Religioner

3 röster
12209 visningar
uppladdat: 2007-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
RELIGIONER

Judendomen

Judendomen är en av världens äldsta religioner. Judendomen har haft stor betydelse för både kristendomen och islam. Den judiska tron eller som den också kallas, mosaiska, har sina troende i landet Israel och på många andra platser runt om i världen Det beräknas finnas cirka 12 miljoner judar i världen.

Det fem moseböckerna som inleder gamla testamentet är judarnas Tora. Torah betyder vägledning. I denna heliga skrift finns cirka 600 regler och gärningar för hur en trofast jude
skall leva. Där finns judendomens historia och det 10 budorden. Bibeln/Torahn berättar om
Abraham, sonen Isak och hans son Jakob, som av gud fick namnet Israel. Israel betyder ”han som kämpar med gud”

Moses som föddes i Egypten kom att bli den viktigaste personen inom judisk religion. Under denna tid regerade olika faraoner i landet. Faraonerna upplevde dessa grupper som hotande, och försökte förtrycka dem genom olika, fruktansvärda metoder bland annat beslöts att alla nyfödda judiska spädbarn med mankön skulle kastas i Nilen. Moses var ett gossebarn som föddes just denna tidpunkt när detta var bestämt. Moses föräldrar gömde dock undan honom de första tre månaderna av hans liv. Sedan lade de honom i en korg vid Nilens strand. Faraos dotter hittade honom och tog hand om honom. När Moses blev vuxen gick han ut och fick se hur hans landsmän blev behandlade. Han upplevde så småningom ett kall om att föra ut sitt folk ur landet.
Det gjorde han också, senare ledde han ut det judiska folket ur Egypten. Under vandringens gång
fick Moses motta det tio budorden från Gud på Sinai berg. Med det tror judarna att de är det utvalda folket. Moses han dö innan det kommit fram. men folket tog sig ändå till Kanaan, eller Israel som det heter idag.

Precis som i det flesta andra religioner finns det i judendomen olika sätt att se på sin religion. Det finns ortodoxa judar, liberala judar, och allting däremellan. De ortodoxa har sabbat varje vecka, de äter endast koscher mat och de försöker följa alla levnadsregler i och Torah, Talmud. En mer liberal jude kanske håller på reglerna om mat, men kanske inte tar sabbaten på samma stora allvar som de ortodoxa. Hur troende man är varierar från familj till familj. Precis som i andra religioner. alla ser religionen på olika sätt, och i det flesta länder är det en rättighet. Maten en troende jude får äta kallas för koscher. Koscher betyder passande eller riktig. Några av reglerna är att man inte ska äta fläskkött, skaldjur eller blanda mjölk och kött tillsammans. Likt Islam får man inte äta fläskkött.

Kristendomen

Kristendomen har sina rötter inom judendomen. Det kristna tror att Jesus var den messias som profeterna förebådat. Jesus var inte vald av människor att vara en religiös ledare, kallelsen kom direkt från Gud. Detta påstående retade många inom den judiska religionen och Jesus skapade på så sätt många fiender. Jesus fick även många anhängare då han spred kärlekens budskap och sade till folk att det skulle älska varandra och gud, det lockade och väckte en stark tro hos många. Jesus dödades på korset och när han gjorde detta tog han på sig människornas synder, så att människorna kunde bli fria från felsteg.


Vad händer efter döden?
Det är egentligen omöjligt för en människa att säga vad som händer efter döden. Ingen av oss levande har ju varit där, inte ens det som varit med om en nära döden upplevelse kan säga oss vad som händer men ifall att det händer något är det något som vi inte har minne av osv. Det som varit med om en nära döden upplevelse har ju inte varit döda bara varit nära döden. Är man kristen och pratar om vad som händer efter döden gör man inte det av bevisad kunskap utan av tron. En övertygelse om att Gud har meddelat sanningen i sitt ord och genom sin son. Enligt kristen tro är döden inte slutet för människan. Inte heller för kroppen eller själen. Kristna anser att vi är skapade av Gud för att tjäna honom och glädjas över honom. Så om vi är trogna nog kommer vi därför att möta honom efter döden. Då kan man ju fråga sig om man blir dömd eller straffad till helvete för att man inte tror på gud. Kan man inte få bortförklara sig eller något?


