Buddhismen

8 röster
10946 visningar
uppladdat: 2007-03-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Prins Siddharta Gautama, Buddha


Hej kompis!

Hoppas du inte är besviken på mig för att jag inte har skrivit på länge. Det har hänt mig en del sedan vi träffades senast. Som du vet fick jag tillfälle att åka till Sri Lanka för att arbeta. När jag var där träffade jag en jättefin kille och vi blev mycket förälskade. Nu har vi bestämt att vi ska gifta oss till sommaren och han vill att vi bosätter oss i hans hemland. Jag känner mig lite osäker på hur jag ska göra. Dels är mina föräldrar oroliga, dels kan jag för lite om hans religion, kultur och traditioner. Han är varmt religiös.

Eftersom att du och jag alltid haft bra kontakt och då jag har hört att du har läst om buddismen, vill jag att du skriver till mig och berättar vad det skulle innebära för mig om jag väljer att gifta mig och flytta till Sri Lanka. Hur kommer det att påverka mitt liv religiöst, socialt och kulturellt? Vad måste jag veta innan jag kan bestämma mig för att bosätta mig här? Vilka seder och bruk måste jag ha koll på? Vad finns det för skillnader mot kristendomen? Finns det några likheter? Kan det vara farligt för mig? Jag vill också att du ärligt ger mig råd om hur jag ska hantera situationen och ger mig tips om vad jag ska säga till mina föräldrar.

Skriv ett snabbt svar är du snäll!

Hälsningar Lena



Shoo Lena!
De är bara finfint med mejj å* de va väldigt längesen vi snackade. De låter underbart att du äntligen har hittat nån du älskar och att ni trivs tsm*. Vad bra att du hörde av dejj till mejj om lite information om hans religion. Som du vet så har ja ju läst om buddismen innan å ja tycker de är en spännande religion. Att de tror på att man föds på nytt efter att man har dött verkar, i mina ögon sätt, vara ganska realistiskt. Så ja ska berätta lite saker som du kan behöva veta och lite andra fakta om hur buddhismen startade.

Buddisterna tror på ett helgon, Buddha. Buddisterna har egentligen ingen Gud, de finns ingen Gud som kan hjälpa människorna utan de är bara människorna själva som kan hjälpa sig. Buddha va från början en prins som hette Siddharta Gautama å bodde lyxigt i ett palats där han kunde njuta av livet men han fick aldrig gå utanför palatsets portar. Hans pappa va rädd för att Siddharta skulle se allt lidande och fattigdom som fanns, å att han skulle bli påverkad av vad han såg.

Varför va Siddhartas pappa så emot att Siddharta inte skulle se lidandet då?? Jo, de va för att hans pappa inte ville att han skulle lämna palatset för att hjälpa de som har de svårt, för om han lämnade palatset kunde han bara bli någon religiös ledare. Siddhartas pappa ville att Siddharta skulle bli hela Indiens härskare, vilket han kunde ha blivit om han hade stannat kvar.

Prinsen lämnade palatset för att söka svar på allt hemskt i världen. Han försökte hitta sanningen på alla möjliga sätt, när han till sist ägnade sig åt intensiv meditation kände han att han va nära. Han satt i djup meditation i 49 dagar utan att äta någonting men han fann sanningen och han hade blivit den upplyste, han hade blivit Buddha.
När han va i 80-årsåldern så åt han en mycket giftig svamp å dog. Det va många människor och djur som sörjde honom å för att dyrka honom kunde, och kan man fortfarande, bära blommor, rökelse och oljelampor till templet där Buddhastatyn står.
När Buddha dog så hamnade han i nirvana där alla buddister oxå kan komma till när de dör men enligt Buddha är de väldigt få som kan nå nirvana. De kommer inte dit hur enkelt som helst de har ju förstås krav som de måste uppfylla.
Buddisterna tror, precis som hinduerna, på återfödelse. De föds alltså på nytt och bara om de har god krama, dvs. att de har utfört bara goda handlingar, hamnar de i nirvana. Innan folk kommer till nirvana kommer de till Tibet där de får ett val, ett beslut som de måste fatta. Antingen att slippa återfödas mer och nå nirvana eller att födas igen å de flesta bestämmer sig för att födas på nytt just för att hjälpa andra människor på jorden. Dessa människor kallas boddisattva, de har en väg bort från lidandet men de väljer att hjälpa andra istället.

