Genpol och etik

12994 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Genpol och etik

Den här artikeln berättar lite om genetik och vad de största religionerna har att säga om denna kunskap.

Alla organismer på jorden är uppbyggda av små celler som i sin tur innehåller det vi kallar DNA. DNA:t är det vi ärver av våra föräldrar och innehåller en mängd information så som vilken hår- och ögonfärg avkomman kommer att få. Varje sådan information kallas för gen och bidrar med sin egen egenskap som gör organismen till unik.

Forskning inom gener har gått framgångsrikt och det är inget nytt att man nu kan manipulera inne i genen på både gott och ont. Steg för steg tar man sig framåt, nya upptäckter kommer med korta mellanrum.
En någorlunda ny metod är bl.a. genterapi. Genterapi innebär att man för in nya gener i stället för skadade eller oönskade i en cell. Detta kan göras antingen i vanliga kroppsceller eller i de könsceller som för arvet vidare. Genterapi på könsceller medför att de nya egenskaperna går i arv till följande generation. Genterapi väntas vara ett kommande botemedel mot flertalet sjukdomar med genetisk bakgrund, bl.a. diabetes och blödarsjuka.

Genom att lägga till eller att byta ut gener i DNA för mikroorganismer, växter eller djur skapar man s.k. genmodifierade organismer eller som det heter bland högre arter, transgena individer. Orsakerna till att man manipulerar såhär är att skapa de eftertraktade egenskaperna som ökar organismens överlevnadsförmåga såsom ökad tålighet mot torka och dylikt men också för att framställa olika typer av mediciner. Man ger t.ex. möss så kallade onkomössen gener som utvecklar cancer för att kunna lära sig mer om själva cancern. Oftast sker allt detta p.g.a. att människan ska få dra en fördel av det.
Framställningen av transgena djur innebär att man ändrar djurets "naturliga" arvsmassa och detta, hävdar en del, är emot "naturens ordning". Men andra hävdar att det är en fortsättning på den djurförädling som människan har sysslat med i många år och som till exempel har gett oss en uppsjö av olika hundraser.
Djupa debatter pågår mellan om man ska få förändra eller inte. Många religösa skäl säger emot men också ickereligösa skäl finns det gott om.. De religösa kan ifrågasätta om vi har rätt att ändra på Guds skapelser vilket skulle tyda på att vi tror oss kunna förbättra Guds olika verk eller att man inte har rätt att leka Gud genom att skapa nya typer av organismer. De mer vetenskapliga frågorna är bl.a. vad som händer om genmodifierade växter och djur börjar föröka sig okontrollerat ute i naturen eller om man råkar göra något fel så att t.ex. en epidemi råkar bryta ut.

Den kristna, islamska och judiska tron har liknande synvinklar på genetik, vilken är något oklar och man kan nästan se två stycken olika vägar. En väg kan ställa följande frågor:

 Hur ska man förhålla sig till genmodifierade organismer och genetik i ljuset av den kristna förvaltarskapstanken?
 Har vi rätt att förändra Guds skapelser?
 Hädar vi då vi verkar tro att vi kan förbättra Guds skapelse?





Medan den andra vägen kan fråga sig:

 Ska vi se gentekniken som en förlängning av Guds skapelse, att skapelsen fortgår genom människan, själv skapad av Gud och med en förmåga given av Gud att söka och finna kunskap så avancerad att vi själva blir, om inte Gudar, så åtminstone lika Gud?


Ur en synvinkel kan man tänka sig att människan skapades till Guds avbild vilket kan innebära att vi är lite lika Gud själv. Vi kan t.ex. se en liknelse när det gäller människans vilja att skapa. Gud skapade världen och människan som i sig skapar nya ting som t.ex. konst, musik och bostäder. Viljan att skapa och konstruera skulle kunna vara en gåva given av Gud liksom gåvan att söka kunskap, på gott och ont.
God anses den om den används för att tjäna Gud genom att på olika sätt hjälpa människan. Ond blir den om man däremot använder kunskapen till något annat än till Gud, som t.ex. något ekonomiskt syfte. Därmed kan en hel del genmodifieringsprojekt anses som ont, bl.a. inom livsmedelsindustrin eftersom en del mål i den gruppen är till för att öka pengavinsten på olika sätt.

Om man tittar från andra sidan, man tror att Guds skapelser inte är något misslyckande skulle det se ut som om människan trodde sig veta bättre än Gud. Men det här behöver inte betyda att skapelsen är färdig utan att det långsiktigt pågår en process som långsamt men säkert provar sig fram. Denna process skulle då kunna sättas emot den snabba utvecklingen som människans forskning lett till.


Buddhismen och hinduismen är så oklara och ger ut så lite information att jag inte tror att de har kommit så långt än att diskutera genetik och etik.
Men eftersom buddhismen anser att djur och människor ska behandlas lika kan det innebära att det är fel att gå in i en organisms gener och manipulera.

Hinduerna tror på reinkarnation dvs. själavandring där karman bestämmer vilket liv själen kommer få när den återföds. Eftersom de anser att alla organismer har en själv är nog genmanipulation att utesluta då det påverkar ett annat liv.

Den vetenskapliga uppdelningen består av en för och en emot genmanipulation.
Vi skulle kunna dela upp det i för- och nackdelar, för till varje fördel ser de som är emot en nackdel.
Endel tomater som finns bl.a. på den svenska marknaden har genmodifierats och gjorts större, saftigare och rödare ses som en förd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genpol och etik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Genpol och etik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=78 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×