Islam

Profeten Muhammad föddes i Mecka i Arabien. Han fick sin första uppenbarelse när han var 40 år gammal. Han mottog koranen. Koranen är Guds ord som uppenbarades till Muhammad Så snart han började sprida Islams budskap blev han och hans följeslagare förföljda och fick utstå lidanden. Därför blev Muhammad uppmanad av Gud att utvandra till Medina, en annan stad i Arabien. När han dog lämnade han inte efter sig några rikedomar eller annan egendom. Han levde ett fulländat liv och gav eftervärlden ett exempel att följa. Hans livs historia informerar meningen och innehållet av Koranens lära i det livet. Muslimer lever med det muslimska trossystemet vilket är det fem grundpelarna; Trosbekännelsen, Bönen, Allmosan, Fastan och Vallfärden. En muslim skall tro på och med hela sitt hjärta vittna att ”det inte finns någon gudom utom Gud, och Mohammed är hans sändebud”


Likheter och Skillnader mellan de tre religionerna kristendomen, islam och judendomen?
Likheter
Alla tre tror på en och samma gud men det har olika namn (samma person fast namnet är på olika språk) Judarna kallar honom Jahve, Muslimerna Allah och Svenskarna Gud.

Det talas väldigt mycket om att muslimer inte får äta griskött. Vi med kristen tro eller kristna värderingar tycker att det är konstigt att muslimer och judar inte får äta fläskkött. Men vad många inte vet är att en trogen kristen ska hålla sig ifrån griskött? Då den kristna lagboken säger:

5 Mos 14:6 - 8
"Alla djur med klövar, kluvna i två halvor får ni äta. Men dessa får ni inte äta av dem som idisslar och av dem som har kluvna klövar: kamelen, haren och klippgrävlingen. Ty även om de idisslar har de inte klövar. De är orena för er. Inte heller svinet, ty även om det har klövar idisslar det inte. Det är orent för er. Ni skall inte äta av deras kött, och deras döda kroppar skall ni inte röra."

Enligt detta kan man ju då konstatera att troende tillhörande religionen kristendomen inte heller får äta fläskkött. De som läst bibeln vet nog detta men väljer att inte sluta, det har ju redan ätit fläskkött tidigare. Det är väl för sent att sluta nu? Man kan ju inte bara sluta sådär? Jag tycker att det blir konstigt om man har ätit fläskkött innan och sedan ska man bara lägga av. Fast en kristen skulle nog inte tänka så, det tänker möjligtvis att gud förlåter en och det är bara att börja eftersom det är så det står skrivet i guds bok, bibeln

Det har alla en sorts vallfärd, judendomen och kristendomen till Jerusalem men dessa bägges är inte lika viktig som Islams vallfärd till Mecka. Muslimer ser detta som en helig ritual för att komma närmare gud.

Alla tre religioner har en egen helig skrift:
Judendomen – Torahn vilket betyder vägledning.
Kristendomen – Bibeln.
Islam – Koranen.

Det har flera profeter gemensamma.

Alla tror tre religioner tror att vi kan komma i kontakt med gud genom bönen och att världen existerar bara för att gud vill det, alla tror på ett sorts liv efter döden, något som inte kan beskrivas mellan himmel och helvete, du får det bättre eller sämre beroende på hur du har hanterat ditt liv. Det tror att människan vid tidens slut skall ställas inför svars för hur hon levt sitt liv.

Alla har en plats ditt man kan gå för att be
Judendomen – Synagogan
Kristendomen – Kyrka, kapell och katedral
Islam - Moskén



Skillnader

Trots att muslimer, kristna och judar tror på samma Gud skiljer sig deras sätt att tro en del. T.ex. så tror inte muslimer på ”treenigheten” (fadern sonen och den heliga anden) De tror inte att Gud varit här på jorden som en människa. I koranen lärs det ut att Gud är barmhärtig, kärleksfull och medkänslig och att han inte har någon anledning att bli en människa här på jorden. Han finns hos oss i våran tro. Judendomen tror inte heller att gud är treenig (fadern sonen och den heliga anden) i ett enda gudomligt väsen.

