Reformationen- Martin Luther

5 röster
13063 visningar
uppladdat: 2007-03-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Martin Luther sändes till universitetet i Erfurt för att bli advokat eller domare. Hans far arbetade hårt för att Martin skulle få gå i universitetet och bli en lärd man.
Martin Luther försökte leva som en god kristen, men han var väldigt rädd för djävulen och helvetet (som många andra på den tiden) och han kände att Gud inte var nöjd med honom. På den tiden trodde man att Gud var väldigt kontrollerande och sträng och man trodde att han krävde mycket av människorna.
En dag när Martin var på väg hem från ett besök hos sina föräldrar så började det åska och blixtra. Martin blev så rädd att han bad heliga Anna om hjälp och som tack så skulle han bli munk.
Han klarade sig. Han gick till ett kloster i staden och bad om att få bli munk. När hans far fick veta att Martin skulle bli munk så bad han Martin att gå tillbaka till universitetet. Men Martin ville bli munk. I klostret bad Martin, han fastade och studerade Bibeln. Han var den duktigaste av munkarna. Men han kände ändå att Gud inte var nöjd med honom. Ibland tyckte han att han såg och hörde djävulen som ville skrämma och skada honom.
Martin Luther blev en lärd man. År 1512 blev han utnämnd till professor vid universitetet i Wittenberg. Men han bodde kvar i klostret och fortsatte att leva som en munk.
En dag när Martin läste Paulus brev till romarna tyckte han att han förstod vad som var fel i hans liv. Han förstod att en människa inte blir frälst (= räddad) genom att vara from och göra goda gärningar. Ingen människa kan av egen kraft nå upp till Gud, men Gud har istället kommit ner till människorna. Jesus dog ju på korset för människornas synd.På samma sätt förlåter Gud av nåd den människa som ångrar sin sund och tror på Jesus. Genom tron blir människan frälst från synden och djävulen (om Gud vill så kan man bli räddad).
Martin började predika och undervisa om det han ”upptäckte”. Han skrev böcker som lästes av många människor och som även lästes i andra länder än Tyskland.
Vid den här tiden byggdes den nya Peterskyrkan i Rom. Det var dyrt att bygga kyrkan och för att få pengar sålde påven avlatsbrev. Genom att köpa avlatsbrev så befriades man från straffet i skärselden, sa man.
Många köpte breven. En del präster och munkar tyckte att det var ett fräckt sätt att lura obildade människor på pengar, men ingen vågade säga något.
Men Martin Luther vågade. Han angrep Tetzel och hans avlatsbrev. Martin sa att förlåtelse för synd fick man om man ångrade sina synder och ville bättra sig. Martin var också kritisk till att påvar och många biskopar var väldigt rika och dem brydde sig inte om hur Jesus hade sagt att man ska leva. Det fanns också präster som hade familjer och det höll dem inte hemligt.
Martin Luther tyckte att något måste göras. Han satte sig och skrev de 95 teserna. Han var säker på att påven och hela kyrkan skulle hålla med honom och stoppa avlatshandeln och förändra kyrkan.

När Martin Luther spikat upp sina teser vågade många andra komma fram med sin kritik mot påven och kyrkan, men påven trodde att kritiken skulle gå över. Men istället fick Martin fler anhängare och han skrev också fler böcker.
Påven blev oroad och för att tysta Martin så skickade han en bannbulla till Martin. I bullan stod det att Martin skulle förklaras bannlyst som kättare om han inte tog tillbaka vad han sagt och skrivit. Martin kastade bullan i en brasa.
År 1521 kallades Martin till en riksdag i staden Worms i södra Tyskland. Kejsaren lovade honom garanti för personlig säkerhet under färden till riksdagen, men hans vänner varnade honom för hur det gått för andra kättare, men Martin var fast besluten om att han skulle till Worms. Martin var säker på att kejsaren skulle hålla med honom, men så gick det inte. Kejsaren försökte få Martin att ta tillbaka det han sagt, men Martin sa att om någon kunde, med hjälp av Bibeln, bevisa att han hade fel så skulle han ta tillbaka det han sagt, men det kunde ingen. Kejsaren sa att nu var det tillåtet för vem som helst att döda Martin utan att bli straffad.
När Luther var på väg hem så stoppades han av maskerade ryttare som tog honom och försvann med honom. Martin togs till fursten Fredrik, en vän till Martin.
Han fick bo hos Fredrik, förklädd till riddare, i tio månader. Där översatte Martin Nya testamentet till tyska. Han sa att man måste göra det som står i Bibeln, men om man inte förstår vad som står i Bibeln så går det inte att följa det som står. Senare översatte Martin även Gamla testamentet.
En dag dök Martin upp i Wittenberg. Glädjen blev stor, men han var fortfarande bannlyst och fick inte tillhöra katolska kyrkan. Istället bildade han egna församlingar. Församlingarna växte snabbt. Det var många som ville var med i den evangelisk-lutherska kyrkan. Ordet evangelisk kommer från att Martin sa att evangelierna och Nya testamentet var mycket viktiga. Dem som följde Martin kallas för protestanter för dem protesterade mot den katolska kyrkan. Martin Luther gifte sig med Katharina von Bora, som hade varit nunna men lämnat klostret. Martin var ingen asket längre, utan sa: ”Den som inte älskar kvinnor, vin och sång, förblir en narr sin levnad lång.”
Katolska kyrkan påverkades också av Martin Luther och reformationen. Påven och andra katolska ledare förstod att det var nödvändigt med en förnyelse av kyrkan. Avlatshandeln förbjöds.
Åren 1618-1648 pågick det trettioåriga kriget i Europa. Kriget var mellan katolikerna i söder och protestanterna i norr. Kriget handlade inte bara om religionen utan även om makt och rikedomar. Men det var ingen som segrade. Dem protestantiska områdena var nästan lika stora som när kriget började och dem katols...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Reformationen- Martin Luther

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-08]   Reformationen- Martin Luther
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7711 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×