Mitt Liv Som William Shakespeare

3104 visningar
uppladdat: 2007-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag föddes 26 april 1564 av goda bondföräldrar som inte kunde läsa, skriva eller teckna sina namn. I Stratford-upon-Avon i Warwickshire, en liten by i London på vischan som på den tiden var ganska lortig och dålig och utan någon som helst kultur. Där bodde vi tillsammans
i en liten villa med stor tomt, jag, min skickliga handsmakare till far och mor min som var en mycket fager, katolsk och förmögen hustru Mary Arden. Alla på den tiden hade inte råd att skicka sina ungar till skolan, men far min lät mig gå i en närbelägen skola Grammar School. Men bara till den tidpunkt då jag fyllde femton år, sen dess har jag jobbat som budbärare och handsmakare.
Två nätter efter min artonde födelsedag tog jag ut lysning och gifte mig med Anne Hathaway som var från en arrangerad bondeklass och ganska rik. Sköna Anne var åtta år äldre än mig men det bryr sig inte kärleken om. ”Oh min Gud, klok och kär är ingen är ingen dödlig”. Tjugofyra veckor efter vårt sagolika och romantiska bröllop kom det en ny person in i vårt liv, nämligen trollungen Susanna därefter Judith och Hamnet.

År 1587 blev jag tvungen att söka ett nytt jobb i den stora staden London, det kom att vara det svåraste beslut jag någonsin fattat, att lämna min älskade familj. Men jag hade svurit vid min ed att så fort jag fått ett bra jobb skulle de flytta hit till staden.

Det hade hunnit bli sommar när jag för första gången steg ur droskan till stadens kärna. I senrenässansens England hade teatern en stor betydelse för hög som låg. Det första jag gjorde var att ansöka mig till den kända teatern The Rose som skådespelare, eftersom konst, skådespeleri och att författa alltid varit mitt största hemliga intresse.

Natt efter dag spelade jag och författade mina briljanta egna verk. Från 1590-talet var jag erkänd som landets store dramatiker, och blev snart en förmögen man. Under mina första år i London drabbades teaterkretsarna hårt av pesten, och samma år1596 en dyster eftermiddag fick jag höra den genomträngande sanningen, min elva åriga son hade dött möjligen av den förbannade pesten hade förkrossat och påverkat mig väldigt djupt.
”Den enes död den andres bröd, så är all världens gång”

3 mars 1592 hade Henry VI premiär på The Rose, som var belägen på Themsens södra strand, av teatergruppen Strange''''s Men, den kvällen spelade jag teater inför självaste drottningen Elizabeth. Tänk er stå där och se henne beundra mitt fascinerande och förtjusande verk, vilken känsla må ni tro. Sedan följde fler storslagna pjäser och bland dem kan nämnas tragedier, komedier, sonetter, historiska dramer och sagospel några av dem är Romeo & Julia, Trettondagsafton, Midsommarnattsdröm, Stormen, Macbeth och Hamlet.

1599 lät jag och mitt sällskap uppföra teaterbyggnaden The Globe, där jag själv agerade och satte upp flera av mina skådespel. 1613 brann emellertid taket, och 31 år senare förstördes teatern totalt. ”En nåd att stilla bedja om…”.
Jag övergav aldrig min kära hemstad Stratford, trots framgångarna i London, återvände jag och drog mig tillbaka för gott och sysselsatte mig med att låna pengar, göra mark- och fastighetsaffärer och ta det lugnt med familjen.

Hur mycket är klockan förresten?
– Ojojoj redan halv sju, jag som skulle rasta Will för en timme sedan!
J...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mitt Liv Som William Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-14]   Mitt Liv Som William Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7940 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×