Enligt den kristna tron är Jesus Kristus messias, Jesus son. Den tron delar de inte med varken Judendomen eller islam, Islam tror att gud aldrig har kommit till oss i förkroppsligat tillstånd och att det inte finns någon anledning. Mohammed var hans sändebud


Man kan dela in Judendomen, Kristendomen och Islam i en kategori därför att det alla tre har monoteistisk tro dvs. det tror på en gud. Kristendomen och islam har båda sitt ursprung i judendomen och det har många gemensamma profeter. Deras utbredning i världen är stor och
har många anhängare.

Hinduismen är polyteistiska och tror på flera gudar, det handlar om mellan tre till tre miljoner gudar, det finns en gud för säkerligen allting. Buddismen har ingen gud att be till eller det tror att det inte finns någon gud ialla fall inte som kan hjälpa oss då den inte kan nås på våran dimensionella plan. Men man kan ändå inte säga att det är ateister då det tror på Buddha. Buddismen härstammar från hinduismen och i båda dessa religioner är meningen med livet att komma till Nirvana, det görs efter olika sorters karma stegar och påverkas av hur du levt ditt liv. Det finns regler om skrifter om hur du ska leva. Jag väljer att dela in österländska religioner, såsom Hinduismen och Buddismen i en kategori då man kan hitta liknelser mellan dessa.


Hinduism

Med cirka 800 miljoner människor blir religionen Hinduism den tredje största religionen i världen. Det allra flesta är bosatta i Indien, men även på många andra håll i världen. Den här religionen är så gammal att man inte vet vem som skapade den men man tror att den är mer än 5000 år gammal. Man skulle nästan kunna säga att hinduism mer är ett livsätt/livskådning än en religion. Man kan se hinduismen som en kultur man föds in i, det är inte vanligt för icke hinduer att gå över till hinduismen. Hinduismens tre grundpelare är:

Samsara – tron på det eviga kretsloppet. Det eviga kretsloppet går ut på att man föds, lever och dör, och medan man gör det skaffar man sig karma, god och dålig. Karman kan brytas om man klättrar högre eller lägre på karmastegen. Högre om man är god och lägre om man gör dåligt, ett steg per liv. Det hinduer vill är att komma i moksha - frihet.
Den slutgiltiga frigörelsen från livet. För att komma hit måste man komma högst upp i karmastegen. Genom moksha bryts återfödelsens kedja och man når nirvana.

Karma – tron på att man sår det man skördar, (behandla andra som du vill bli behandlad själv.) Vår karma bestämmer hur vårt nästkommande liv skall bli. Sköter man sig i detta liv får man det bättre i nästa och tvärtom. Har man en god karma föds man högre upp på livsstegen, har man en dålig längre ned. Djur skiljer sig från människor genom att de inte har fri vilja. De kan därför inte hållas ansvariga för sina gärningar utan flyttas upp automatiskt genom återfödelsen.

Tron på en gudomlig verklighet – Den gudomliga verkligheten är att tro på gudavärlden. En panteon med fullt av olika gudar, gudinnor av olika slag. Det är inte några, det beräknas finnas runt tre till tre miljoner olika

Hinduerna delar in människorna i Kaster. Kasterna är uppdelade i fyra grupper:
Präster - tillhör högsta kasten
Adelsmän - och krigare
Bönder - hantverkare och köpmän
Arbetare
Kastlösa - Längst ner på skalan finns det kastlösa. I det moderna Indien har man försökt att
förbjuda kastväsendet