När Buddha mediterade kom han fram till ”de fyra ädla sanningarna” som talar om allt lidande, hur lidandet ska upphöra, varför lidandet kom till världen å hur man ska komma bort från lidandet. Den första ädla sanningen berättar Buddha att allt är lidande. Att födas, leva, dö, olycka å bekymmer; allt är lidande men han har kommit fram till att lidandet kan upphöra. De händer när människan har fått en verklig upplevelse om livets mening å vad som är orsaken till allt lidande. Lidandets orsak kan vara att vi vill ha en massa dyrbarheter som vi inte har någon nytta ellah* glädje av, att sträva efter nåt som egentligen inte behövs kan vara orsaken till allt hemskt i världen. Till sist för att komma bort från lidandet så kan man följa den åttafaldiga vägen, människans åtta plikter.
Människan har åtta plikter som alla måste följa om de vill slippa allt lidande. De fem första plikterna handlar om vad människan bör leva efter. De ska vilja det som är gott, att inte säga de som är osant utan leva klokt å sant och man ska leva så att man inte skadar andras liv. De tre sista plikterna handlar om hur man ska tänka och ha kunskap för att komma fram till sanningen. Man ska göra de som är gott å det leder till att man gör livet lättare för andra. Människorna ska inte heller ha onda tankar å känslor och de ska ägna mycket tid åt meditationen. Om de inte följer dessa plikter kan de komma in på fel vägar, men ändå är det inte ett måste att följa dessa regler utan det är mer ett råd. Buddha har en uppmaning till buddisterna där han har sagt:
- ”Löna inte ont med ont! Visa kärlek mot den som gör ont mot dig!”
Därför brukar de som är buddister va väldigt snälla å omtänksamma, de verkar tycka att de är obehagligt när de ser någon som är arg ellah nåt. Ja la märke till de när vi va i Thailand då vi va i en skoaffär. Mamma köpte ett par skor till mejj men inte till Dennis (min bror) för det inte fanns i hans storlek. Då blev Dennis jättesur på mamma å började nosa sig mot henne.
Då började thailändaren backa undan å man såg att han tyckte de va väldigt obehagligt.

Buddha är asså* en typ av lärare som visar vägen bort från lidandet medan Guden inom kristendomen säger till människorna allt de ska göra. Två religioner kan vara mycket identiska, t.ex som buddismen å hinduismen men om man jämför buddismen å kristendomen kan man se vissa skillnader.
Kristendomen säger att du inte ska dräpa medan buddismen säger jag avstår från att döda. Vilket innebär att kristendomens DU SKALL inte dräpa, finns de någon uppifrån som pekar på mejj ellah dejj och befaller att inte dräpa medan buddismens JAG AVSTÅR från att döda, säger att du ellah ja bär hela ansvaret för mina handlingar själv.

Buddhismen och kristendomen har ju oxå olika typer av högtider som firas olika och vissa högtider som t.ex. firas i Sri Lanka kanske inte firas alls. Buddhismen har en högtid som kallas Vesak där de firar när Buddha föddes, blev den upplyste och dog. För enligt buddisternas tro hände dessa händelser på samma dag fast inte samma år såklart. En annan högtid som firas är pereherafesten. De leds ett tåg av en elefant som bär Buddha heliga tand. Denna tand förvaras faktiskt i Sri Lanka, i Kandy. Så du kan ju alltid gå till Buddhatemplet och titta på den heliga tanden, de kanske inte låter så skojj men de kan va spännande och tänk att få berätta för andra vänner här i Sverige att du har besökt tanden om nån snackar om de. De flesta högtider är menade till hyllning av Buddha, då man familjer dyrkar honom genom att offra blommor, rökelse och kanske tända en oljelampa och minst fyra dagar i månaden måste de göra detta. De fyra dagarna brukar kallas pujadagar. De finns platser speciellt avsedda för att dyrka Buddha, t.ex. där Bodhiträdet står, ett fikonträd. De va ju när Buddha satt under ett fikonträd som han blev den upplyste. På samma plats, bakom samma fyrkantiga mur står Buddhastatyn där man också kan dyrka Buddha.

Buddister fastar ju också, vilket inne bär att man inte får äta på ett visst antal dagar, eftersom du funderar på att flytta till hans hemland så ska du veta att du inte behöver fasta om du inte vill, de är inte ett måste för de som inte är födda till buddisternas religion. Men du har ju fortfarande ett beslut som du måste fatta och detta beslutet handlar om ditt liv, din framtid, så de är ett mycket viktigt beslut för dig, vännen. Om du ska flytta eller inte är de bara du som ska bestämma, de är ett stort steg så tänk efter vad du vill innan du till sist bestämmer dejj. Om du bestämmer dejj för att åka och du ska prata om de med dina päron så föreslår ja att du berättar hur mycket du älskar honom å säg positiva saker med att åka ner dit. De kan t.ex. vara att du får en avkoppling, åka ner till värmen å solen å bara vara med din älskade. Du lär dig ta hand om dig själv mer, dvs. mer hemarbete som att laga mat, diska, tvätta + att du får en annan syn på världen i och med att de har en annan religion.

Jag tror personligen inte på någonting alls, men å andra sidan så tycker jag att buddhismens idéer om livet å hur allt ska vara låter ganska realistiskt. För om man tänker efter, vad är det som bestämmer vad eller vem som ska bli en snigel eller en ko i nästa liv? Borde det inte bero på hur man har levt sitt tidigare liv? Ellah hur man valde sina vägar å gärningar? Anledningen till att man återföds till en snigel ellah liknande, kanske är för att man ska lära sig av livet å sina fel. Så att man vet till nästa gång, att det finns konsekvenser på allt man gör å säger. Det blir som sina egna lagar ungefär. Även om jag inte anser att livet är en plåga, oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-28]   Buddhismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7848 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×