Snöleoparden, Panther Unica

6383 visningar
uppladdat: 2007-03-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anledning till utrotningshotning:

Anledningen till att detta vackra djur är utrotningshotat är för dess päls som många eftertraktar och betalar mycket för, såväl som sina ben i tänderna som används till olika potenshöjande medel t.ex. i den asiatiska läkemedelsindustrin. Men många omkommer också i raviner.
Snöleoparden jagas även av lokalbefolkning eftersom den ibland attackerar och äter tamboskap vid brist på ”vild” mat. För att döda dessa djur använder då bönderna och andra i lokalbefolkningen spetsade bambuskott med växtgift som de gräver ner på snöleopardernas stigar där de brukar gå. Djuret dör sedan snabbt av förgiftning genom att ha trampat på dessa bambuskott.

Räddningsprojekt

En plats som har snöleoparder är Nordens Ark. Deras projekt är, och så gäller för alla andra djur som finns där, att rädda och bevara Snöleoparden genom avel och uppfödning och återplantering när det är möjligt, forskning och utbildning och information som ger förståelse för behovet av insatser.

Fakta

Snöleoparden tillhör kattdjuren, felidae, men till skillnad från de andra kattdjuren så kan den inte ryta, och bl.a. därför står den i ett eget släkte. Den är även mycket mindre än vanliga leoparder.
Den lever i kalla områden och är anpassade för att kunna överleva det hårda klimatet i bland annat Asien. Nospartiet är kort för att inte utsöndra värme i onödan precis som dom små öronen.
Snöleopardens extremt långa och tjocka svans, som kan bli upp till nästan en meter lång, används då snöleoparden ska göra sina långa hopp, som har mäts upp till 16 meter, i bergen. Men den används också för att täcka nosen och bukpartiet när snöleoparden ligger hopkurad kalla nätter.
Tassarna är breda och fungerar som snöskor och det gör att leoparden inte sjunker ner i snön.
Snöleoparden lever i Mongoliet, och i Centralasiens bergskedjor bland bergen i Himalaya, Hindi Kush och Alltibergen etc. men dock mest i alpina zoner med permanent snö, och kan leva på höjder som är från 2000 - 6000 meters höjd, dvs. 6000 på sommaren och sedan går den ner till 2000 på vintern.
Forskare tror att det finns ungefär 1000 individer med den allra största koncentrationen i de södra delarna, men tjuvskytte är ett mycket stort problem då priserna för skinnen är höga, dvs. upp till 300 amerikanska dollar.
En vuxen snöleopard äter c:a 15 kilo kött/vecka och lever upp till 10-15 år. Den väger mellan 25-75 kilo, vilket är en stor skillnad, och dessutom är hanarna 10% större än honorna.
Den är c:a 1,2-1,5 meter lång och med svansen medräknat så blir den upp mot och till och med över 2 meter. Pälsen är också askgrå eller gulgrå med fläckar.

Snöleoparderna är också ensamlevande på grund av att det är så ont om bytesdjur, och därför har den ett mycket stort revir. Deras föda består av bl.a. vildfår, getter, murmeldjur, fåglar, hjortar och harar.

Parningstiden är i slutet av vintern mellan februari och mars och honorna blir brunstiga 2 ggr/år.
De föder sedan ungarna c:a 93-110 dagar (vilket är ungefär 3 månader) efter parningen, och det blir ungefär 2-5 ungar per kull.
U...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Snöleoparden, Panther Unica

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-26]   Snöleoparden, Panther Unica
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7827 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×