Buddism

Siddharta Gautama växte upp i en rik familj. Han tillhörde religionen Hinduismen och till kastet Krigare. Man tror att han hade allt man kan önska sig i det här livet men han började bli rastlös och gick utanför sitt hems murar, där möte han först När en Brahmin (präst, högst bland kasten) skulle berätta vad som stod i stjärnorna om pojkens framtid berättade brahiminen att pojken antingen skulle bli en stor berömd kung eller så skulle han bli en lika stor och berömd helig man. Men Siddharta skulle bara bli en helig man om han kom i kontakt med livets lidande. Siddhartas pappa ville ju inte att Siddharta skulle bli en helig man utan att Siddharta skulle efterträda honom och bli kung, (man tror att Siddhartas far var kung i ett litet rike på gränsen mellan Indien och Nepal.) Kungen lät då bygga stora murar runt slottet och där innanför skulle det se till så att Siddharta aldrig fick någon kontakt med världen utanför murarna. Hans nyfikenhet tog överhand, han undrade vad som fanns på andra sidan. Han lyckades med mycket bön och tjat få sin tjänare att ta med honom utanför. Till sin förskräckelse och förundran såg han en gammal man, ovårdad och trasigt klädd. Därefter såg han en sjuk man i svåra plågor, sedan en död man bäras i väg. Till sist såg han en mager och ynklig asket. Han förstod ingenting och varje gång hade han blivit uppskakad och skrämd. Siddharta började då fundera på Vad var meningen med livet om det ändå bara slutade i att man blev äldre, ofta skoningslöst sjuk och så småningom dog? Han ville bli upplyst och började med meditation, när han gjort det i några år utan att ha nått framgång satte han sig så småningom ned under ett träd och avlade ett mäktigt löfte, som genom tiderna låter såhär: "Må mitt kött förtvina ut, min hud torka ut och mitt blod sina, men jag ska inte resa mig från denna plats förrän jag nått upplysningen." Efter fyrtio dagar, sägs det, uppnådde Siddharta slutligen det mål han så hängivet strävat efter. Han blev upplyst, han blev Buddha. Inom buddismen tror man på reinkarnation, ens egna handlingar lever vidare. Därför ska man leva efter den åttafaldiga vägen. Buddha är ingen gud utan betraktas som den upplyste.

”Buddha den upplyste började lära ut och informera om sin upplysning sina återstående 45 år. Han lärde ut om det som sägs att han fick veta under sin upplysning. Buddister själva tycker att varje människa ska komma fram till sanningen, och Buddhas lära är hjälp på vägen.
De fyra ädla sanningarna
Sanningen om lidandet
Sanningen om lidandets orsaker
Sanningen om lidandets upphörande.
Sanningen om vägen till lidandets upphörande

Då kan man ju fråga sig om allt detta ägt rum? Det finns ju i alla fall någon typ av sanning eller realistiska drag i alla dessa fem religioner. Det finns så många människor på våran jord., och så många är troende, i alla fall mer eller mindre. Om det nu är så många människor som är troende och har nått det tror på, måste det väl existera i någons sorts verklighet? Många har ju svårt att för att tro att tillexempel Jesus gick på vatten, botade sjuka och gav livet åter till de döda. Vem var han? Var han guds son? Vem är egentligen Gud? Enligt det Kristendomen, Judendomen och Islam är gud god? Det är ännu en anledning till att man ifrågasätter gud och andra religiösa personer. Hur kan han låta hemska saker ske med sin egen Creation? Sin egen skapelse – Människan. Ska vi ta detta som ett straff? Varför dör oskyldiga? Troende säger bland annat att det kan vara en bestraffning för att vi inte ”sköter” oss. Vi har ju fått de olika budorden, reglerna, heliga skrifterna, bibeln, torahn och så koranen(Judendomen, kristendomen, islam), och det är sagt att vi ska leva så, att vi skall leva som vi lär! Det är ju olika stilar och skrifterna har olika sätt att se på gud och vem hans sändebud är. Men vilken är den rätte religionen? Hur ska vi kunna veta vilken som är sann om nu någon är det. Allt handlar ju egentligen om hur man från början växer upp. Hur man påverkas av sina föräldrar och samhället. Vad de tror på det ”smittar” av sig. Vi kan ta en indisk adopterad flicka, hon föddes in i hinduismens lära, hennes föräldrar är hinduer och det skulle hon också ha blivit men hon blev bortadopterad till Sverige.
I Sverige har den indiska flickan fått svenska föräldrar. Hennes svenska föräldrar är kristna och hon blir döpt i Kristi namn.

Det handlar helt enkelt om vart man föds, vad ens närmsta omgivning har för ställning. När man blir äldre kan man själv hitta en religion som passar ens tankar bättre. Jag t.ex. är inte döpt. Jag har alltså inte bevittnat min tro inför gud. Det betyder inte att jag inte tror på skrifterna om gud, jag har ju läst om honom i skolan sedan jag var sju år gammal. Man blir påverkad men jag vill inte tro på det. Jag vill inte veta att man kanske hamnar i något som kallas helvete. Är helvetet ett dåligt ställe? Det är vad det flesta anser....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Religioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-13]   Religioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7932 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×