Colombias gerilla

5892 visningar
uppladdat: 2007-04-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den största gerillagruppen i Colombia heter FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) och startades 1966. Gerillagruppen är Colombias största och har ca 10.000 soldater på 32 fronter. FARC har rötter i inbördeskriget La Violenca och många av de första ledarna var de som inte ville lämna ifrån sej sina vapen i en militärkupp. En av de ledarna är Tirofijo, även känd som Manuel Marulanda Vélez och han är fortfarande ledare för FARC.
FARC bildade en politisk organisation som hette UN, Unión Patriótica, och UN deltog i valet 1986 och fick 14 platser i nationalkongressen och över 300 i lokala stadsfullmäktigen. Anledningen till att UN bildades var att det bildades ett eldupphöravtal mellan FARC och den då president Betancur, som gerillan utnyttjade. Under det första året mördades 4 av 14 kongressledamöter och hundratals av de politiskt aktiva på lokalt plan.
Andra gerillagrupper är EIN, M19 och Quintin Lame. Gemensamt för alla de gerillagrupperna är att de flesta skapades på 40- och 50-talet och att de ville få slut på kapitalismen och omfördela jordbruksmarken. Regeringen har försökt stifta fred med gerillan, men avtalen har brutits av antingen regeringen eller gerillan. Genom åren har det mer och mer kommit fram att gerillan inte är intresserad av fred, eftersom många av ledarna är män i medelåldern med bra inkomst från knark och kidnappningar.
På landsbygden har gerillan starkt stöd. Det har de fått av att de har finansierat det som regeringen inte har/hade råd med. När kokabönderna protesterade mot giftbesprutningarna på deras fält så deltog gerillan aktivt och som tack för insatsen fick de pengar, utbildning och adress till olika knarkmaffior i hela världen.
Bönder är största delen i gerillan, men de har börjat kidnappa 6 – åringar från gatorna för att kunna träna dem till att bli yrkesmördare och vid 12 årsåldern är de färdigbakade mördare och gerillamedlemmar.
Enligt beräkningar kommer gerillan att dela landet i 2 delar pga av att de är på väg att bli större än Colombias paramilitär. Dessutom har det bildats en typ av armé i militären som bekämpar gerillan och säger sej h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Colombias gerilla

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-02]   Colombias gerilla
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7875 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×