Förintelsen - endast en judisk konspiration?

8 röster
17745 visningar
uppladdat: 2007-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I. Inledning
Jag har valt att skriva om förintelseförnekare eftersom jag absolut inte kan förstå hur man kan tycka att hela förintelsen är en judisk konspiration. Det är som att förneka vilken annan historisk händelse som helst. Jag vill veta mer om förintelseförnekarnas åsikter och hur andra bemöter dem.
Min frågeställning är följande:
• Vad har de för påståenden och vad tycker andra om dem?
• Vad har de för anledning att förneka förintelsen?
• Hur många finns det och finns det några som är mer betydande?



II. Vilka är förintelseförnekarna?
Det är oftast människor som är aktiva inom högerextrema och nynazistiska grupper. Det är deras sätt att få stöd för sina idéer genom att förneka de nazistiska brotten mot mänskligheten. Lögnen är det svåraste hindret för nationellt sinnade européer att nå politisk framgång. En av de ledande nynazisterna i Tyskland, Ewald Althans, har medgett detta: ”Auschwitz måste falla, först då kan folk acceptera det vi vill. Folk må säga: den där Althans, det är en trevlig typ. Men Auschwitz: det är det som är problemet.” Nynazisterna har alltså historien emot sig, och att förneka den är deras sätt att rätta till problemet.
Påståendet om att det är judarna som ligger bakom historiens största ”bluff” får fler och fler lyssnare och anhängare genom massiv marknadsföring . Förnekandet av förintelsen har funnits ända sedan kriget tog slut. Antisemitismen försvann inte i och med att kriget tog slut, den har snarare blivit större.

Förnekarna, som även kallar sig för historierevisionister, menar att de utgör den ena sidan i en vetenskaplig ”debatt” om förintelsen. Den andra sidan som utgörs av historiker och andra som studerar förintelsen på ett vetenskapligt sätt kallas förintelseanhängare. Men en sådan vetenskaplig debatt kan inte existera, eftersom förnekarna inte bedriver forskning utan politisk propaganda. De har låtsastekniska och låtsasvetenskapliga argument om t.ex. gaserna i gaskamrarna och målgruppen är vanliga människor som inte är några specialister på området. Avsikten med propagandan ligger i möjligheten att människor i allmänhet, som inte har några specialkunskaper om förintelsen och andra världskriget, låter sig manipuleras och förledas av förnekarnas spekulationer i okunnighet. De väljer även noga ut material som inte säger något om deras saker.

På Institute for Historical Reviews hemsida kan man läsa att:
”Revisionisterna förnekar inte förintelsen. De accepterar katastrofen som orsakades av europeiska judar under andra världskriget. De ifrågasätter inte det höga antalet judar som blev uppdragna med rötterna från sina hem, intvingade till överfulla ghetton eller deporterade till koncentrationsläger. Dom accepterar att många hundratusen europeiska judar dog eller blev dödade, ofta under fruktansvärda omständigheter.
Samtidigt åberopar revisionistiska forskare imponerande men ofta ignorerade bevis som stödjer deras åsikt om att utrotandet av Europas judar inte var ett tyskt program, att de talrika anspråken på massmord i ”gaskammare” är falska och att det är en överdrift att sex miljoner judar dog i kriget.”



III. Vad har förintelseförnekarna för argument och vilka motargument finns det?

1. ”Siffrorna på antalet mördade är överdrivet höga”

Det påstås att ett så högt antal dödade som möjligt skulle ligga i judiska organisationers och staten Israels intresse. Det skulle vara judarnas kända snikenhet som skulle ligga bakom påståendet om att det dog 6 miljoner judar. Men om det skulle vara så, så skulle snarare Israel vilja ha så många överlevande som möjligt eftersom det skadestånd som Västtyskland betalade var startkapital för de överlevande judarna. Dessutom har de överlevande varit tvungna att noggrant ha bevis för sina anspråk om skadestånd och årligen besöka en tysk ambassad för att intyga att de lever.
Enligt både Mark Webber och Ahmed Rami tjänar Israel fortfarande på minnet av förintelsen. USA betalar bistånd och det gör även judar i Sverige. Om inte Israel skulle få pengar från USA skulle Israel inte kunna hålla på med sin politik längre.


2. ”Transporterna av judar över hela Europa avsåg att evakuera dem österut till sovjetiskt territorium evakuerat av Tyskland. De s.k. förintelselägren vara bara transitläger som användes för denna omlokalisering. Hitler utfärdade aldrig någon order att utrota Europas judar.” och ”I Wannseeprotokollet framgår det inget om att man har tagit upp utrotningsfrågan på konferensen. Däremot anges det att planer är att deportera judarna till territorier i Östeuropa.”

