Analys av America''s Next Top Model

2627 visningar
uppladdat: 2007-04-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi valde att arbeta med och analysera dokusåpan, America’s Next Top Model. Vår utgångspunkt var perspektivet karaktärer och konflikter, med tyngdpunkt på karaktärer.

Vårat första steg i arbetet var att rita en tankekarta. Medan vi ritade och tänkte kom vi på att det varje säsong är med några speciella, utmärkande, karaktärer. Då tänkte vi genast såhär:
Vad beror detta på?
Utifrån detta formulerade vi tre frågeställningar.
1 Väljer produktionsbolaget deltagare enbart efter hur stor potential de har för att lyckas som modeller? Eller ligger det andra saker bakom?
2 Klipps programmen så att dessa karaktärer ”skapas”?
3 Är allt bara rena tillfälligheter?

Metod
För att undersöka vilken eller vilka av dessa frågeställningar som stämde, eller inte stämde, har vi använt våra egna tankar och minnen från föregående säsonger och analyserat avsnitt.
Vi har även varit i kontakt med en kille vid namn Nicklas som jobbar på ett produktionsbolag. Vi ställde lite frågor till honom angående hur deltagare allmänt väljs till dokusåpor väljs och om hur programmen klipps etc.
Det gav oss ganska mycket, i alla fall i mån av att få en annan källa än oss själva till arbetet. Det han sa stämde också överens om hur vi tänkte och trodde.
Vi började med att analysera några avsnitt, men det gav tyvärr inte så mycket. Vi skulle ha behövt titta på de första avsnitten, då de väljer deltagarna, men eftersom vi inte hade kommit igång ordentligt med arbetet då och det inte fanns att köpa har vi inte haft möjlighet till det. Då hade vi kunnat analysera hur det går tillväga när de väljer deltagarna och kanske se om det hade verkat uppgjort eller liknande. Vi hittade i alla fall lite klipp att visa upp till redovisiningen, men inte något direkt som kunde ge svar på någon av våra frågeställningar.
Metoden vi har använt mest våra egna tankar och upplevelser från tidigare avsnitt och säsonger av Top Model och jämfört dessa med varandra. Eftersom vi har sätt på Top Model under nästan alla säsonger vet vi vet med oss själva vilka personer som har varit med och vilka utmärkande personligheter de har och har haft.

Vi fick även ett tips av vår handledare om en metod som han kallade 4-fälts metoden. Vi tyckte att det var en bra idé som passade vårt arbete och försökte använda den så mycket som möjligt. Den fungerar ungefär såhär,
Man väljer 4 stycken karaktärer som man vill analysera. Sedan ritar man en figur, likt ett kors och sätter de karaktärer man tycker är mest motsatta så att de är diagonala med varandra, sedan jobbar man utifrån den modellen.
De fyra karaktärer som vi valde är följande:
"Sweetheart", hon är den som har haft "The American dream" uppväxten och som lever vad man kan anse som ett gott liv. Hon har en stadig familj och lär få en välbärgad framtid oavsett hur det går för henne i tävlingen.
Motsatsen till henne är "Ghettotjejen". Hon är den som har haft en tuff uppväxt i slummen och har haft det allmänt svårt i livet, vars enda chans att komma någonstans är genom modellandet.
"Den fula ankungen", hon är den som tittarna oftast tycker är ganska ful och konstig fast juryn tycker att hon har något "speciellt". Hon får sen en makeover och då brukar även tittarna tycka att hon är snygg.
Motsatsen till henne är "Badgirl bitchen". Hon är den som har attitydsproblem och tycker att hon är störst, bäst och vackrast.
4 fälts metoden visade sig vara bra, även om vi tyckte att det verkade lite onödig från första början. Det blev lättare att jämföra de olika karaktärerna och det gav en slags klarhet och det blev aldrig "grötigt" och rörigt. Det var perfekt att ha just 4 olika karaktärer. Den här metoden kom vi att använda även under vår muntliga redovsning.

Slutsats
Faktum är att de här karaktärerna och/eller liknande alltid finns och har funnits med i de olika säsongerna. Utifrån det har vi kommit fram till att produktionsbolaget för ANTM måste välja några återkommande specifika karaktärer för att skapa underhållande TV. Det är just den här kombinationen av karaktärer, som är motsatser till varandra, som skapar konflikter och intriger och det är väl helt enkelt sånt människor underhålls av att se eftersom Top Model har höga tittarsiffror och fortsätter göra säsong efter säsong. De återkommande karaktärerna kan vara lite varierande eftersom de iallafall måste någon chans att bli modeller och väljs efter det också.
Allt detta KAN inte bara vara tillfälligheter!
Vi tror såklart att karaktärerna också klipps ihop för att bli på ett visst sätt, men dock bara till en viss gräns. Någonstans måste ju ändå personen ifråga sagt eller gjort det som kommer fram på TV.
Ungefär så här sa vår utomstående källa, Niclas.
Han berättade att det ofta var så att man ofta väljer deltagare som man tror kan skapa mycket drama, tex bråk eller kärlek. Han sa att de inte genom redigering helt kan skapa karaktärer, utan bara förstärka de olika personligheterna. Det gör dem genom klippning, ljud och ljus.
När vi tänkte efter kom vi på att de olika vinnarna av Top Model aldrig är eller har varit någon av de här karaktärerna. Det tror vi kanske betyder att de utvalda karaktärerna inte helt och fullt väljs efter hur stor potential de har att bli "America''''s Next Top Model". Vinnaren ska ju ändå ut i verkligheten och finnas med på omslag, göra reklam för märken osv och måste därmed ha väldigt stor potential för att lyckas i modellbranscen. Därför kanske inte någon av de utvalda karaktärerna kan vinna eftersom de inte är dem som har mest modell potential utan mest är där för att skapa underhållande TV...

Egna kommentarer
Vi tycker det här arbetet har varit roligt och väldigt intressant. Det kändes lättillgängligt och relevant på något sätt, eftersom det faktiskt är så att man tittar på ganska mycket på dokusåpor.
Perspektivet vi valde är vi väldigt nöjda med och det kändes hela tiden som att det fanns något att forska efter och ju längre vi kom med arbetet, ju intressantare blev perspektivet. Det kanske dock inte bar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av America''s Next Top Model

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-17]   Analys av America''s Next Top Model
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7951 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×