Christer Fuglesang

3865 visningar
uppladdat: 2007-03-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Christer föddes den 18 Mars 1957 i Stockholm. Han är gift med Elisabeth Fuglesang och tillsammans har dom 3 barn. Han bor och arbetar numera i USA. Hans intressen är segling (han har seglat över Atlanten ett antal gånger), olika sporter. Han har även varit svensk mästare i frisbee och han är även en mycket bra schackspelare.

Han läste teknisk fysik vid kungliga högskolan i Stockholm och gick ut som civilingenjör år 1981. Efter det gick han en forskarutbildning i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet han disputerades 1987 och blev docent 1991. Christer antogs till ESA: s astronaututbildning år 1992, konkurrensen var mycket hård.

Mellan åren 1993-1996 tränades Christer vid den ryska stjärn staden och utbildade sig till kosmonaut. Christer blev den första europeiske astronauten med både en rysk och amerikansk utbildning.

1996 Fördes Christer över från ESA till NASAS: s Johnson Space Center Astronaut Office i Houston där han år 1998 tog sin formella astronaututbildning med kompetens som NASA Mission specialist för den amerikanska rymdfärjan.
Christer var även mycket verksam vid CERN under många år, där han va ansvarig för en detektor och bidrog aktivt till studierna av materiens minsta partiklar.

År 2002 utsågs Christer till en av medlemmarna som skulle åka upp i rymden med rymdfärjan STS-116/ISS-12A.1. (Space Transportation System). Uppdraget var att bl.a. att de skulle föra upp och montera dit en ny byggdel på den internationella rymdstationen. Christers främsta uppdrag var att utföra olika rymdpromenader och under dessa rymdpromenader skulle han b.la. fästa en ny hårdvara till rymdstationen och han skulle även koppla om stationens elektriska system. Han var även med i olika forsknings experiment.

Uppdraget varade i 12 dagar, rymdfärjan lyfte kl 02.47 (svensk tid) den 10 december och landade åter igen den 22 december kl 23.32 (svens tid).

Under denna resa genomförde Christer 3 rymdpromenader (utav 4st), sammanlagt var han ute i ca 18 timmar. Kvällen den 15 december gjorde han även pressuppträdanden och intervjuades i direktsändning.

Christer Fuglesang blev Sver...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Christer Fuglesang

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-03-07

    bra arbete man tackar!!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-05]   Christer Fuglesang
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7681 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×