns i tryck.

Shakespeare skrev ju som vi vet inte bara dramer, han skrev även 154 sonetter som finns samlade i en serie. Dessa tros ha blivit skrivna någon gång under 1590-talet och publicerades 1609. Innan han skrev sonetterna ska Shakespeare framför allt ha skrivit krönikespel och komedier, efter detta började han dock skriva mer tragedier.

Han skrev även sex stycken längre dikter och det var dessa som gav honom respekt som en seriös författare när de för första gången publicerades.

Första gången en av Shakespeares pjäser framfördes i Sverige var den 24 januari 1787, på Gustav III födelsedag.


Varför Shakespeare?

När man ser en av Shakespeares pjäser är det väldigt lätt att se varför han är så berömd. Han har ett väldigt speciellt sätt att skriva och hans historier lockar både läsare och åskådare. Trots att det har gått över 400 år sedan de flesta av hans verk skrevs, så är han ständigt aktuell på grund av böcker och filmer som baseras på hans dramer.

Han baserade mycket av det han skrev på antika författare och deras noveller. Man kan därför inte säga att Shakespeare var helt originell då han faktiskt ”lånade” en hel del från andras verk. Något som sägs vara speciellt med Shakespeare är att han lyckades göra karaktärerna väldigt realistiska. De genomgår ständigt en förändring i berättelserna där de påverkas av sin omgivning och sitt öde.

Han använde sig ofta av en del återkommande teman, framför allt i sina tragedier där det ofta handlar om svek, synder och illusioner. En frågeställning som man kan hitta i flera av Shakespeares verk handlar om mord och motiven till dessa.

Mycket av det Shakespeare skrev var väldigt minnesvärt, för vem kan glömma en replik som ”Att vara eller inte vara, det är frågan” från Hamlet eller slutet av Romeo och Julia.


Tvivel angående författarskapet

Det finns mycket tvivel angående författarskapet till Shakespeares pjäser. Folk har delats in i två ”läger”, stratfordianerna som anser att Shakespeare är författaren och anti-stratfordianerna som ifrågasätter detta. Till den senare gruppen hör bland annat Sigmund Freud, ofta kallad psykoanalysens grundare, samt Walt Whitman som anses vara den störste av Amerikas poeter. Anti-stratfordianerna anser att Shakespeare var för lågutbildad för att ha kunnat skriva allt, ytterligare anledningar till tvivel är att man inte funnit några manuskript med Shakespeares handstil och att han inte nämner sina pjäser i sitt testamente. En del tror istället att det är Shakespeares släkting, Sir Henry Neville, som är författaren.


MacBeth

För att verkligen kunna bedöma Shakespeare måste man ha någon erfarenhet av hans verk. Jag har därför sett en förkortad version av MacBeth (dock på film), framförd av James Marsters och Cheryl Puente, i England år 2005. Denna berättelse är baserad på den riktiga historien om kung MacBeth av Skottland.

Det är en väldigt intressant pjäs. Vi får se hur MacBeth och hans fru Lady MacBeth begår mord för att MacBeth ska kunna bli kung av Skottland. Han har då hört av tre häxor att det är han som ska bli kung och när den dåvarande kungen ger tronen till sin son, något som inte var tillåtet då, bestämmer han sig för att ta saken i egna händer. MacBeth blir dock paranoid och börjar höra röster, bland annat vid tiden för det första mordet hör han någon som säger ”Shall sleep no more, MacBeth shall sleep no more”.

Ju mer tiden går, desto galnare märker vi att paret MacBeth blir. Lady MacBeth hade tidigare varit den lugna och efter det första mordet sa hon åt MacBeth att tvätta bort blodet från sina händer. Vid ett tillfälle ser hon dock fläckar på sina egna händer och yttrar då den klassiska repliken ”Out, damned spot! Out, I say”. Vi kan förmoda att det handlar om blod på hennes händer, detta är även det tillfälle då vi som publik inser att Lady MacBeth har blivit fullkomligt galen.

När MacBeth träffar de tre häxorna igen ger de honom ett budskap som han då tolkar som att ingen kommer att kunna döda honom och han känner sig därför säker i sin position som kung. Budskapet han får är att ingen som är född av en kvinna kan skada honom. Sonen till den mördade kungen bestämmer sig för att man ska attackera MacBeth, samma kväll dör Lady MacBeth. När MacBeth skyndar ut på fältet för att slåss, då han fortfarande känner sig oövervinnerlig, möter han MacDuff, vars fru och barn MacBeth tidigare låtit mörda. MacDuff avslöjar att han föddes med hjälp av kejsarsnitt och dödar då MacBeth.


Egna tankar

Det finns en hel del frågetecken runt William Shakespeares liv, detta är ju dock ganska självklart då det faktiskt var 400 år sedan han levde. Jag tycker att det är väldigt intressant att ingen faktiskt vet när han föddes, om det är sant att han är född den 23 april dog han ju faktiskt på sin födelsedag! Jag är dock lite förvånad att detta endast uppmärksammades på en av sidorna jag har använt mig av vid detta arbete.

Av alla Shakespeares dramer tror jag att den mest kända idag är Romeo och Julia, på grund av den Oscarsnominerade filmen med samma namn. Jag tror att även Hamlet, MacBeth, Othello och En midsommarnatts dröm är några av de mer välkända dramerna. Krönikespelen känns inte längre väldigt aktuella och det är även sällan man hör dem nämnas.

Jag hade först planerat att läsa Hamlet, den var dock väldigt svårläst och jag valde därför att se MacBeth istället då jag hade denna hemma. Shakespeare är ju trots allt till för att ses och inte läsas, jag tror därför att det var ett bra va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare - världslitteraturens störste dramatiker

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-25]   William Shakespeare - världslitteraturens störste dramatiker
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7635 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×