Det påstås också att man inte funnit några dokument författade av Hitler, Himmler, Göring eller Heydrich där utrotning av judar beordras eller nämns, detta trots att Nazitysklands ordersystem var skriftligt. Mot detta har invänts att Hitler själv pratade om förintelsen av den judiska rasen.
Påståendena om transitlägren och transporten österut står inte bara i strid med allt man vet om lägren, att spåren faktiskt tar slut där, utan även det man vet om den nazistiska politiken i de områden dit judarna skulle ha förts. I Sovjetunionen svepte en enorm mordvåg fram efter den tyska invasionen 1941, som praktiskt taget utplånade alla judiska samhällen.

3. ”Att människor skulle ha gasats med Zyklon B, cyanväte eller dieselavgaser är en teknisk omöjlighet” och ”Zyklon B som påstås ha används i gaskamrarna var bara ett avlusningsmedel.”

Det påstås även att om människor hade dödats med Zyklon B eller cyanväte hade det trängt in i huden och man kan inte få bort det utan att vidta komplicerade åtgärder. Om någon dödats i ett rum med dessa gaser kan man inte gå in där eller vidröra kroppen utan att dö själv.
Från början användes Zyklon B (blåsyra) som insektsdödande medel i lägren och man hade det på lager. Sen upptäckte man att det gick ännu bättre att ”bekämpa” människor med medlet. Det är dödligare för människor än för insekter och man vet att Auschwits tog emot 7,5 ton Zyklon B 1942 och 12 ton 1943 .

4. ”Källunderlaget angående koncentrationslägren är så dåligt att man inte kan göra exakta uttalanden om lägren längre.”

Det sägs också att de allierade förstörde tyska dokument som handlade om jude-politiken efter Tysklands kapitulation. Där stod det om ”den slutliga lösningen” för judarna, men eftersom det inte finns några dokument kvar så kan man inte säga något.
Det är sant att det inte finns så mycket källunderlag, SS-vaktmanskapen utplånade bevismaterial och försökte sopa igen spåren efter sig innan Röda armén kom. Då sprängdes även gaskamrarna och krematorierna i Auschwitz-Birkenau. Men allting förstördes inte. Det finns bilder som SS-soldaterna själva tog av olika selektioner. Det finns även många dokument om lägrets förvaltning och även ritningar till krematorierna och gaskamrarna. I minnesmuseet i Auschwitz finns även berg av hår, skor, kläder och glasögon som enligt förnekarna är ditlagda.

5. ”Några gaskammare för avlivning har aldrig funnits”, ”Koncentrationslägren var rena uppfostringsanstalter och fångläger där det inte fanns några gaskammare” och ”I koncentrationsläger där det inte fanns några gaskammare begicks heller inga mord.”

De medger att det funnits krematorier, men de användes bara till att bränna döda människor för att inte sjukdomar skulle spridas.
Man måste påpeka att långt ifrån alla koncentrationsläger hade gaskamrar, men de som inte hade det var istället arbetsläger, genomgångsläger och fångläger, men alla kallas koncentrationsläger. Där skedde det också avrättningar men inte i lika stor omfattning. Tyska politiska fångar som satt i koncentrationsläger innan kriget var säkert med om uppfostrings- och straffläger, men sen ändrades koncentrationslägrens koncept totalt. Det blev förintelseläger av judar, romer m.fl. Det ända syftet med förintelselägren var att så snabbt och så smidigt som möjligt mörda alla som kom dit. En SS-officer som hette Kurt Garstein skriver i en rapport om selektion och massgasning i koncentrationslägret Belzec. Hur han hörde lögnerna som SS-männen sa för att människorna skulle gå in i kamrarna och han såg det giriga letandet efter guldplomber m.m. på liken.
Tvångsarbete var alltid ett kännetecken för koncentrationslägren. Man skulle arbeta sig till döds. Den planerade utrotningen skedde även genom svält, slag, arkebusering, hängning och medicinska experiment. Folk dog även av sjukdomar i de överfyllda lägren.



IV. Några betydelsefulla förintelseförnekare
Det finns en hel hemsida med bara en massa artiklar om olika förintelseförnekare. Det står sammanlagt om 67 revisionister. Jag presenterar här de 6 stycken som jag tror är mest betydelsefulla.

Mark Weber kommer från USA och är direktör för Institut for Historical Review. Han är historieprofessor och har undervisat i historia på universitetet i Indiana (Bloomington).
Weber har skrivit många artiklar, granskningar och essäer som handlar om historiska, politiska och sociala frågor. Han har även varit med i många intervjuer och talkshows runt om i världen, även i Sverige.

Robert Faurisson kommer från Frankrike och har varit Europas främsta förintelseförnekande forskare i mer än 20 år. I media har han kallats för ”historieprofessor”, men han är varken historiker eller professor. Däremot har han varit docent i modern fransk litteratur, är erkänd specialist på textanalyser och har även skrivit fyra böcker om fransk litteratur. Han får dock inte undervisa längre och fakulteten har dragit tillbaka hans medlemskap på grund av hans revisionistiska åsikter. Hans första förnekande skrivelser kom på slutet av 1970-talet efter många år av efterforskningar. Han har sedan dess presenterat sin kritiska syn på förintelsen i många artiklar, intervjuer, böcker och i debatter. Faurisson har dragits inför rätta vid flera tillfällen i Frankrike.

David Irving kommer från England och var tidigare en mycket läst författare av populärhistoriska verk. Han är journalist och självlärd historiker. Irving ansågs under en period vara den ledande brittiske historikern inom andra världskriget. Hans anseende sjönk dock när han förenade sig med högerextrema grupper och efter att blivit påkommen med att ha allvarliga faktafel i sina böcker. 2006 dömdes Irving till tre års fängelse i Österrike för att ha förnekat förintelsen.

Ernst Zündel kommer från Tyskland och är förläggare, författare, fotograf, grafiker och människorättsaktivist. Han har blivit en av de viktigaste förintelseförnekarna, inte i kraft av någon akademisk position eller egen forskning utan för att han har en stor energi och förmåga att väcka medias uppmärksamhet. Han har skrivit många böcker, nyhetsbrev och essäer och har blivit kallad för den främsta i världen på att dela ut farlig litteratur och kassetter.
Han har en viktig roll i dagens nynazism genom hans omfattande propagandaverksamhet och han samarbetar mycket med Ewald Althans som är en ledande nynazist och även många andra. Zündel fördes inför rätta i Kanada på 1980-talet för spridande av ”falska nyheter” om bl.a. förintelsen.

Ditlieb Felderer kommer från Täby, Sverige och spred under 1970- och 1980-talen antisemitistisk hetspropaganda. Han deltog i det första mötet som Institut for Historical Review (IHR) anordnade 1979, tillsammans med bl.a. Robert Faurisson. Senare ingick han i IHR:s tidnings redaktionsgrupp. Han har bl.a. gjort sig känd för sina påståenden om att Anne Franks dagbok är en lögn. Han har även översatt Richard Harwoods böcker till svenska. Felderer har också gjort en studieresa till alla stora koncentrationsläger i dåvarande kommunistiska Östeuropa. Han tog över 30 000 bilder och konstaterade att i Auschwitz fanns det ett modernt sjukhus, en orkester, teater, ett välutrustat bibliotek och skulpteringslektioner. Ingen har kommenterat hans påståenden. Felderer har dömts många gånger i Sverige för hets mot folkgrupp m.m.

Ahmed Rami kommer från Marocko men bor i Sverige och är en viktig länk mellan förnekarna och grenar av den islamiska fundamentalismen. Han grundade närradiostationen Radio Islam och drev den under ett antal år, men den stängdes ner för de antisemitistiska åsikterna som framfördes där, men den finns kvar på Internet som har besökare från hela världen. Rami har länge haft kontakt med Faurisson och har stått värd för dennes besök i Sverige. Han har även delat ut ett stort antal tryckta flygblad i Radio Islams regi i början av 1990-talet. Rami har blivit dömd för hets mot folkgrupp.

Institut for Historical Review (IHR) ligger i Kalifornien och bildades 1978 som ett företag av den amerikanska nazisten och mångmiljonären Willis Carto. Tanken var att skapa en respektabel fasad för de nynazistiska propagandisterna med hjälp av ett neutralt välklingande namn. Den första direktören hette David McCalden och nu är som nämnt Mark Weber direktör. IHR anordnar konferenser, den första var 1979 och den senaste var en specialinsatt konferens 2004. Då deltog 130 personer från hela världen.



V. Sammanfattning
Det är mest nynazister och extrema högergrupper som är förintelseförnekare och anledningen är att de kan inte få fram sitt budskap, för att historien ligger ivägen. Deras hopp står till att människor inte kan så mycket om förintelsen och andra världskriget så att de ansluter sig till förnekarna och tror på att Nazitysklands förbrytelser inte har inträffat eller åtminstone att det har överdrivits.
Många tycker att det finns skrämmande många förintelseförnekare, en hemsida full med biografier om betydelsefulla revisionister o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen - endast en judisk konspiration?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-23]   Förintelsen - endast en judisk konspiration?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7808 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×